Bieganie codziennie?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Pabloo30
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam mam pytanko.Biegam już jakiś czas, z przerwami itp różnie to bywa ale teraz chciałbym zacząć robić to trochę regularniej i właśnie...wiem że najlepiej jest biegać powiedzmy 3-4 dni w tygodniu np.poniedziałek-środa-piątek.A co byście powiedzieli na takie coś: poniedziałek-wtorek-środa-niedziela ? mnie osobiście takie coś najbardziej pasuje no ale nie wiem czy to jest dobre 3 dni pod rząd,później 3 dni przerwy i znowu..
PKO
stefans
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 53:05
Życiówka w maratonie: 05:09:00

Nieprzeczytany post

Pablo zdecydowanie zacznij np co drugi dzień, nie koniecznie musisz zamykać cykl w 7 dniach, może być np dziesięć. Trzema dniami po kolei zarżniesz się i zniechęcisz. np wtorek - czwartek - sobota - poniedziałek - środa - piątek - niedziela i utrzymaj tak przez kilka cykli klucz to systematyczność i trening - regeneracja - trening. Tu http://www.bieganie.pl/?cat=19 znajdziesz całkiem sporo planów treningowych - dopasuj sobie na początek, tylko nie zaczynaj od planu specjalnego Magdy M :hahaha:

Stefan
--
Stefan
Obrazek
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jeżeli ktoś biega powiedzmy 4 dni z rzędu i sprawia mu to radość, nie jest zmęczony,i nie może doczekać się następnego treningu? Wydaje mi się że wszystko zależy od intensywności, kilometrażu i wytrenowania. Bo można w te 4 dni przebiec 60km jak i 20km, zarówno w tempie 4:10min/km lub 6:50min/km. pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak Wy, ale ja nie widzę w tym systemie problemu w bieganiu 4 (od niedzieli do środy) dni z rzędu, ale w odpoczynku. Nie robiąc nic przez trzy dni organizm się rozleniwia.

Jak wiadomo forma rośnie podczas odpoczynku. I cała zabawa w trenowanie polega na tym, aby odpoczynek miał odpowiednią długość - nie może być ani za długi ani za krótki. A takie 3 dni bez żadnego ruchu to chyba zbyt długo jeżeli to ma być systematycznie, tydzień w tydzień powielane.
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dokładnie. Najpierw organizm nie zregeneruje się w pełni a potem rozleniwi podczas 3 dniowej przerwy. Ale wiadomo że mało kto może pozwolić sobie na ustawianie treningów idealnie jak chce. Jeśli tak Ci pasuje, to wielkiego dramatu nie ma. Po prostu jak będziesz miał możliwość pobiegania jednak co drugi dzień, to korzystaj. Jeśli nie, to trudno...
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No to mam pytanie do tych którym podoba się takie 4 dni biegania pod rząd i 3 dni wolnego pod rząd. Którego dnia robić mocniejszy trening?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skąd pytanie o dzień mocnego akcentu? Akcent można by było robić np w 2 albo 3 dzień. Ciągle tylko uważam, że ta przerwa trzydniowa jest zbyt długa.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ