6 km i chciałbym więcej

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
majak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich :)
Mam na imię łukasz.
Biegam już ponad dwa miesiące, na początku było naprawdę trudno :( , nie mniej jednak doszedłem do takiej formy, że biegam już po 6 km, nigdy krócej. Ten dystans pokonuję w czasie, nigdy dłuższym, jak 36 minut, czasami 33, 34 , a mój osobisty rekord to 32minuty ;)
Chcę stawiać przed sobą coraz to większe wyzwania, jednak czuje po sobie,że to kres moich możliwości, mam 31 lat :/
Zacząłem czytać w internecie o treningach, radach, odżywianiu. I mam już tak pełną głowe,że już nic nie wiem ;) Kompletnym laikiem raczej nie jestem, ale do konkretnej wiedzy to mi naprawdę daleko :/
Moje cele(marzenia) na dzień dzisiejszy to wystąpić w jakimś biegu na 10 km.
Uzyskać czas 25minut w biegu parkrun w Warszawie na 5 km
Bardzo proszę o rady jak zwiększać swoją formę.
pozdrawiam, łukasz
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale jak czujesz że to kres możliwości?
Nie bardzo rozumiem.
Nogi Cię bolą? Zadyszkę masz? Odcina ci "zasilanie" ? Coś innego?
Ja mam 42 lata więc narzekanie młodego byczka że 6 km to jego kres, to wiesz... wkurza mnie. ;)

Biegasz krótko - 2 miesiące to mało zwyczajnie, wiec nie wiem skąd pomysł o kresie możliwości?

Kombinuj, na luzie. Biegasz zawsze stałą/stałymi trasami- zmień je. Biegaj w górę i w dół.
Określ cel gdzie chcesz dobiec i tam dotrzyj, biegiem, marszem, z przysiadką na ławce- ale tam po prostu dotrzyj.
Raz biegaj krótsze trasy, raz dłuższe. Planujesz biec dłużej- zwolnij.
Biegniesz nic się nie dzieje- rób przebieżki- po 25 lub 50 lub 100 metrów jedynie zwiększając kadencję nie długość kroku- można je robić z górki- jest łatwiej, niby oszustwo, a mimo to... działa.
Zapisz się na bieg na 5 km i to na jakiś który będzie już zaraz.

I zapisz się na jakieś 10 km za 2-3 miesiące- przebiegniesz to z palcem w nosie.

Jeszcze Ci jedno napiszę. Tez ciągle jęczałam na początku że nie dam rady gdzieś dobiec.
To maż mi odpowiadał: jak nie dasz rady dobiec do dojdziesz i co się takiego stanie?
No właśnie? Co?
NIC!
Następnym razem dotrze się tam więcej biegnąc niż maszerując, a za którymś razem dobiegnie i pobiegnie jeszcze dalej.

Kup sobie "Bieganie metodą Gallowaya"
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Różnicuj trening, każdy rodzaj rozwija inne aspekty biegania.

Trenowanie tylko szybkich biegów Cie ogranicza. Wprowadź do treningu podbiegi, crossy, siłę biegową, biegi z narastającą prędkością, interwały, chociaż raz w tygodniu spokojny dłuższy bieg. I bądź cierpliwy, 2 miesiące biegania to bardzo mało, nie oczekuj cudów.
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53min 56s

Nieprzeczytany post

cava wyczerpała temat....
jak autor sobie te słowa przyswoi to nie będzie już marudził :bleble:
majak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nogi nie bolą ale zadyszka jest i to dość spora ale za jakieś 10 minut jest już oki.
Wiem drogi kolego,że może Cie to troszkę dziwnie brzmi, te moje 6 km ale przez ostanie 5 lat siedziałem przed konsolą i pasłem się słodyczami i colą.
A początki mojego biegu wyglądały tak, że przebiegłem jakieś góra 400 metrów i byłem tak wyczerpany ,że leżałem godzinę na łóżku w bezruchu, wiem,że może to za wcześnie na szampana, ale myślę,że zrobiłem naprawdę postęp.
Dziś potrzebuje jeszcze jakiś telefon, zegarek, który będzie monitorował przebiegniety czas i dystans, może cos poradzisz tak w cenie do 200 zł?

Bardzo dziękuję za odpowiedź, bardzo mi pomogła i proszę o kolejne ;)
Jeśli zrobię jakieś postępy to pochwalę się troszkę oki?

edit;wypass postaram się przyswoić i nie marudzić :)
pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zwolnij. Po prostu biegaj wolniej. Czekam na wpis typu "Biegam te 6 kilometrów nie krócej niż 36 minut, czasami zajmuje mi to 38-39, a mój rekord to 42 minuty" :) Naprawdę jak skończysz trening i nie będziesz zmęczony, zasapany i zalany potem to wcale nie oznacza, że trening był na marne :) Rekordy bij na zawodach, na treningach po prostu biegaj - ciesz się samą możliwością biegu :)
A co do kresu możliwości to ja bym się wstrzymał jeszcze z takimi osądami z... 20 lat :)
Awatar użytkownika
Paweł100
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 49:42

Nieprzeczytany post

Miałem dokładnie tak samo. Po dwóch miesiącach biegania 6 km robiłem w około 32 minuty i czułem, że to kres moich możliwości. Celem było 25min na 5km i 60min na 10km.

Po roku biegam 5km w 22min i 10km w 46min i czuję, że to na pewno nie jest jeszcze kres moich możliwości ;)

Rada na zwiększenie formy jest bardzo prosta: biegać wolniej i dłużej. Jeśli będziesz wykonywał każdy bieg na zmęczeniu, to za dwa miesiące twój kolejny post będzie z pytaniem o to, jak wyleczyć się z kontuzji.

Teraz jesteś na początku biegowej drogi i twoje wyniki będą rosły z każdym kolejnym wybieganym tygodniem. Jedyną przeszkodą może być przeciążenie, dlatego biegaj... wolniej, bez zadyszki. Zmęczysz się na zawodach.
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

majak pisze: Wiem drogi kolego,że może Cie to troszkę dziwnie brzmi, te moje 6 km ale przez ostanie 5 lat siedziałem przed konsolą i pasłem się słodyczami i colą.

Dziś potrzebuje jeszcze jakiś telefon, zegarek, który będzie monitorował przebiegniety czas i dystans, może cos poradzisz tak w cenie do 200 zł?

Po pierwsze to droga koleżanko :sss: :taktak:

Po drugie skoro wiesz jak wyglądało ostatnie 5 lat Twojego życia, to nie spodziewaj się teraz cudu....cudy to bujda :bum:
Jak mówimy....powolutku, powoluteńku ale do przodu...
Zegarek ze stoperem wyjdzie Cię mniej niż 200zł, a będzie monitorował czas...a dystans możesz sobie narysować ręcznie na komputerze...np. w run-log.com czy endomondo....
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Majak, nie wprowadzaj na razie żadnych treningów.
Kup sobie tą książkę o której pisałam.
Marszobiegi są wprawdzie przez "Prawdziwych Biegaczy" ;))) traktowane jak trędowaty pies, ale to jest po prostu bardzo dobra książka dla początkujących , zwłaszcza takich jak Ty, którzy x lat siedzieli i nic nie robili.
Tak naprawdę, to Twoim prawdziwym zmartwieniem nie powinno być ile teraz jesteś w stanie przebiec i w jakim czasie, a to jak biegać i nie załapać kontuzji z głupiego powodu.
W tej książce, znajdziesz masę odpowiedzi na podstawowe pytania, oraz bardzo dużo niezbyt obciążających a bardzo skutecznych ćwiczeń biegowych, które można sobie wykonywać bez ryzyka przeciążenia i kontuzji

N tym etapie biegaj _wolniej_, na luzie, nawet nie planuj za bardzo tylko określ sobie ile razy w tygodniu biegasz i w trakcie biegu oceniając swoje samopoczucie sam dorzucaj jakieś kombinacje- a to przebieżki, a to podbiegi, a to jakieś skipy itp. Jak czujesz ze Cię to za bardzo obciąża- odpuszczaj. Jak czujesz sie świetnie- biegnij dalej.
A czasami właśnie- po prostu wolniutko sobie gdzieś pobiegnij dla samego dobiegnięcia, dla przyjemności, bez zawracania sobie głowy "rozwojem"

Największy progres, zaobserwowałam u siebie na wyjeździe w Bieszczady. Biegałam na kompletnym luzie, bez celu, wolno bo jednak dużo pod górę i na dodatek gorąco (do 26 st tam wtedy było i duszno- burzowo)jedynie z zamiarem "pobiegnięcia na spacer lub dosłownie- na kapuśniak do knajpy odległe o 10 km :bum: " A że nawet małe górki mnie przerastały, to jak nie dawałam rady to szłam. Po powrocie nagle się okazało ze po pierwsze przeszły mi wszelkie boleści nóg, a po drugie- z jakiegoś powodu zaczęłam biegać szybciej.

Im mniej się człowiek napina, tym lepiej mu wychodzi. :)
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wypass pisze:
majak pisze: Wiem drogi kolego,że może Cie to troszkę dziwnie brzmi

No wypass kobieto(!?), czego to się O Tobie nagle dowiadujemy :bum: :hahaha:
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cava pisze:
wypass pisze:
majak pisze: Wiem drogi kolego,że może Cie to troszkę dziwnie brzmi

No wypass kobieto(!?), czego to się O Tobie nagle dowiadujemy :bum: :hahaha:
Ja to zrozumiałem, że do Ciebie pisał kolego....hm...nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem :hej:
Idę biegać z tego wszystkiego...albo lepiej czytać :hahaha:
majak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kurde, przepraszam za tego kolegę :/ troszkę mi wstyd :/
Forum czytam od 2 dni a dziś się zarejestrowałem, nie znam Was jeszcze, tak więc bardzo proszę o wybaczenie ;)
I wielkie dzięki za wszelkie rady.Już wiem,że musze na spokojnie to wszystko w głowie poukładać

Aha i ''młodego byczka'' traktuję jako komplement ;)
daeone
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:06

Nieprzeczytany post

mi też tak napisała ;)

a co do twojego biegania to dla mnie tez 6 km wydawalo sie dystansem nie do przebiegniecia a maratony to biegają jakieś roboty w ludzkich ciałach no a dzis sam za dwa tygodnie debiutuję w półmaratonie :P

no i trzeba czasem pobiec wolniej żeby biegać szybciej
Obrazek
ranita
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wiesz co, Łukasz....
Mam 37 lat, 160 cm wzrostu, 95 kg wagi, biegam od lipca zeszłego roku z różną częstotliwością, ale z prędkością 10min/km.Od marca biegam co drugi dzień, nie krócej niż godzinę. Czyli nie mniej, niż 6 km. I TO jest kres możliwości, bo nie mogę ani szybciej, ani dłużej. Po dwóch miesiącach z trudem przebiegałam 40 min w takim tempie. A Ty masz do siebie zarzuty??? Nie jest ważne, że krótko, że wolno, tylko, że w ogóle. Efekty przyjdą, im wolniej, tym trwalsze i lepsze. Trzymaj się :spoko:
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

daeone pisze:mi też tak napisała ;)

a co do twojego biegania to dla mnie tez 6 km wydawalo sie dystansem nie do przebiegniecia a maratony to biegają jakieś roboty w ludzkich ciałach no a dzis sam za dwa tygodnie debiutuję w półmaratonie :P

no i trzeba czasem pobiec wolniej żeby biegać szybciej
No i widzisz, sie ogarnąłeś, zacząłeś biegać zamiast stękać i od razu inaczej to wygląda i już chyba nie zawracasz nikomu głowy pomysłem czołgania się 21 km w 2.30h.

A ten co tam zamierza przebiec maraton w 3.40 choć własnie wpadł na ten pomysł tydzień temu, też nagle biega a nie tylko nad tym myśli, choć się na mnie obraził.

Bieganie.pl powinno mi odpalać jakiś procencik na konto, za nadwyraz skuteczne psychotechniki motywacyjne . :hahaha:
ODPOWIEDZ