Witam.
Tak jak w opisie działu forum dopiero nabieram rozpędu. Napisanie, iż dopiero startuję byłoby chyb nadużyciem, gdyż ze sportem jestem związany od nastu lat (mam 24 lata). Za mną już kilka treningów biegowych (realizuję plan treningowy 21 km [trening 3 x w tygodniu] 15 tygodni). Pierwsze treningi były raczej spokojne/sprawdzające, czy bez problemów przebiegnę 30 minut ciągłego biegu (dystans lekko ponad 5 km). Dzisiaj jednak nadszedł czas na dłuższe wybieganie 10 km i ku mojemu zaskoczeniu uzyskałem wynik 50:24 co było dla mnie mega zaskoczeniem...
"Muszę opisać swoje wrażenia... dzisiaj pierwszy raz robiłem dobre wybieganie (3 trening czysto biegowy) i na odcinku 10 km miałem czas 50:24 co jest dla mnie mega pozytywnym bodźcem do dalszych treningów. Myślę, że czas byłby lepszy gdyby trasa byłaby płaska, a tak to na pętli 5 km - jakieś 1,2 km jest z dość sporym nachyleniem.
... i tu moje zapytanie, czy po przebiegnięciu 2,5 km zatrzymanie się i zrobienie kilku skłonów na rozluźnienie mięśni pozytywnie, czy negatywnie wpływa na wytrzymałość biegową?" <---- cytat z innego postu, wolałem to przenieść do odpowiedniego działu i nadać temu odpowiedni temat.
Tu nasuwają mi się konkretne pytania:
1. Czy po przebiegnięciu 2,5 km zatrzymanie się na dosłownie 20 sekund i zrobienie kilku skłonów na rozluźnienie mięśni pozytywnie, czy negatywnie wpływa na wytrzymałość biegową?
2. Czy uprawnianie dodatkowego sportu (sezon jesienno-zimowy=futsal) może spowodować spadek efektywności planu treningowego?
3. Czy trasa biegowa o podanym niżej nachyleniu jest dobra dla początkującego biegacza?
Nabieram rozpędu
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
1. nie wpłynie negatywnie, ale skoro takich przerw potrzebujesz to prawie na pewno biegniesz za szybko.
2. raczej nie, wszytsko zależy od ilości tych dodoatkowych ćwiczeń, muszą zostać Ci siły na bieganie i odrobina czasu na odpoczynek/regenerację. jeżeli jest to umiarkowana ilość to futsal powinen pozytywne wpływać na Twój rozwój biegowy (biegasz w końcu tylko 3x w tygodniu)
3 tak, jest dobra
2. raczej nie, wszytsko zależy od ilości tych dodoatkowych ćwiczeń, muszą zostać Ci siły na bieganie i odrobina czasu na odpoczynek/regenerację. jeżeli jest to umiarkowana ilość to futsal powinen pozytywne wpływać na Twój rozwój biegowy (biegasz w końcu tylko 3x w tygodniu)
3 tak, jest dobra
Krzysiek
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Przerwa trwająca 20 sekund jest za krótka, żeby choćby skoczyć za potrzebą. Na rozciąganie 20 sekund to również raczej nieco zbyt mało. Oczywiście nie będzie to miało żadnego negatywnego wpływu na trening (no chyba, że biegasz powiedzmy interwały i robisz przerwę w trakcie mocnego kilometrapepe126p pisze:1. Czy po przebiegnięciu 2,5 km zatrzymanie się na dosłownie 20 sekund i zrobienie kilku skłonów na rozluźnienie mięśni pozytywnie, czy negatywnie wpływa na wytrzymałość biegową?

Dodatkowy sport, inny niż bieganie, może tylko pomóc (pod warunkiem, że unikniesz kontuzji). Inny sport będzie angażował inne partie mięśni. A wiadomo, że jesteśmy tak mocni jak mocne są naszej najsłabsze punktypepe126p pisze:2. Czy uprawnianie dodatkowego sportu (sezon jesienno-zimowy=futsal) może spowodować spadek efektywności planu treningowego?

Jak dla mnie jest dość wymagająca. Czyli bardzo dobrze! Im trudniej na treningu, tym łatwiej na zawodachpepe126p pisze:3. Czy trasa biegowa o podanym niżej nachyleniu jest dobra dla początkującego biegacza?

Pozdrawiam