Może biegać, czy lepiej nie?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
xxyxxxyxx
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:28
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Jeden z moich znajomych widząc moje postępy w bieganiu, powiedział mi że chętnie przyłączył by się do moich treningów.
Jest jednak mały problem. Otóż pojechałem z nim na tenisa jako obserwator i to co zobaczyłem trochę mnie zszokowało.
Po 15 minutach gry kolega nagle opadł z sił, zaczął się intensywnie pocić, zaczęły mu się trochę trząść ręce. Po zjedzeniu czegoś słodkiego i wypiciu izotoniku wszystko szybko wróciło do normy. Kolega powiedział, że tak ma od zawsze.
No i teraz najważniejsze. Czy kolega może ze mną biegać przy swojej dolegliwości, czy lepiej jak odpuści? Co może mu dolegać? Jakiś lekarz?
PKO
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Kolega ma chyba tak na oko cukrzycę..
Awatar użytkownika
Ginger
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Myślę, że lekarz.
A jeśli ma tak od zawsze, to dziwi mnie, że jeszcze nie był.
Awatar użytkownika
Picia78
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 01:15:09

Nieprzeczytany post

Na początek najlepiej sobie kompleksowe badania zrobić krew, mocz, cukier - skonsultować ze swoim lekarzem rodzinnym i dopiero zacząć biegać :) Teraz cukrzyca to nie wyrok tylko kwestia trzyma się pewnych zaleceń :)
Awatar użytkownika
Variata
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dokładnie... Sam nic nie zdiagnozujesz. A badania tu na pewno wyjaśnią sprawę.
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli przychodzi ktoś na kort dłuugo po posiłku i zaczyna uganiać się za piłą i machać rakietą (co raczej nie musi być aerobowym równomiernym i "zrównoważonym" wysiłkiem opartym na spalaniu tłuszczu) to może szybko spala resztki paliwa (przychodzi już "na oparach"), zjeżdża mu cukier i jest "na ssaniu"? Może to ten przypadek i kolega ma zjazd nie dlatego że chory ale dlatego, że plan dnia i zwyczaje dietetyczne nie za bardzo? Nie wiem/y tego. Jak będzie normalnie jadł i potruchta tlenowo to może się nie wykończy? Oczywiście jeśli jest podejrzenie, że to przypadłość medyczna to do lekarza :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ