Bieganie i bolące strasznie nogi

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
worek4
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć jestem pierwszy raz tutaj bo szukam pomocy. Od około 2 tygodni biegam starałem się codziennie w pierwszym tygodniu ale teraz już nie mogę. Straszliwie bolą mnie mięśnie wokół piszczeli. Po bieganie z 20 min strasznie bolą w trakcie bieganie jest nie lepiej. W pierwszym tygodniu się nie rozciągałem teraz trochę się rozciągam rozgrzewam ale mięśnie bolą zaraz po rozpoczęciu biegu. Dodatkowo mam trochę rozwalone kolano ale na razie nie daje o sobie znać. Waga 100kg ale nie wydaje mi się aby to był powód. Biegam po bieżni w miękkich butach aby kolano nie cierpiało zbytnio. No ale ból mięśni piszczela jest straszny. Czas biegu różnie od 10-25 minut zależy od tego jak się czuję i czy nogi pozwalają. Macie jakieś rady co zrobić aby tak nie cierpieć.
PKO
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Codziennie to biegają ludzie łamiący 33 minuty na dychę. Opanuj zapał. Na początek 3-4x tyg w zupełności wystarczy. W tym momencie zrób sobie ze 3 dni przerwy od biegania. Ćwiczenie na ból mięśni przy piszczelu to siadanie na nogach tak aby pięty dotykały tyłka. Wystarczy 15-30 sekund 2x dziennie. Regeneruj nogi i wszystko z głową. Nie ma tak łatwo i wszystko od razu. Organizmu nie oszukasz.

Prawdziwe zmęczenie treningowe przychodzi po około 2 tygodniach. Dostałeś żółtą kartkę, że za dużo.
worek4
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

miałem przerwy z 4 dni ostatnio. zrobiłem krótką 20 minutową przebieżkę i wczoraj też chciałem to była miazga z tymi nogami. Dzięki za radę do co mięśni. A można jakoś inaczej zwalczyć te mięśnie bo to ćwiczenie jest dla mnie niemal niewykonalne z racji rozwalonego kolana z ktorego wystaje kostka uniemożliwiająca dotykanie kolanem podłoża. Da obrazu kolana. http://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_Osgooda-Schlattera
mazurro
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dobre i sprawdzone ćwiczenie na ból w piszczelach to stanąć przy ścianie drzewie wszystko jedno, oprzeć się plecami, pięty blisko oparcia i unosimy stopy do góry. Na początku po każdym bieganiu robiłem 3 serie po 10 powtórzeń. Dodatkowo ćwiczenia rozciągające mięśnie łydki też pomogą w adaptacji do nowej formy aktywności.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ