Maraton 2015

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
limal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jestem nowy na forum, więc witam wszystkich serdecznie. Mam na imię Piotr w lipcu skończyłem 52 lata. Od 8 miesięcy próbuję biegać. Robię to regularnie 4 razy w tygodniu. Za dwa lata chciałbym wystartować w maratonie, i ukończyć go, marzeniem byłoby, od razu zejść poniżej 4 godzin. Mam 170cm i 65kg. Robiłem test 5-cio minutowy, i w tym czasie przebiegłem 1050m. Jestem w stanie bez problemu truchtać 1.5-2 godziny. Celowo napisałem truchtać, bo tempo mojego długiego biegu to ok. 7min. na 1km. Przeczytałem mnóstwo artykułów na temat treningów, i powiem szczerze że się zupełnie pogubiłem w tym jaki trening byłby dla mnie najlepszy. Jak rozplanować te dwa lata które sobie wyznaczyłem do startu. Bardzo proszę o pomoc, bo bakcyl został połknięty, a wśród przyjaciół i znajomych niestety nie ma biegacza, który by coś mógł doradzić.
Pozdrawiam Piotr
PKO
Krzychu N
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49'58"

Nieprzeczytany post

Ja bym na Twoim miejscu po drodze do maratonu zaliczył w przyszłym roku jakieś zawody na dyszkę a później półmaraton i dopiero maraton.
http://forenergy.pl/
Duży wybór odżywek firm ENERVIT, VITARGO.
Sprawdź ceny!!
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piotrze, witam. Treningowo nie pomogę bo sam korzystam z podpowiedzi.
Na stronach portalu są gotowe plany treningowe. Określ ile razy możesz w tygodniu biegać i dostosuj plan do swojego czasu. Wagowo jest ok. Gdy w wieku 51 lat debiutowałem w maratonie, przy wzroście 172 ważyłem 75 kg. Też chciałem pokonać maraton poniżej 4 godzin. Mnie zabrakło trzech minut. Wierzę, że Tobie się uda. Powodzenia.
limal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

O ile dobrze zrozumiałem to mam sobie wybrać jakiś plan przygotowań do biegu na 10km. i realizować go aż do wiosny ? (ciągle ten sam trening przez 6 miesięcy) Wydaje mi się to bardzo sensowne i naturalne że najpierw 10 potem 21 a czy będzie 42 to się zobaczy.
Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam!
limal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:Piotrze, witam. Treningowo nie pomogę bo sam korzystam z podpowiedzi.
Na stronach portalu są gotowe plany treningowe. Określ ile razy możesz w tygodniu biegać i dostosuj plan do swojego czasu. Wagowo jest ok. Gdy w wieku 51 lat debiutowałem w maratonie, przy wzroście 172 ważyłem 75 kg. Też chciałem pokonać maraton poniżej 4 godzin. Mnie zabrakło trzech minut. Wierzę, że Tobie się uda. Powodzenia.
Witam serdecznie!
Akurat czasu u mnie pod dostatkiem, chęci są, zdrowie póki co dopisuje, brak tylko kogoś kto by mnie poprowadził jak dzidziusia za rączkę. Dla mnie ogrom informacji o tym jak trenować jest nie do opanowania, wiele informacji jest sprzecznych ze sobą, więc wyciąganie właściwych wniosków mnie przerasta. Zdaję sobie sprawę że niemożliwe jest precyzyjne doradzanie komuś przez internet, ale za wszelką pomoc z góry dziękuję. Czy mi się uda zrealizować mój plan, zobaczymy, a za wiarę że mi się uda dziękuję.
Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Plany treningowe pod bieg na 10 kilometrów są zwykle krótsze niż pół roku :) Tak więc póki co polecam po prostu regularnie biegać. Jeżeli masz 4 treningi w tygodniu to jeden z nich możesz poświęcić na dłuższe bieganie (najlepiej systematycznie wydłużać dystans - np. 5min albo 1km/tydzień - z tym, że po 3 tygodniach wydłużania proponuję w kolejnym nieco zmniejszyć objętość). Warto też dodać trochę przebieżek i siły biegowej, a od czasu do czasu polatać trochę w terenie. To powinno sprawić, że będziesz w niezłej formie na starcie swoich przygotowań do biegu na 10 kilometrów.
W wielu miastach odbywają się cykliczne biegi na 5km (ParkRun, zBiegiemNatury itp) - tym też warto się zainteresować. Takie krótkie i szybkie biegi nie będą zbytnim obciążeniem dla organizmu, który szybko się odbuduje, a na pewno poprawią szybkość :) No i podbudują psychicznie :)

Powodzenia!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ