Prośba o opinię.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
madzia_em
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie
Biegam od 3 tygodni (mniej więcej 4 razy w tygodniu). Zaczynałam od zera. Nienawidziłam biegania całe życie i unikałam jak ognia :-) Zaczęłam więc z duuuużym trudem. Po około tygodniu byłam w stanie przebiec wolniutko około 4 kilometry bez zatrzymywania się na marsz.

Dziś biegam około 6 kilometrów w ok. 50 minut. Wiem, że to jest wolno, ale jak biegam szybciej, to nie jestem w stanie pokonać takiej odległości i muszę robić przerwy na marsz.

Przede wszystkim zależy mi na zrzuceniu kilogramów. Dziś przy wzroście 170cm ważę 84kg. Wiem, że bieganie musi iść w parze z odpowiednią dietą - i tu jest ciężko, choć się staram.
Chciałam spytać czy utrzymać tak wolne tempo biegu i wydłużać czas treningów czy raczej spróbować zwiększyć choć trochę szybkość? Czy biegając tak wolno będę widziała jakieś efekty? Póki co nie widzę...

Proszę o opinie i rady.
PKO
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegaj tak około godziny czasu. Staraj się biegać jak najszybciej, ale jednocześnie na tyle wolno by móc swobodnie rozmawiać. Taki bieg w tempie konwersacyjnym trwający około 60 minut, kilka razy w tygodniu (regularnie i bez odpuszczania) w zupełności wystarczy.

Jednak nie okłamujmy się - bez zdrowej i poukładanej diety nie pozbędziesz się balastu. Niestety taka jest prawda. Bieganie musi iść w parze z poprawnym odżywianiem :) Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kilka ciekawostek odnośnie odchudzania:)
1. Bieganie po ostatnim posiłku przed snem - (oczywiście po jakims czasie aż sie ułoży) badania przeprowadzone na osobie która przez 1,5 godz szła bardzo szybko(prawie trucht) po bieżni, spaliła około 17gr tłuszczu, zaś przez noc po tym wysiłku prawie 40!!,( przez okolo 30 minut podczas aktywnosci takiej jak bieganie, organizm kozysta z tego co najlatwiej spalic, czyli glikogenu, potem spalany jest tluszcz, badany nie dostarczyl na noc po wysilku niczego do organizmu, wiec musial jakos sie utrzymac przy zyciu, spalal tluszcz)
2. Jedzenie dłużej się trawi gdy jest w postaci papki:) - 2 grupy uczestników po 10 osob, te same potrawy (np schab, ziemniaki, surówki + szklanka wody) u jednej grupy było podane normalnie, u drugiej wszystko razem zmielone na papkę, co sie okazało papka trawiła się 2 godziny dłużej, a wiec dwie godziny później zachce nam się jeść:)
3. Nabiał - wapń zawarty w róznego rodzaju nabiale zapobiega przyswajaniu wiekszej ilosci tluszczu do organizmu, wapń oblepia tłuszcz i razem zostają wydalone z organizmu, a daje to efekty nawet 30%:)
Co do bieganie: proponuję Ci biegać długo, dużo szybciej zlecisz z wagi, niż krotko a intensywnie.
Mam nadzieje ze pomoglem

Pozdrowionka Niuniek
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
madzia_em
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki Panowie!
nemo_nikt
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

niuniek pisze:Kilka ciekawostek odnośnie odchudzania:)
1. Bieganie po ostatnim posiłku przed snem - (oczywiście po jakims czasie aż sie ułoży) badania przeprowadzone na osobie która przez 1,5 godz szła bardzo szybko(prawie trucht) po bieżni, spaliła około 17gr tłuszczu, zaś przez noc po tym wysiłku prawie 40!!,( przez okolo 30 minut podczas aktywnosci takiej jak bieganie, organizm kozysta z tego co najlatwiej spalic, czyli glikogenu, potem spalany jest tluszcz, badany nie dostarczyl na noc po wysilku niczego do organizmu, wiec musial jakos sie utrzymac przy zyciu, spalal tluszcz)
2. Jedzenie dłużej się trawi gdy jest w postaci papki:) - 2 grupy uczestników po 10 osob, te same potrawy (np schab, ziemniaki, surówki + szklanka wody) u jednej grupy było podane normalnie, u drugiej wszystko razem zmielone na papkę, co sie okazało papka trawiła się 2 godziny dłużej, a wiec dwie godziny później zachce nam się jeść:)
3. Nabiał - wapń zawarty w róznego rodzaju nabiale zapobiega przyswajaniu wiekszej ilosci tluszczu do organizmu, wapń oblepia tłuszcz i razem zostają wydalone z organizmu, a daje to efekty nawet 30%:)
Co do bieganie: proponuję Ci biegać długo, dużo szybciej zlecisz z wagi, niż krotko a intensywnie.
Mam nadzieje ze pomoglem

Pozdrowionka Niuniek
Też oglądałem ten program :) Tą drugą ciekawostkę sprawdzali na żołnierzach, za pomocą USG po zajęciach sprawdzali czy papu jeszcze jest w żołądku i rzeczywiście tego zmielonego było więcej :D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ