Jak dobrać odpowiedni styl ?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Noobishh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Od jakiegoś czasu myślę aby zacząć przygodę z bieganiem, przeczytałem kilka porad dla początkujących, ale wszędzie co innego piszą i mam mętlik w głowie. Biegać chcę oczywiście dla poprawy kondycji, ale głównie zależy mi na wyodrębnieniu i wyrzeźbienie mięśni łydek bo przez jazdę na rowerze nabrały troszkę masy. Z początku myślałem o takim codziennym joggingu po parku, a jak już się wprawie to dalsze dystansy na 12km. Zastanawia mnie przede wszystkim jaki styl dobrac do moich potrzeb ? Wybijać się z palców kładąc drugą nogę na piętę, czy może biegać cały czas na śródstopiu ?
Kolejna sprawa to buty... W jednym artykule piszą, że odpowiednia amortyzacja to podstawa bo sobie stawy zmasakruje, a w drugim, że zawodowi biegacze biegają bez amortyzacji. Więc jak to jest ? I od razu mówię, że mam 17 lat i nie chcę schudnąć bo ważę 56kg ;P Chodzi tylko o wyrzeźbienie łydek.
PKO
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No, bo najwazniejsza jest stylówa.
Też tak twierdzę!
Nie ma lansu bez lansu, kurde balans.

ja biegam tak: wybijam się z palców nogi tylnej, nogę lewą wyrzucam poziomo w przód z rasowo wyciągniętą stópką (Barysznikow tak biegał, sama w TV widziałam, zresztą, tylko tak w nalezyty sposób prezentujesz pospólstwu buty za minimum 7-8 stówek) wchodzę w fazę looootu, ręce wyprostowane w łokciach wierzchami dłoni do góry, równoległe w fazie lotu do nogi przedniej i tylnej - paluszki ładnie ułożozone, koniecznie wyprostowanew żadnym wypadku nie zgięte, i tak leeecimy, rączki przekładamy przednia do tyłu-tylnia do przodu, w tym czasie kończymy juz fazę loootu, opadamy wdzięcznie na paluszki stópki, strzelamy uśmiech nr 8, przekładamy nogę tylną w przód, wybijamy się z nogi przedniej z paluszków i powtarzamy cały cykl tylko na drugą stronę.
Pmiętać o uśmiechu nr 8!!!
I koniecznie pięknie wyciągnięte paluszki i u rączek i u nóżek. Nie robimy żadnych szponów bo wyglada to niegustownie i nie pro.
Yoł!
Lecisz chłopie, będzie lans!
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@cava, pieknie to opisalas :hahaha:

aha, czy nie uwazasz, ze lepszy bylby usmiech nr 5 lub 7? Nr5 jest taki zawadiacki i dodaje lekkosci calemu ruchowi, natomiast 7 mowi "lepiej zejdz bo cie staranuje" i sprawie, ze poza lansem zyskujemy jeszcze element przestrachu i szacunku :bum:
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53min 56s

Nieprzeczytany post

@cava - Pięknie to opisałaś...dziś wychodzę uczyć się tego stylu... :hej: :hej:
@Noobishh - Myślę, że jak zależy Ci na wyrzeźbieniu łydek, to dołóż do biegania ćwiczenia siłowe na łydki...
np.: Wspięcia na palce ze sztangielkami, Wspięcia na palce stojąc...
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, 16:12 przez wypass, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@up, ale ja nie pytalem o wzmocnienie miesni lydek ;-) aczkolwiek pewnie by sie przydalo ;-)
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@up, a mi nie chodziło o wzmocnienie....
zakładasz małe obciążenie na sztangę, sztangę na barki jak do przysiadu i robisz wspięcia...ok 16 powtórzeń w serii...
tak zwane ćwiczenia na rzeźbę, wydaje mi się, że więcej osiągniesz jak dołączysz je do biegania po prostu ;)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@up, to nie ja zalozylem ten temat i nie ja o to pytam :bum: :hahaha:, ale koledze ktory pyta Twoje odpowiedzi napewno sie przydadza :-)
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@up

O masz...jakoś pomyliłem autora....jakbym dopiero wstał :hahaha: sorki ;)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

xD Śmieszna (pozytywnie) ta dyskusja Wam wychodzi.
@Wypass - masz ćwierć/połowiczną rację z siłowymi ćwiczeniami na łydki. Ćwierć/połowiczną (sam nie jestem pewien, czy ćwierć-rację, czy połowiczną rację :)), wsza trzeba pamiętać o składzie mięśni łydki. Dla jej wyglądu kluczowy jest mięsień brzuchaty łydki, który posiada zazwyczaj 80-90% włókien wolnokurczliwych (czerwonych, typ I). Wobec tego, ćwiczenia na dużych ciężarach jako podstawa ich treningu jest BEZSENSOWNA. To może być dodatek, ciekawostka, sposób na dokopanie łydkom - nie podstawa, nigdy nie podstawa.
Jeszcze a propos treningu na rzeźbę - wbrew pozorom, w treningu na rzeźbę nie chodzi o rzeźbę mięśnia jako takiego, tylko o zmniejszenie tkanki tłuszczowej, co przyczyni się do lepszego zarysu muskulatury. Wyrzeźbienie łydek nie ma zatem zbyt wiele do kulturystycznego treningu na rzeźbę.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@up, dlatego piszę o małych ciężarach i dużej liczbie powtórzeń...
w wymienionych prze ze mnie ćwiczeniach angażuje się wspomniany przez Ciebie mięsień właśnie (http://www.kfd.pl/wspiecia-na-palce-stojac-34258.html/)

i oczywiście napisałem, żeby je dołożyć do biegania, jako coś dodatkowego...w inny niż bieganie stymulującego łydkę...
nie kulturystycznie, oczywiście że ćwiczenia na rzeźbę mają na celu spalić co nie co tłuszczu, ale chcąc nie chcąc kształtują mięsień ;)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Okej, na takiej zasadzie to się zgadzam, ale raczej sugerowałbym robienie bez ciężaru, za to na jednej nodze i z co najmniej 25 nie-szybkimi powtórzeniami. 16 powtórzeń to będzie na brzuchaty zdecydowanie za mało.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@up, ja nigdy nie kładłem nacisku na rzeźbę łydki...robiłem rekreacyjnie ćwiczenia na brzuchaty...
wspólnymi siłami znaleźliśmy środek dla autora wątku, może zda nam relację z efektów :hejhej:
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

oglądaliście serial "Przyjaciele"? Polecam styl Phoebe

http://www.youtube.com/watch?v=E_0Ta_DIWuU
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mungo pisze:oglądaliście serial "Przyjaciele"? Polecam styl Phoebe

http://www.youtube.com/watch?v=E_0Ta_DIWuU
Od razu widać że laski wiedzą o co w bieganiu chodzi!
I jak mówiłam, uśmiech nr 8!
Tylko on prezentuje pełnię profesjonalnie wybielonego i naprostowanego uzębienia. Żadne tam 6 czy 7 które mogą sugerować jakieś braki z tyłu szczekozgryzu.

:hahaha:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ