Zacząłem i proszę o pomoc :)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
spik3r
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich bardzo serdecznie :) Mam na imię Karol i jestem z wami "nieoficjalnie" już trochę czasu, lecz teraz postanowiłem się ujawnić i z Wami być:D
Jak My tu wszyscy, bieganie w głowię. Ja podjąłem tę dyscyplinę z obowiązku co przerodziło się jednak w przyjemność :) Z obowiązku bo chcę osiągnąć dobrą kondycję i czasy. Chcę dostać się do pewnej szkoły a tam kilometr i 50m jest bardzo ważne.
Teraz chciałbym biegać profesjonalniej, poważniej podejść do tego, Was popytać bo mam trochę pytań.
Kupiłem miesiąc temu typowe "adidasy" w Auchanie, no i tak biegałem co 2-3 dni na bieżni szkolnej. Moim celem było z dnia na dzień przebiec więcej okrążeń niż wcześniej. No i tak pobiegałem trochę i zacząłem mieć problem, odnośnie bólu kolana. Biegnę biegnę któreś z kolei okrążenie i nagle ból w kolanie, pieczenie. Postanowiłem odłożyć na trochę bieganie i odczekać z tydzień. Po tygodniu poszedłem już z większym respektem do tego i biegałem delikatniej, potem nagle mocniej tak biegałem stałym tempem i poczułem znów ból w kolanie tak trochę od strony wewnętrznej tak od środka ale i od kolana, nie tam pod (wiem wiem, ale ciężko wytłumaczyć), przestałem biec i zacząłem marsz, podszedłem do barierki i zacząłem nogi tak rozciągać, jedna noga prosto, druga w kolanie ugięta i tak naciągać. Potem na barierke jedną nogę i też naciągać i dalej lekko biegałem i było w miarę :) Następnie porozmawiałem ze znajomym biegaczem, to podpowiedział mi że pewnie buty są przyczyną, że moje za 40 zł adidasy z Auchanu włąśnie powodują ten problem. I chciałbym Was się poradzić, jakie buty kupić by nie było problemu ze stawami itp. Nogę mam normalną, ani pronacja ani nic. Jakie buty bym chciał? Nie wiem, jakieś sprawdzone, dobre i dbające o moje zdrowie. Biegam głównie po bieżni, nie ma tam tarpan/u itp, czarna , zwykła, czasem po mieście.
Moglibyście mi może doradzić, bo może źle coś robię, za szybka, za dużo na raz sobie zakładam by przebiec? Może jakoś źle noge ustawiam gdy biegne, tylko że ja nie wiem czy ja biegam z palców na pięte czy odwrotnie. Może źle oddycham? (robie tak ze nosem wdycham a wydycham tym i tym)? Może trzeba ustalić sobie jakiś plan?(nie wiem jak sprawdzić ile km biegne) Jak z rozgrzewką? Bo ja przychodze i przy barierce naciągam nogi, skłony, wymachy nóg i rąk.
Prosze o porady, pomoc przy wyborze sprawdzonych butów itp:) Chciałbym np dostać sprawdzone modele i zmierzyłbym w sklepie gdy będę w galerii :)
PKO
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dużo piszesz ale podajesz mało istotnych informacji dzięki którym można by Ci pomóc.
Jakie czasy powinieneś osiągnąć w tych biegach na 1 km i 50 m?
Jakie czasy osiągasz w tej chwili? Ile masz czasu do egzaminu?
Twój wzrost i waga? Wiek?
Masz jakieś doświadczenie ze sportem?
Jaka jest nawierzchnia na tej bieżni gdzie trenujesz? Twój opis nie jest jednoznaczny, żużel? Po mieście to znaczy po chodnikach? Ile tego przebiegasz w czasie treningu i jakim tempem?
Wykonujesz gimnastykę rozciągającą i siłową po bieganiu?

Co do Twojej techniki ciężko coś powiedzieć nie widząc jej, ale o ile nie jesteś tragicznie nie rozciągnięty to raczej mało prawdopodobne aby to ona tak szybko spowodowała kontuzję.

Buty? Możliwe. Pytanie czy to są buty do biegania z amortyzacją czy nie. Nie zawsze tanie jest kiepskie. Ja często używam butów z Lidla i są OK.
spik3r
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

1- Jakie czasy powinieneś osiągnąć w tych biegach na 1 km i 50 m?
2- Jakie czasy osiągasz w tej chwili? Ile masz czasu do egzaminu?
3- Twój wzrost i waga? Wiek?
4- Masz jakieś doświadczenie ze sportem?
5- Jaka jest nawierzchnia na tej bieżni gdzie trenujesz? Twój opis nie jest jednoznaczny, żużel? Po mieście to znaczy po chodnikach? Ile tego przebiegasz w czasie treningu i jakim tempem?
6- Wykonujesz gimnastykę rozciągającą i siłową po bieganiu?

ODPOWIADAM :

1- Czasy ktore chcialbym osiagnac to na 1km ponizej 3min a na 50m ponizej 7sek
2- 1km - 3,20min , 50m - 7.25sek
3- 186cm , 75kg, 21 lat.
4- Co tydzien regularnie siatkowka od dawien dawna, co 2-4 dni basen, wczesniej silownia :) i od niedawna bieganie, jednak no ten bol powoduje rezygnacje.
5- Na zuzlu biegam, a po miescie to po chodnikach przewaznie lub asfalcie. Biegam okolo 45 min tempem stalym lub jak na biezni to np biegne 4 okrazenia na spokojnie, 5 okrazenie 90% i tak wkolko :)
6- Staram sie rozciagac po bieganiu :) Moze jakies podpowiedzi co do tego i jak przed treningiem ?

Bylem na badaniu swojej stopy (o ile dobrze to nazywam) , doradzono mi co i jak wyglada, mierzylem 12 par butow i zdecydowalem sie kupic za doradztwem specjalisty - Brooks Aduro :) Mam nadzieje ze ten wybor mi pomoze :)
Wczesniej biegalem w butach typowo "marketowych" adidasach za 50zl.

Moglibyscie dac jakies porady? jak biegac, z piety na palce? Ile czasu poswiecac na treningi, jak czesto i jak je robic ?
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Co do biegu na 50 m to nie jestem w stanie Ci pomóc. W przygotowaniach do biuegu na 1 km możesz spróbować tego planu:
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385
spik3r
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A czy ktos jeszcze moglby mi pomoc ? Doradzic plany ?
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

imho jeśli biegasz kilometr w 3:20 to zacytowany plan będzie dla Ciebie za słaby - bo musisz pracować nad szybkością...
Niestety prędkości które osiągasz są poza moimi wyobrażeniami ;-) więc nawet nie będę próbował doradzać...

ogólnie - do 7s na 50m - to trzeba ćwiczyć dużo siły i "szybkości" właśnie... ćwiczenia znajdziesz w dziale trening...
do szybkiego jednego kilometra ... - interwały / zabawy biegowe z krótkimi odcinkami - od 100 do 400 może 800 metrów...
jesteś młody - więc możesz spokojnie robić 2 akcenty w tygodniu jeśli nie czujesz że coś jest "nie halo" a jak odczuwasz ból
to spróbuj odpuścić trening lub zamienić go na lekki roztrucht (w naprawdę bardzo wolnym tempie)

w pozostałe 2-3 dni rób też tylko łagodne truchty - które jeśli masz ochotę i "moc" możesz kończyć przebieżkami
(przebieżka to taki nieformalny interwał na pełnym odpoczynku - krótki, bez zakwaszania)

ot tak to widzę... ale jak piszę - twoje prędkości to dla mnie kosmos więc nie wiem czy dobrze radzę.
Szymon
Obrazek
spik3r
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jakas jeszce rada od kolegow ? :)
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

spik3r pisze:jakas jeszce rada od kolegow ? :)
Spróbuj spytać użytkownika fotman: memberlist.php?mode=viewprofile&u=7986
Chyba nie zagląda do tego działu, ale wydaje się mieć pojęcie o krótszych dystansach.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ