Jak biegać szybciej?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
wilowka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Szuram sobie od marca mniej więcej. Od zupełnego kondycyjnego zera przeszłam jakoś tak stopniowo, bez planu, do przebiegania 10-11 km. (choć najczęściej biegam 6-7)

Wszystko pięknie, tylko czasowo wychodzi mi jakieś 7.10 - 7.20 a nawet 7.30 min na kilometr.

Godzinę i więcej mogę swoim tempem "biec" bez przerw, ale jak biegać szybciej? Największym problemem jest u mnie zadyszka. Jak przyspieszę - zerwę się, to zaraz sapię i muszę zwalniać, żeby wyrównać oddech.

Proszę o porady - sugestie :)
PKO
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

Hej,

Sięgnij spokojnie do jakiegoś planu treningowego np. na 10 km... - zobaczysz tam, że prócz typowego powolnego biegania kilometrów - biega się np. przebieżki - na dobry początek to świetny "bodziec" do zwiększenia szybkości (idelany dla bardzo początkującego amatora)
- takie przebieżki można biegać właściwie pod koniec każdego treningu - 6-8 przebieżek na początku w zupełności wystarcza

co to jest przebieżka - to 20 maksymalnie 30 sekundowe przyspieszenie i potem przejście spowrotem do truchtu i bieg w tym tempie do zupełnego "supokojenia" - aż oddech tętno i samopoczucie wróci do normy... i znowu przyspieszenie...

jak szybko - ... - odpowiedź - "szybko - ale nie na maksa..." z opisowo mówi się o luźnym kroku, ale szybkim dynamicznym - poprawnym technicznie... - trzeba mieć poczucie że biegnie się "ładnie" ...
takie przyspieszenia pobudzają włókna mięśnowe które w truchcie nie pracują... - jednocześnie długie przerwy wypoczynkowe nie powodują "obciążenia" w takim treningu ... dlatego można to dodawać do praktycznie każdego spokojnego wybiegania.

A jeśli to nie wystarczy i jeszcze będziesz odczuwać potrzebę urozmaicenia treningu - to przejrzyj plany... ;-) środków treningowych jest cała masa... od różnych interwałów, przez zabawy biegowe na różnych ćwiczeniach siłowo sprawnościowych kończąc...
wszystkie one - pozwolą zbudować "siłę" i dzięki temu poczucie komfortu przy wyższej prędkości.
Szymon
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ