Cześć
Mam na imię Marek 31lat 87kg wagi 178 wzrost oceni ktoś moje ostanie poczynania na endomondoo, ps dopiero zaczynam proszę o subiektywne refleksje:
http://www.endomondo.com/profile/9093783 ps nie wiem czy sie wyswietli porifil
tu jeszcze profil facebook https://www.facebook.com/mrcziba
Pozdrawiam
Początkujący biegacz szuka oceny i wsparcia
- jakub738
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Czesc Marek.
1.5 godzinki to jakis twoj wyznacznik treningu bo sporo tego widze,nie za dlugio jak na poczatkujacego? tempo biegu wzrasta wraz z kolejnymi treningami wiec forma powoli do przodu. Brak regularnosci jezeli chodzi o ilosc treningow w poszczegolnych tygodniach (moze nie wszystko tam masz).
1.5 godzinki to jakis twoj wyznacznik treningu bo sporo tego widze,nie za dlugio jak na poczatkujacego? tempo biegu wzrasta wraz z kolejnymi treningami wiec forma powoli do przodu. Brak regularnosci jezeli chodzi o ilosc treningow w poszczegolnych tygodniach (moze nie wszystko tam masz).
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Cześć,
Dzięki no co do treningów to mam taka trasę i po prostu ja robię jestem biegaczem neandertalem nie mam pulsometru ani nic z tych rzeczy jedynie w buty zainwestowanego aż 200zl Asia gt2000
Nie znam sie na tych całych kwestiach tempa i innych rzeczach pop prostu biegnie nie wiem na jakiej strefie tentna ubranie z Lidia itp
Może za długo biegnie nie wiem no w połowie i tak nie mam wyboru nawrót mam po 7km
Docelowo chciałbym robić 80km tygodniowo na tempie 5min/km
Dziś chyba fajny trening miałem poniżej 6min/km średnio a jeszcze sznurowka mi sie zaplatala
Dodatkowo jestem ciężki jak słoń waga skacze miedzy 87 a 93 nie wiem jak to możliwe w ciagu doby.
Dzięki no co do treningów to mam taka trasę i po prostu ja robię jestem biegaczem neandertalem nie mam pulsometru ani nic z tych rzeczy jedynie w buty zainwestowanego aż 200zl Asia gt2000
Nie znam sie na tych całych kwestiach tempa i innych rzeczach pop prostu biegnie nie wiem na jakiej strefie tentna ubranie z Lidia itp
Może za długo biegnie nie wiem no w połowie i tak nie mam wyboru nawrót mam po 7km
Docelowo chciałbym robić 80km tygodniowo na tempie 5min/km
Dziś chyba fajny trening miałem poniżej 6min/km średnio a jeszcze sznurowka mi sie zaplatala
Dodatkowo jestem ciężki jak słoń waga skacze miedzy 87 a 93 nie wiem jak to możliwe w ciagu doby.
.
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
O bułka nie wszyscy naraz z tymi podpowiedziami widzę ze wsparcie jak piorun na forum jak w formule1
.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44,39
Hej
Za bardzo skupiasz się na ilości kilometrów.Cały bieg prawie jednym tempem.Postaraj się wprowadzić do treningu jakieś urozmaicenie np.interwały,różne tempo biegu,zabawe biegową.Trening nie musi być nudny typu stukanie kilometrów byle pobić rekord na endomondo.Mówisz,że masz buty za 200 zł.,ja mam o wiele tańsze i do tego biegam bez telefonu
Nie myśl o tym,że chcesz robić 80km. tygodniowo,przynajmniej narazie.Dla początkującego tak jak ty to najszybsza droga do kontuzji.Staraj się nie przekraczać 40km ,to narazie w zupełności ci wystarczy.Popracuj nad techniką biegu,siłą biegową,ogólnorozwojówką i rozciąganiem.I pozbądź sie tej całej zbędnej elektroniki dopóki twoje ciało nie będzie mocne i zaadaptowane do regularnych treningów.Po prostu ciesz się bieganiem,jak coś zaboli odpuść na kilka dni,nie myśl o wpisach w dzienniczku i planach,które,jak przesadzimy z treningami,biorą w łeb.
Za bardzo skupiasz się na ilości kilometrów.Cały bieg prawie jednym tempem.Postaraj się wprowadzić do treningu jakieś urozmaicenie np.interwały,różne tempo biegu,zabawe biegową.Trening nie musi być nudny typu stukanie kilometrów byle pobić rekord na endomondo.Mówisz,że masz buty za 200 zł.,ja mam o wiele tańsze i do tego biegam bez telefonu

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:39:21
- Życiówka w maratonie: 03:01:54
Ale dlaczego mamy dawać subiektywne ocenę treningów
? Skoro pytasz to chyba chcesz jakiś konkretnych i obiektywnych podpowiedzi, czy ja czegoś nie rozumiem? Już pominę kwestię że podałeś swój profil na facebooku (o co chodzi ?) oraz to, że najwyraźniej używasz 2 kont (założyłeś post pod jednym kontem, żeby potem je skomentować innym). WTF ?
Co do treningów to tu nie ma co komentować. Jesteś początkujący i to widać. Ode mnie powiem tylko, że Twój cel - 80 km w tempie 5 min/km tygodniowo, jest chybiony. Kilemetrarz nie jest celem, tylko środkiem do czegoś (np. żeby przebiec Maraton). Tempo 5 nie jest szybkie nawet na przeciętnym poziomie, ale jeśli chcesz mieć taką średnią na 80km to już całkiem szybko (chyba, że miałeś na myśli takie tempo na jakimś konkretnym dystansie ???). Już ktoś Ci podał, że lepiej różnicuj tempo, czas i dystans. Bieganie ciągle tego samego przyniesie skutek tylko na początku, kiedy masz bardzo niski poziom. Żeby się rozwijać długofalowo musisz urozmaicić swoje bieganie.
pzdr

Co do treningów to tu nie ma co komentować. Jesteś początkujący i to widać. Ode mnie powiem tylko, że Twój cel - 80 km w tempie 5 min/km tygodniowo, jest chybiony. Kilemetrarz nie jest celem, tylko środkiem do czegoś (np. żeby przebiec Maraton). Tempo 5 nie jest szybkie nawet na przeciętnym poziomie, ale jeśli chcesz mieć taką średnią na 80km to już całkiem szybko (chyba, że miałeś na myśli takie tempo na jakimś konkretnym dystansie ???). Już ktoś Ci podał, że lepiej różnicuj tempo, czas i dystans. Bieganie ciągle tego samego przyniesie skutek tylko na początku, kiedy masz bardzo niski poziom. Żeby się rozwijać długofalowo musisz urozmaicić swoje bieganie.
pzdr
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
No dzięki bardzo na f dałem dlatego ze nie wiedziałem czy endomondoo sie wyświetli co do 2 profilu 2 złożyło mi sie przez taptalk skoryyy co do treningu no widzę kubeł zimnej wody i dzięki wiecej jeszcze potem napisze jak znajdę czas a jak mi taki kilometrazvsprawia frajdę a na inne zabawy czasu nie mam...
.