Witam witam :)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Szatan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie, mam na imię Maciek i mam prawie 'oczko' na karku, nie widziałem wątku o przywitaniach więc zrobię to w tym temacie. Mianowicie zamierzam biegać ( dziwne to na takim forum :bum: ) miałem już w tym roku epizod z bieganiem, który miło wspominam ale zaczeły się wakacje, wyjazdy, i inne sprawy które skutecznie mnie od tego odciągnęły i teraz zamierzam odrodzić się jak feniks z popiołu. Nigdy nie używałem 'profesjonalnej' odzieży do biegania i innych sprzętów, biegałem w mocno zużytych halówkach i ubraniu o którym 'profesjonalny' biegacz powiedział by pewnie "OMG" albo sam w podobnym zaczynał, mimo to parędziesiąt km się przebiegło. Piszę to dlatego że impulsem był zakup odzieży termoaktywnej z lidla na zimowe bieganie, moje halówki już się całkowicie zużyły, poza tym zima powoli do nas przybywa, dlatego pomyślałem o kupnie butów przeznaczonych typowo do biegania, poczytałem parę opini, w większości były dobre o butach Kalenji Ekiden 50 z Decathlonu za 60 zł, akurat na taki wydatek mogłem sobie pozwolić i już leżą i czekają na moment startu. Mam nadzieję że w tym tygodniu mi się uda bo czekam na pokrowiec na ramię na telefon gdyż jestem maniakiem aplikacji typu Sports Tracker, gdy widzę różne wykresy i inne tego typu 'pierdoły', i przede wszystkim żeby wiedzieć ile biegam bo nie mam zwykłego zegarka :spoko: . Wiele osób piszę że zima to naprawdę fajny moment na bieganie, mam nadzieję że będę miał takie samo odczucie. Pozdrawiam wszystkich zapaleńców i mam nadzieję że dołączę do Waszego, i chyba z roku na rok coraz większego grona, bo widać że jest moda na bieganie. Pozdrawiam \m/
Obrazek
PKO
smerfnakwasie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kurczę, myślę, że dla początkujących biegaczy zima nie jest sprzymierzeńcem. Ostre powietrze sprawia, że człowiek znacznie szybciej się męczy. Jeśli ja miałbym zaczynać swoj,ą przygodę z bieganiem, zdecydowanie zrobiłbym to w cieplejszej porze roku.
pawson
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50'31''

Nieprzeczytany post

- wytrwałości !
- jak przebudują Ci miasto ( jak skończą te roboty ) to będzie Kolega miał ładny ciąg do tuptania
- fakt - pora mało zachęcająca i chorobogenna - tym bardziej wytrwałość się przyda !
- na forum znajdziesz sporo tematów - i podpowiedzi z życia wziętych - używaj szukajki i poruszaj się po górnym menu ( abc/trening/sprzęt/zdrowie )
- wielu urazów da się uniknąć lub im przeciwdziałać ( patrz forum ) - inne samemu trzeba przejść - i znowu życzę wytrwałości !

pozdro
pawson
______
pawson

Obrazek
Awatar użytkownika
Szatan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedzi :) Skorzystam z rad. Nie ma opcji rozpoczęcia przygody jak już będzie ciepło, zimowy okres sprzyja obrastaniem w tkankę tłuszczową, a tego nie chce, za bardzo się kiedyś męczyłem żeby spieprzyć efekt. A co do miejsc do biegania, w mojej części miasta zbytnio nic się nie dzieje jeśli chodzi o remonty, a nie widzi mi się dojeżdżanie przez połowę miasta do fajnego miejsca do biegania dlatego korzystam z tego co mam, chyba że będę już mógł biec pełną godzinę :bum: . Pozdrawiam.
Obrazek
Dyzia
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej. Ja też rozpoczęłam teraz mimo kijowej pogody na to powrót do biegania i daję na ten moment radę :) Pogoda faktycznie jest ciężka w okresie jesienno - zimowym ale to lepsze hartowanie niż przyjemna wiosna :) Moim rówieśnikiem jesteś więc tym bardziej trzymam za Ciebie kciuki :)
http://paulina-biega.blogspot.com/ <- Mój blog. Kończę z lenistwem kanapowym :) Zapraszam do kibicowania :)

http://www.endomondo.com/profile/12239248 <- Zapraszam do znajomych
Awatar użytkownika
Szatan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W takim razie również życzę wytrwałości i w wolnych chwilach będę przeglądał bloga :)
Obrazek
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A dla mnie zima jest najlepsza do biegania:)))) nie ma nic lepszego jak patrzenie na zmarzluchów na przystankach czy chodnikach obładowanych kilkoma warstwami ciepłych kurtek, gdy ja ubrany w warstwe termoaktywnej odzieży gnam koło nich i mi cieplo:Pa poza tym zima to dobra podstawa do zbudowania bazy tlenowej gdy na wiosne bedziesz mogl pomyslec o przyspieszeniu i robieniu rekordów. a zdecydowanie lepiej sie biega oddychajac ostrym powietrzem, niż biegać latem w upał i sie przegrzewac. tak wiec powodzenia do dążenia
pozdrawiam Niuniek
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
Awatar użytkownika
Szatan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Udało mi się wczoraj zacząć, wszystkie potrzebne sprzęty do mnie przyszły, zacząłem od 10 minut, odniosłem wrażenie że mogłem spokojnie pobiec te 15-20 minut jednak mógłbym to przepłacić jak kiedyś gdy zaczynałem bólem ud przez tydzień a tego nie chciałem. Póki co fajnie mi się biega przy takim chłodniejszym powietrzu, jedynie oddychanie przez nos mi przeszkadza jak mi "gile" chcą zamarznąć dlatego będzie trzeba zaopatrzyć się w chusteczki przy każdym biegu. Wrzucę link do workout'a o http://www.sports-tracker.com/#/workout ... edrtnu67sm , nie wiem dlaczego i nigdy tak nie miałem bo wpadło małe przekłamanie w prędkości która w pewnym momencie wynosiła prawie 40km/h także pewnie wpłynęło to na ogólny rezultat, ale generalnie to jest git i chce już jutro ( zamierzam biegać póki co 3 razy w tygodniu ) dodam jeszcze że jak na razie bielizna termoaktywna z LIDL'a daje rade, tak samo Kalenji Eikden 50. Pozdrawiam \m/
Obrazek
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli oddychanie przez nos sprawia Ci problemy to je porzuć :) Oddychaj ustami. Co do chusteczek. Cóż - większość radzi sobie bez nich. Jestem nawet na forum temat odnośnie "opróżniania nosa w trakcie biegu" :)

Powodzenia
Awatar użytkownika
Asiulas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak sama zaczynałam biegać to była pora jak teraz, w ubiegłym roku. Fakt, zimne powietrze na początku było strasznie dokuczliwe ale z czasem było coraz lepiej i lżej mi się biegało jak było chłodniej.

Ostatnio zmieniony 03 sty 2014, 13:29 przez Asiulas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szatan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:Jeżeli oddychanie przez nos sprawia Ci problemy to je porzuć :) Oddychaj ustami. Co do chusteczek. Cóż - większość radzi sobie bez nich. Jestem nawet na forum temat odnośnie "opróżniania nosa w trakcie biegu" :)

Powodzenia
Jeśli chodzi o "ciśnieniowego gluta" to podziękuje :D
Obrazek
aswalt
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51.05
Kontakt:

Nieprzeczytany post

smerfnakwasie pisze:Kurczę, myślę, że dla początkujących biegaczy zima nie jest sprzymierzeńcem. Ostre powietrze sprawia, że człowiek znacznie szybciej się męczy. Jeśli ja miałbym zaczynać swoj,ą przygodę z bieganiem, zdecydowanie zrobiłbym to w cieplejszej porze roku.
A to zależy od charakteru biegacza w mojej ocenie. Ja zaczynałem właśnie w zimie i rzeczywiście bywało ciężko, ale dzięki temu w dni takie jak dzisiaj mówię sobie "stary, biegałeś przy -15, a nie pasuje ci, że wiatr mocniej zawieje? Do roboty!"
Jeśli ktoś ma biegać, to będzie biegał. A jeśli dodatkowo ma kilka nadprogramowych kilogramów, to często w zimie nawet będzie mu się lepiej biegało niż latem (upał, pot, niektórzy na dodatek wstydzą się innych ludzi, gdy brzuch się wylewa spod koszulki).
http://www.absurdum.pl - mój kawałek sieci

Waga: 125 --> 90
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ