jak sprawdzic, ile km przebieglam?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
gioconda
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wiem, ze to glupie pytanie, ale czesto piszecie, ile km przebiegliscie. Skad to wiecie?
PKO
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

- po petelce o znanej długości
- mapa + linijka
- orientacyjnie na podstawie czasu i tempa
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
Awatar użytkownika
gioconda
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

biegam po sredniej wielkosci parku, robie duzo kolek i esow-floresow po alejkach, wiec orientacja w terenie odpada.
Ale po sprawdzenie odleglosci na podstawie czasu i tempa?? jakies szczczegoly? biegam 45 min., dosc  powoli
pozdrawiam i
dzieki za odp
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ano bardzo prosto - skoro biegniesz tempem 6km/min przez godzine, to przebiegłaś 10 km ;)
Pobiegaj po wymierzonych trasach (rowerem na przykład), a z czasem wyczucie tempa samo przyjdzie.

(Edited by krzycho at 12:44 pm on April 20, 2004)
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
Rramzes
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Samochód , rower z licznikiem i przejechać ten dystans.
Mam taki sam problem jak ty.
Samochód zepsuty , a licznika nie mam.
Rramzes
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Pierw trzeba znać tą prędkość biegu?
Jak ją sprawdzacie?
Awatar użytkownika
Ojla
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:43:37
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przez 45 minut to możesz dość wolno (tempem 6:28) przebiec 7 km.
Jola
Pozdrawiam, Jola
Awatar użytkownika
konroz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja głównie stosuję metodę M&L (mapa + linijka) w wersji nieco zmodyfikowanej tzn. odrysowuję trasę na kalce technicznej a następnie odkładam ją jako linię prostą na papierze milimetrowym (dziurkując ostrzem cyrkla). Według mojego doświadczenia metoda jest dość dokładna oczywiście zależy to od skali mapy (ja używam 1:26000 lub 1:10000). Niektóre tak wyliczone odcinki znajomi sprawdzili mi samochodami - tu dokładność jest najmniejsza - licznik mierzy co 100m, ale moje obliczenia się potwierdziły.
Teraz potrafię też oszacować dystans na podstawie czasu i tempa, ale ta metoda sprawdza mi się tylko gdy stosuję ją do odcinków będących fragmentami znanej trasy - tak by mieć bieżące porównanie.
Ostatnio używam też krokomierza. Metoda bardzo zależna od tempa, podłoża, stopnia zmęczenia, pogody - od tego zależy długość kroku. Zbierając dane na znanych trasach jestem w stanie nieznane trasy oszacować dość dokładnie, ale najlepiej powtarzać pomiar wielokrotnie i wyciągnąć średnią.
Warto gdzie się da stosować kilka metod.
Zakładam, że wszystkie te metody razem dają mi dokładność do ok. 50m, zawsze też stosuję zaokrąglanie w dół, czyli jak wyjdzie 1784m to ja przyjmuję 1750m.

(Edited by konroz at 2:02 pm on April 20, 2004)
KB Lechici Zielonka - sekcja zamiejscowa Saska Kępa
Awatar użytkownika
Maniek G
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jakiś czas temu mając ten sam problem, bo nie lubię biegać po pętlach, kupiłem na Allegro krokomierz.Proste urządzenie za małe piniądze.Pomiar polega na tym, że trzeba wprowadzić długośc kroku, a mały wahający się magnesik przy biegu nabija impulsy przeliczane na metry bądż kilometry.Od razu uprzedzam, że wprowzdona ma się nijak do faktycznej. Krok biegowy średni z kilku pomiarów u mnie ma 94 cm, a ten wprowadzony do krokomierza 101cm i wtedy działa prawidłowo?Można to zrobić biegając po znanym odcinku i dokonując korekt. Jasne, że długość kroku zmienia się z profilem trasy i tempem biegu, ale bład odczytu nie przekracza 5%, czyli dla orientacji może być.
Anima Sana In Corpore Sano
Rramzes
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Sprawdziłem . Najłatwiej na mapie internetowej , nie każde miasto ma taką mapę , ja mieszkam w dużym mieście -we Wrocławiu. Wyszło że biegam 5km w 30 minut, co daje prędkość 10km/h. Niedawno skończyłem plan 10 tygodni, nie wiem czy to jest dobry wynik, chętnie porównałbym się z innymi.
Awatar użytkownika
danyboy
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja program 10 tygodni skonczylem na poczatku marca, biegam 3x w tygodniu. Od tego czasu pracuje nad dystansem i wybieram sie na Półmaraton Węgorza 02 maja. Co prawda jeszcze nie przebieglem takiego dystansu, ale w najblizsza sobote zamierzam. Wracajac do tematu - mam kilkanascie tras, pomierzonych licznikiem samochodu badz roweru. W czasie biegu staram sie po prostu przebiegac i laczyc te odcinki. Dzieki temu znam dystans. Mierzac skrupulatnie przez dwa miesiace wszystkie moje biegi moge z czystym sumieniem powiedziec ze biegam z predkoscia 10km/h :) Zawsze :)
pozdrawiam
Dany
[url]http://www.danyboy.pl[/url]
[img]http://img221.imageshack.us/img221/3231/userbar595503nz2.gif[/img]
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pożycz od kogoś rower z dobrze ustawionym licznikiem i przejedź trasę, zaznaczając (lub zapamiętując) punkty np. co kilometr. To przyda się do kontroli tempa biegu w stadium lekko zaawansowanym. Ja mam tak obmierzony cały las. Powodzenia!
Awatar użytkownika
Kazim
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Rozumie, że biegasz sobie tam gdzie oczy poniosą. Na twoim miejscu wybrałbym jedną trasę dokładnie wymierzoną, którą biegałbym raz w tygodniu dla sprawdzenia efektów. Natomiast reszta dni zapisywałbym tętno i czas treningu bez kilometrów. Dzięki temu będziesz mogł(a) nadal czerpać przyjemność ze spontanicznego wybierania tras.
bocian
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

10 km w godzinkę to według mnie jak po planie 10 tygodniowym to całkiem dobrze
Ja mam tak samo.  
Rramzes
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To znaczy ja mogę przebiec 5km w pół godizny .
10km w godzinę raczej nie dam rady
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ