PO CHOROBIE

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
TomaszJWE
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam chciałbym zapytać jak wrócić do biegania po chorobie ?? dwa tygodnie w łóżku :( i jeszcze tydzień zajdzie! i nie wiem jak teraz zaczynać ! zaczynać plan treningowy od nowa ???
PKO
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

Wg jakiego planu biegasz? Jeśli wg Danielsa, to zależy też od fazy, w której jesteś. Generalnie w przypadku I fazy (ew. II) możesz odpuścić te tygodnie i kontynuować wg rozpiski. Jeśli chodzi o tempa, to Daniels sugeruje chyba zejście o 1 VDOT za każde dwa tygodnie, więc jeśli biegałeś akcenty zgodnie z np. VDOT45, to teraz powinieneś wg 44 - może ktoś doprecyzuje?
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Teoretycznie 21 dni przerwy - wprowadzenie (książkowo):

10,5 dnia 50% wyjściowej objętości treningowej (sprzed kontuzji) i
10,5 dnia 75% objętości. Wszystko to Biegi spokojne.

Dopiero po tych 21 dniach powrót do treningów specjalistycznych.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja się obawiam, że to zależy od stopnia zaawansowania Kolegi. Jak dopiero zaczynał biegać, to jest mocno, mocno do tyłu.
Jak ma już za sobą przynajmniej kilka(naście raczej) porządnie przepracowanych miesięcy, to wtedy może się zastosować do rad przedmówców (a radzą oni słusznie), chociaż wg mnie nie musisz aż o połowę ciąć objętości, to zależy, jak się będziesz czuł po powrocie.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
TomaszJWE
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki za pomoc
w sumie biegam od początku roku wg własnego planu nie biegałem wcześniej nigdy teraz sie wkręciłem i tak 4-5 razy w tygodniu
startowałem nawet pierwszy raz w życiu w trzech biegach i w ostatnim w koszalinie nawet dobrze mi poszło bo na 10km miałem 38:40
dla mnie to dobry czas zwłaszcza że sam sobie biegam a plan to znalazłem jakiś na necie i troche przerobiłem pod siebie :)
jestem kompletnym amatorem i nie mam pojęcia jak teraz ruszyć po chorobie narazie jeszcze jestem na antybiotyku jak skończę to pojde polatać i wetdy poradze sie jeszcze raz ! Dziekuje za zainteresowanie
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ