cel: przygotowanie do zimowych marszów w górach (w 5 mies.)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
kamil.t
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie,

Potrzebuję rady dotyczącej tego jaki trening biegowy wybrać, żeby wzmocnić nogi oraz ogólna kondycję do wielogodzinnego marszu w śniegu w górach, ze sprzętem lawinowym i snowboardowym na plecach.

Czy np. plany treningowe do pół-maratonu będą odpowiednie (nie muszę kończyć tego planu - ważne tylko by moje treningi miały strukturę)? Czy może są jakieś treningi dla ludzi biegających w górach specjalne (a zarazem nie dla profesjonalistów)?

Chodzi mi o dość intensywny trening (z doświadczenia wiem, że brakuje mi motywacji jak jest lekko). Mam 5 miesięcy, żeby się przygotować na tyle na ile to możliwe. Nie mam sprecyzowanego celu. Moim celem jest zrobić tak dobrą kondycję jak to możliwe w tym czasie i to wszystko :)

Nie jestem typem sportowca, ale nie jest na pewno źle z moją kondycją - regularnie gram w squasha, średnio pewnie 2x w tygodniu po godzinę, a co jakiś czas uprawiam też inne sporty. Nigdy wcześniej nie trenowałem biegania.
PKO
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wiele zależy od tego jaka jest Twoja kondycja biegowa na dzień dzisiejszy. To ciężko przewidzieć tylko na podstawie Twojego opisu, bez sprawdzenia. Spróbuj przebiec się wolnym truchtem, tak wolnym aby nie dostać zadyszki (móc swobodnie rozmawiać). I teraz pytanie czy będzie to kilka minut? Kilkanaście? A może kilkadziesiąt?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ