Przygotowanie do półmaratonu - pierwszego

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
proba1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

Wracam po dłuższej przerwie do uprawiania sportu, przynajmniej taki jest plan. Zawsze chciałem móc biegać na długich dystansach >15 km. Planuje w tym roku wystartować w półmaratonie albo bydgoskim ewentualnie legnickim w październiku. Zaznaczę jednak, że bieganie mimo, że piękne ustępuje jednak miejsca sportom walki, jest to raczej taka odskocznia. Miałem kiedyś problem z kolanami po zewnętrznej stronie czasami tylko poniżej, w zeszłym roku jak jeszcze biegałem miałem potworne bóle z przodu piszczeli tak jakby kość rozrywało. Po zaprzestaniu aktywności fizycznej ustępowało. Dzisiaj na sprawdzenie pobiegłem 30 minut truchtu w przedziale 128-140 bpm(spoczynkowe około 60), nie wyszły żadne bóle, ani kontuzje - przynajmniej na razie, ogólnie byłem zadowolony,że przy mojej nadwadze 106kg/190cm poszło całkiem nieźle, dodam że nie był to spacer :). Bieganie pragnę połączyć z siłownią która ma priorytet, w związku z przygotowaniami do powrotu na matę. I tu kilka pytań:

1. standardowe który plan polecacie i czy w ogóle przełożyć start w półmaratonie na przyszły rok a w tym pobiedz kilka 10. osobiście skłaniam się do pumy 15-21 - po to w zasadzie robiłem dzisiejszy test. czy może któryś z dwóch pozostałych? skłaniam się do startu w październiku. Plan będzie realizowany w systemie wtorek czwartek niedziela ew. sobota w pon, sro piatek silownia.
2. zakładając, że celem jest jednak półmaraton ile startów kontrolnych zrobić w trakcie realizacji planu? planowałem:
13.07 - 5km bieg morskie oko
27.07 - 5km bieg powstania warszwskiego - obowiazkowy
31.08 - 10 km bieg fabrykanta
22.09 - 10 km bieg jastrzębie
06.10 - biegnij warszawo albo półmaraton legnicki
20.10 - półmaraton bydgoski (jeżeli nie "wystąpię" na legnickim)
3. czy jednak nie jest to za ambitny cel i lepiej realizować plan pod 10 tak aby nie nabawić się problemów ze zdrowiem. po prostu zastanawiam się czy ambicja nie jest trochę na wyrost i nie doprowadzi to do większych problemów

Pozdrawiam
PKO
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Myślę, że lepiej przygotowywać się do dychy, zawsze łatwiej się wydłużyć niż skrócić w razie jakby nie wyszło :oczko: I nie wiem czy bieganie długich dystansów nie zamuli Cię później na macie, jednak nie znam się na tym a to tylko moje domysły. A bóle piszczeli to temat rzeka i w 99% przypadków przechodzi samo.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ