Łukasz85 pisze:TrzymamTempo hmm pierwsze napisałem że moim celem jest maraton tak ale trzeba się piąć po szczeblach poza tym o ile mi wiadomo do maratonu choćby bardzo odległego należy się troszkę inaczej przygotowywać niż do krótszych dystansów choć może hmm znów się mylę ?? Chwilowo trenuje sam aczkolwiek jak będę w niedługim czasie w Polsce skorzystam z rad dietetyka i trenera coś mi podpowiada że tak będzie o niebo lepiej jeśli chodzi o przygotowania no hmm chyba że się znów mylę ?? "Jeśli masz biegać byle biegać to nie warto" hmm no to już sam nie wiem co tu tyle ludzi robi hmm biega bo lubi i nie ma w tym jakiegokolwiek celu. "Tu nikt nie kalkuluje CZY MAM JAKIEŚ SZANSE JESZCZE COŚ OSIĄGNĄĆ" tak hmm tylko to było pytanie nie kalkulacja pytałem czy fizycznie w tym wieku człowiek nadaje się żeby zacząć intensywne treningi. "Poszukaj aktywności, którą z zamiłowaniem i pasją byś uprawiał" mam życiowe zainteresowania aczkolwiek nie wiążą się one z aktywnością fizyczną i właśnie hmm lubię biegać i chciałbym właśnie tą aktywność fizyczną przeistoczyć w coś co także będę robił z zamiłowaniem. Rozumiem że ambicje mam na wyrost ale hmm w życiu mi to pomaga więc po prostu będę próbował i zobaczę co zdołam osiągnąć

Zgadza się, że przygotowania są inne ale proponowałbym Ci poświęcić np rok na dojście do półmaratonu i oswojenie sie ze startami a potem pare miesięcy przygotowania pod jakiś kluczowy maraton.
Ja sobie nie wyobrażam by debiutować i to od razu w maratonie.
Życzę Ci byś czuł się na zawodach komfortowo a bedąc pierwszy raz wiele rzeczy może być dla Ciebie nowością.
Poza tym trening a zawody to zupełnie co innego i mogło by się stać, że niesiony euforią i szybszymi przed sobą biegaczami nie trzymał byś założonego tempa.
A co do Twojego wieku to ja zacząłem rok temu "na poważniej" bieganie i jakieś postępy poczyniłem.
Nigdy nie jest za późno - tak się mawia.
Ale jesteś w na prawdę dobrym wieku by móc jeszcze ładnie "polatać".
Jeśli się w to wkręcisz to możesz liczyć na wiele plusów.
Nowe, ciekawe znajomości.
Wielokrotne przełamywanie własnych barier psychicznych i fizycznych.
Piękne chwile na zawodach.
Pamiątki na całe życie.
Powodzenia