Zaczynam przygodę z bieganiem.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Piraxas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 53,09
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Moja przygoda z bieganiem zaczęła się dość niedawno, bo na serio biegam dopiero od 1,5 tygodnia. Zobaczyłem że sprawia mi to frajdę i z zapałem zabrałem się do szukania odpowiedniego dla mnie planu treningowego. Od znajomego usłyszałem żeby zawsze stawiać sobie nierealny cel więc stwierdziłem że chcę przebiec maraton. Nie ważne kiedy, nie ważne w jakim czasie, ważne żeby do tego dążyć. I tu zaczęły się problemy. Planów jest mnóstwo, i nie wiem co wybrać. Mam 18 lat, 177 cm i ważę 78 kg.Priorytetem jest dla mnie zrzucenie zbędnych kilogramów, wyrobienie nawyku biegania i wystartowanie w biegu na 10 km 14 Czerwca w Stargardzie Szczecińskim.
I tu pojawia się główne pytanie : jakim planem podążać, żeby wykręcić ładny czas 14 Czerwca, nie zapominając o głównym celu (maraton) ? Kupować jakiś pulsometr jeśli chcę schudnąć ?

Jeśli chodzi o moje dotychczasowe rekordy to z pomocą przychodzi endomondo:

Test Coopera (12 min) 2,72 km
1 km 3m:59s
1 mile 6m:47s
3 km 13m:25s
3 miles 22m:49s
5 km 23m:43s
10 km 53m:09s

Dzięki ! :hej:
PKO
Radek_1988
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pulsometr, to fajne narzędzie dla biegacza, bo pozwala okiełznać naszą słowiańską naturę. Kiedy czujesz, że mógłbyś pobiec szybciej wskazanie pulsometru mówi wyraźnie, że to nie najlepszy pomysł, bo wejdziesz już w inny zakres intensywności, a plan na dany dzień tego nie zakłada. Także na pewno warto się w jakiś podstawowy pulsometr (60-100 zł) zaopatrzyć.

Co do planów, to jeżeli chodzi o "dychę" sama strona bieganie.pl oferuje kilka. Wybierz któryś, a maratonem póki co się nie przejmuj. Przyjdzie czas na maraton, to będziesz realizował plan pod maraton. Póki co, skup się na planie na 10 km.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ