Poprawa dynamiki/kondycji
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, za nieco ponad 2 miesiące mam test sprawności fizycznej do Policji, który polega na pokonaiu toru przeszkód. Nie mam problemu z techniką przy pokonywaniu poszczególnych elementów toru ale moja kondycja jest w opłakanym stanie, pokonanie całego toru zajmuje mi obecnie ok 1,50 min z czego maksymalny możliwy czas to 1,45 a czas na jakim by mi zależało to ok 1,25. Póki co w połowie toru przeszkód zaczyna mi brakować tlenu, odczuwam suchość w ustach, po skończonym biegu chce mi się wymiotować, nie mogę złapać tchu. Niestety nie mam możliwości ćwiczyć codziennie na takim torze dlatego postanowiłem poprawić swoją dynamikęi kondycję na bieżni. W jaki sposób biegać aby było to dla mnie jak najefektywniejsze ? Myślałem o treningu w stylu 5 minut biegu w umiarkowanym tempie i np 2 minuty sprintu, robić kilka -kilkanaście takich cykli na bieżni co drugi dzień lub codziennie ? Ma to jakiś sens ? Nie znam się na metodach treningowych w bieganiu dlatego liczę na pomoc osób bardziej doświadzonych. Przeglądałem poradniki na forum ale nie wiem czy będą dla mnie odpowiednie ponieważ nie chcę biegać długich dystansów tylko poprawić wytrzymałość i tempo na ok półtorej minuty. Mam 22 lata, 184 cm wzrostu i 78 kg wagi, żadnych przeciwwskazań zdrowotnych, z góry przeparszam za literówki, piszę z telefonu.
- niuniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:46
- Kontakt:
Do policji?!?!??!?!?!!?? eh co z tymi ludźmi...

- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
co w tym takiego szokującego ? liczyłem na jakieś porady, ew odesłanie do jakichś poradników żebym mógł coś poczytać na ten temat, jak widać chyba się przliczyłem jeśli chodzi o poziom merytoryczny forum
-
- Zaprawiony W Bojach
i stwierdzasz to na podstawie jednej wypowiedzi?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 38:37
- Życiówka w maratonie: 3:13:59
2 minuty sprintu? Biegłeś kiedyś sprintem?
Sprintem możesz biec na 100, 200 metrów, ale 2 minuty skończyć się powinny zgonem. A w takim stanie do policji Cię nie wezmą.
Kondycję najlepiej poprawić regularnymi ćwiczeniami. Stopniowo zwiększaj obciążenia, przyzwyczajaj się do wysiłku, a będzie dobrze. Zacznij na przykład od 3 minut spokojnego biegu i później minuta żwawo. I tak na przykład 5 serii.
Moim zdaniem nie ma magicznej recepty i nikt nie znajdzie Ci ot tak planu "co zrobić aby się nie męczyć". Ćwiczenia, ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia. Jak nie zrobisz głupoty i nie zaczniesz z wysokiego C to efekty przyjdą szybko.

Moim zdaniem nie ma magicznej recepty i nikt nie znajdzie Ci ot tak planu "co zrobić aby się nie męczyć". Ćwiczenia, ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia. Jak nie zrobisz głupoty i nie zaczniesz z wysokiego C to efekty przyjdą szybko.

koń może wypić cały deszcz jeśli jest spragniony.
- niuniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:46
- Kontakt:
Merytoryczne srerytoryczne poziomy.... pytasz nas o porady, a poźniej będziesz nam wstawiać mandaty????ciemek pisze: co w tym takiego szokującego ? liczyłem na jakieś porady, ew odesłanie do jakichś poradników żebym mógł coś poczytać na ten temat, jak widać chyba się przliczyłem jeśli chodzi o poziom merytoryczny forum
- To niemożliwe!!
-
- Zaprawiony W Bojach
spokojnie, za głupotę płaci się bezwalutowo.