PROŚBA O FACHOWA POMOC PODPOWIEDŹ

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
TomaszJWE
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam krótko wszystko opisze i czekam na jakieś rady, podpowiedzi, cokolwiek. Jeżeli ten wątek jest nie w tym miejscu to również niech ktoś doradzi gdzie go umieścić:)
Mam 28 lat 185 wzrostu i teraz warze ok 78, za bieganie wziąłem się z jakieś dwa miesiące temu. Do tej pory całe życie grałem w piłkę ale strasznie nieregularnie, czasami normalnie w klubie, po przeprowadzce trochę na orliku raz dwa razy w tygodniu. Ciągle trapiły mnie kontuzje, miesiąc grałem dwa tyg. leczyłem kontuzje. Od początku tego roku postanowiłem sobie że biorę się za siebie i będę strasznie regularny, załapałem się do okręgowej drużyny i postanowiłem solidnie przepracować cały okres przygotowawczy żeby nie trapiły mnie kontuzje, treningi ciężkie dużo biegania, interwałów itd. I niby wszystko OK aż na dwa tyg. przed ligą znowu kontuzja i później kolejna!
Więc podjąłem ciężką decyzje że koniec z tym graniem bo na starość pewny wózek! A że sport był zawsze w moim życiu i miałem predyspozycje do biegania (tzn. tak sobie wkręciłem) to właśnie wziąłem się za BIEGANIE! I tak od dwóch miesięcy sporo biegam, wziąłem jakiś plan z neta i go przerobiłem trochę pod siebie i jazda. Pierwszy raz w życiu wystartowałem w miedzy narodowym biegu ulicznym na 10 km na atestowanej trasie i byłem 76 na prawie 500 osób z czasem 39:53:4 (miało to być w ramach treningu ale poniosło), uznałem to za sukces i nie mogłem zasnąć całą noc po tym biegu :). Teraz w sobotę 11-05-2013 był kolejny start tym razem przełaje na dystansie 4300m też pomiar elektroniczny i na 706 osób bylem 21 z czasem 15:43 s. Chciałbym się dowiedzieć czy to są dobre czasy jak na początek, biorąc pod uwagę że cały życie biegałem za piłką? Chciałbym również żeby ktoś kto się zna, zobaczył moją rozpiskę treningową i doradził co dalej? Jak trenować jak sie żywić! I jak sprawdzić na jakim dystansie będę osiągał najlepsze czasy! 16 czerwca ide na operacje przegrody bo prawie wcale nie oddycham przez nos (miałem złamany) i chciałbym sie dowiedzieć jaki trening po szpitalu ? czy od nowa ? czy jakiś na podtrzymanie ? podejrzewał że przez trzy tyg nic nie bede robił.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszystkie rady :)
PKO
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nikt Ci nie odpisuje bo za dobry jesteś dla wielu:) czasy które wykręciłeś są, biorąc pod uwagę początek biegania bardzo, ale to bardzo dobre, chyba sam zauważyłeś po liczbie osob na zawodach ktore Cie wyprzedziły... a co do pytań, zdecydowanie poczytaj o wszystkim:) i najlepiej zapisz się gdzieś do jakiejś szkółki lekkoatletycznej, może komuś się uda coś z ciebie wycisnąć:) ale nie obiecuj sobie za wiele, 28 lat, mało czasu:)
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Wez jakis plan z internetu np:
http://www.runnersworld.de/trainingspla ... 260401.htm
mysle , ze plan na 5km bedzie dla ciebie najlepszy ,moze tez plan na 10km.
Ludzie czesto zaraz sie porywaja na maratony , a zapominaja o szybkosci -
pozniej czlapia po 5'/km i pytaja sia czemu sa tacy wolni?- bo nic szybkiego nie biegali np. 5km.
Z tego co podales dla ciebie 3,50- 4min na km to predkosc startowa i tego sie trzymaj.
Zacznij biegac i dopiero pytaj. :uuusmiech:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ