Wysokie tętno u początkującego
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, mam 16 lat, przygodę z bieganiem zacząłem razem z kolegą podczas ostatnich wakacji. Kupiliśmy pulsometry i rozpoczęliśmy plan 6 tygodniowy od 3 tygodnia (2b/3m). Podczas biegania mieliśmy wysokie tętno 190+, a podczas marszu tętno padało mi do 160 a koledze do 130 (przez 5 lat chodził na treningi piłki nożnej). Biegaliśmy przez ok. miesiąc ale przerwaliśmy ze względu na nową szkołę i lenistwo. Dzisiaj postanowiłem znowu spróbować i przebiegłem 6x 2,5b/2,5m. Zmęczenia prawie nie czułem a tętno podczas biegu dochodziło do 210, a podczas marszu spadało na ~165. Pulsometr działa dobrze ponieważ zmierzyłem tętno tradycyjnie i wynik był identyczny z tym na pulsometrze. Co mam teraz zrobić? Iść dalej i robić kolejne tygodnie czy zatrzymać się na aktualnym poziomie i czekać aż tętno podczas biegania będzie ~170?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 38:37
- Życiówka w maratonie: 3:13:59
A czy na początek nie wystarczyłoby po prostu bieganie? Takie bieganie w starym stylu, to znaczy wychodzę z domu i biegnę? Pobiegaj jakiś czas (jak chcesz przeplatać bieg z marszem to ok, możesz nawet używać stopera, czemu by nie
) i później sprawdź co się dzieje z Twoim tętnem.

koń może wypić cały deszcz jeśli jest spragniony.
- adam1adam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:10
- Życiówka w maratonie: 2:32:24
Mlodzi maja wyzsze tetno -dlatego nie porownuj tetna niektorych tutaj na forum do twojego.
Po pierwsze sa od ciebi duzo starsi a po drugie dluzej biegaja.
Starszy kolega zabral nas na rozieganie (maratonczyk 2:18) i po takim spokojnym
dla niego biegu u mnie bylo 192 uderzenia / min , a u mojego kolegi 190 u/min (19 latkowie)
a nasz maratonczyk ledwo 120 u/min .
Relacja maratonczyka (chodzilo o wyjazd na oboz) : nadaja sie -moga z nami jechac
ale jak oni te wyniki nabiegali (na 800m) to nie mam pojecia - tak maratonczyk.
Po pierwsze sa od ciebi duzo starsi a po drugie dluzej biegaja.
Starszy kolega zabral nas na rozieganie (maratonczyk 2:18) i po takim spokojnym
dla niego biegu u mnie bylo 192 uderzenia / min , a u mojego kolegi 190 u/min (19 latkowie)
a nasz maratonczyk ledwo 120 u/min .
Relacja maratonczyka (chodzilo o wyjazd na oboz) : nadaja sie -moga z nami jechac
ale jak oni te wyniki nabiegali (na 800m) to nie mam pojecia - tak maratonczyk.