Porada dla początkującego

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Kamieniarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie!
Chciałbym zacząć biegać, ale z efektami. Chodzi mi tutaj przebiegnięcie dłuższego dystansu w lepszym czasie. W zeszłym tygodniu przebiegłem dwa razy po 5km, ale strasznie mnie przytykało. Nie ma co się oszukiwać - było słabo.

Czasy na 5km:
-28min. | tempo - 5:40min/km
-25min. | tempo - 5:04min/km

1. Czy trenować ciągłym biegiem, czy przeplatać marszem?
2. Czy w wolnych dniach robić ćwiczenia siłowe?
3. Czy po treningu powinienem być bardzo zmęczony - jak to miało miejsce po pierwszych treningach?

Z góry dziękuję za odpowiedź! :)
PKO
xxyxxxyxx
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:28

Nieprzeczytany post

Za szybko biegasz. Zwolnij. Nie możesz z każdego treningu robić sobie zawodów na 5km bo to najlepsza droga do przetrenowania i złapania kontuzji. Na początku biegania patrz na czas jaki spędzasz na treningu a nie na dystans i tempo.
przyszły maratończyk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 51:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tak jak pisze iks i igrek, zdecydowanie zwolnij. Nawet o minutę, albo i więcej na km. Po treningu takim 25 minutowym powinieneś być zrelaksowany, na pewno nie zmęczony. Nie powinno nic przytykać itd. WOLNIEJ! Szybkie akcenty będziesz sobie robił później. Trening ma być zabawą a nie wyścigiem. Tyle - powodzenia!
zapraszam na bloga (zwykłego): www.szuranie.pl

BLOG na forum bieganie.pl:: TUTAJ
zapraszam do komentowania: TUTAJ

szuranie.pl na Facebooku: TUTAJ
Obrazek
Kamieniarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A co do pytania - czy bieg przeplatać marszem, czy niekoniecznie?
Jeszcze jedno - biegać ciągle np. po 30 minut, czy raczej patrzeć na przygotowany plan?

Np. taki plan?
http://www.bieganie.pl/index.php?cat=6&id=81&show=1

Tutaj np. sam bieg?
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=13&id=250
przyszły maratończyk
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wiesz, jeśli jesteś w stanie w tempie konwersacyjnym (czyli takim aby można było podczas biegu spokojnie, bez zadyszki rozmawiać) przebiec 30 minut, to oczywiście nie ma sensu wplatać marszu w treningi. Jeśli nie jesteś w stanie biec tak długo, no to oczywiście, przeplataj marszem. Ale skoro widzę, że możesz przebiec 25 minut w 5:00/km to znaczy, ze jesteś w stanie przebiec 30 minut w 6:00/km spokojnie.
Plany, które pokazujesz są trochę nie dla Ciebie. Tak naprawdę nie napisałeś czego oczekujesz, chcesz biegać szybciej dłuższe dystanse. To za mało, najpierw biegaj wolniej. To po pierwsze. I biegaj i biegaj. Pózniej będziesz martwił się o "szybciej" :)

Obrazek
Kamieniarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli bieg 3/4x w tygodniu po 30 minut da jakieś efekty? :)
przyszły maratończyk
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pewnie, że da. Z czasem będziesz szukał czegoś więcej, znajdziesz różne plany na konkretne rzeczy. W niedzielę możesz wprowadzać wtedy jakieś dłuższe wybiegania, kombinować z przebieżkami w tygodniu itd. Ale to z czasem. Narazie biegaj, nie ścigaj się i będzie dobrze.

Obrazek
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

Kamieniarz pisze:Witajcie!
Chciałbym zacząć biegać, ale z efektami. Chodzi mi tutaj przebiegnięcie dłuższego dystansu w lepszym czasie. W zeszłym tygodniu przebiegłem dwa razy po 5km, ale strasznie mnie przytykało. Nie ma co się oszukiwać - było słabo.

Czasy na 5km:
-28min. | tempo - 5:40min/km
-25min. | tempo - 5:04min/km

1. Czy trenować ciągłym biegiem, czy przeplatać marszem?
2. Czy w wolnych dniach robić ćwiczenia siłowe?
3. Czy po treningu powinienem być bardzo zmęczony - jak to miało miejsce po pierwszych treningach?

Z góry dziękuję za odpowiedź! :)
Jeśli jesteś początkujący i potrafisz przebiec 5 km tempem prawie 5 min/km, to Twój poziom jest bardzo przyzwoity. Większość ludzi, która już coś tam biega nawet nie zbliża się do takiego wyniku. Przyczyna tego to na pewno słaby poziom fizyczny, ale też podejście do biegania. Mam tu na myśli rady jakie dostałeś powyżej - np. że masz czuć się zrelaksowany po biegu, albo że masz trzymać się tempa, które jest dla Ciebie bardzo wolne. Jeśli chcesz podnosić poziom, biegać więcej i szybciej, to musisz się przykładać. Zmęczenie jest tutaj nieodłączne (czasem też musi boleć) Chyba, że jesteś joggerem i chcesz truchtać po parku, ale wtedy chyba nie pytałbyś na forum jak się poprawić :-) ...Zresztą, po bardzo ciężkim i wymagającym treningu można się czuć w pełni zrelaksowanym !!! Odżywiaj się odpowiednio, pamiętaj o odpoczynku; bądź systematyczny, różnicuj trening i wysiłek - a efekty przyjdą szybko.
Biegaj jak chcesz, bo gotowych recept na sukces nie ma. Jak chcesz, to stosuj plany, ale bez nich można się obejść. Bieganie to naprawdę prosta sprawa, choć niektórzy gmatwają ją teorią, tabelkami, strefami i bóg jeden wie czym :-) Pozdrawiam,
Obrazek
Kamieniarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za pomoc. Jeszcze jedno - czy w dniach wolnych robić ćwiczenia siłowe, tj. pompki, przysiady itp?
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

Kamieniarz pisze:Dziękuję za pomoc. Jeszcze jedno - czy w dniach wolnych robić ćwiczenia siłowe, tj. pompki, przysiady itp?
Jeśli masz energię i czujesz się ok, to jak najbardziej. Takie ćwiczenia ogólnorozwojowe czy siłowe na pewno Ci pomogą. Pamiętaj tylko, żeby nie przesadzać. Odpoczynek i regeneracja są tak samo ważne, jak sam trening. Najlepiej stopniuj sobie obciążenia, zwiększaj kilometraż, ćwicz siłę i stabilizację. Na wiosnę będziesz biegał jak gazela :-)
Obrazek
daeone
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:06

Nieprzeczytany post

Powiem ci że na początku mojego biegania tempo 5 min/km to był kosmos o którym nie marzyłem że go osiągnę. Człapałem tempem 7:30 a zejście poniżej 7 to był wielki sukces. Później tak samo było gdy zszedłem poniżej 6 min/km. Teraz bieganie tempem 5 min/km to już raczej nie jest dla mnie wielki problem. Biegaj wolniej przez zimę buduj wytrzymałośc kondycję na wiosnę zobaczysz efekty.
Obrazek
Kamieniarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję bardzo za odpowiedzi! :) Będę się starał biegać 3/4x w tygodniu po 30 minut, różnym tempem.
Szymekgrzybu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:30

Nieprzeczytany post

Jak będziesz robił ćwiczenia siłowe to nie zapominaj o grzbietach. One też są bardzo ważne. Po biegu możesz dodać ćwiczenia wzmacniające twoje nogi. Czyli skipy A, B, C, D (defilada). Znajdziesz je na stronie głównej bieganie.pl ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ