Nowa! Tempo czy dystans??

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Agniesz_ka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Od wczoraj wystartowalam z bieganiem. Mam 23 lata, 165 wzrostu i 64kg. Nie jestem w prawdzie otyla, ale tu i tam przydaloby sie cos niecos poprawic :) Poza tym, mam duze ambicje, zeby na dluzszy czas zwiazac sie z bieganiem.Mam do Was, bardziej doswiadczonych pytanie. Czy lepiej w pierwszej kolejnosci pracowac nad dystansem ktory pokonuje czy nad tempem biegu? W drugi dzien udalo mi sie przebiec ciagle 3 km ale bieglam powoli, zajelo mi to 22 minuty. Czy to dobry wynik jak na drugi dzien? Czy powinnam skupic sie na zrobieniu np 10 lub 5 km i dopiero wtedy szlifowac szybkosc, czy lepiej na tych 3 km pocniesc czas ? Pozdrawiam serdecznie :)
PKO
Awatar użytkownika
TrzymamTempo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fundamentem będzie czas biegu.
Poczytaj poniższy artykuł i zobacz plan.

https://treningbiegacza.pl/trening/plan ... o-biegacza
Agniesz_ka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Moze dziwnie to zabrzmi - skoro jestem w stanie przebiec 22 min bez zatrzymywania sie, czy to nie bedzie "cofanie sie" startujac z programem 1min marszu przeplatana z 1 min biegu?
Awatar użytkownika
TrzymamTempo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zacznij od 8-9 tygodnia.
Minutka marszu i 8-9 minut biegu.
Powtórz 4 razy.

Jesteś blisko kroku drugiego.
Jeśli z czasem będziesz miała problem przeskoczyć któryś tydzień do przodu to możesz powtórzyć poprzedni.

Z rozsądkiem i ostrożnością podejdź do tego to oszczędzisz sobie bólu.
Jeśli nie zabraknie Ci wytrwałości to wkrótce dojdziesz do 60 minut biegu i będziesz z siebie dumna :bleble:
maly_adas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Postaw na czas biegania - na początku wolno, nawet bardzo. Z czasem tempo się poprawi, a tym samym pokonywany dystans :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ