Początkujący i ogromne wahania formy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Guht
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zacznę od początku.

Dokładnie na początku marca postanowiłem wziąć się za siebie. Mając 17 lat, 176 cm wzrostu, 90 kg wagi i zero kondycji...

Wyznaczyłem sobie trasę 3 kilometrową trasę. Oczywiście na początku po 30 sekundach dość wolnego truchtu wypluwałem płuca, więc zacząłem stosować marszobieg. Biegam 2-3 dni z rzędu, i robię 1 dzień przerwy(w trosce o stawy).

Kondycja zaczęła rosnąć, ale zauważyłem pewien problem :jatylko:

Mianowicie czasami biegając ''nosi mnie'' i robię całą trasę z jedną, czy dwiema 30 sekundowymi przerwami na odpoczynek. Bieg jest przyjemny a ja wracam zadowolony.

Niestety czasem(coraz częściej) po chwili biegu zaczynam łapać zmęczenie, mięśnie zaczynają się odzywać i generalnie organizm mówi dość, wtedy większość trasy jestem zmuszony przemaszerować. Pytanie, dlaczego? Dlaczego jednego dnia biegam normalnie, a drugiego dnia czuje się jakbym biegał po raz pierwszy?

Nie wiem co robić, czy to tylko chwilowe i muszę to przetrzymać, czy robię coś źle :ojoj:
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Biegaj rzadziej, cztery razy w tygodniu wystarczy. Da Ci szanse na regeneracje pomiędzy klejnymi treningami. Moze 3 km to nie dużo, ale dla nieprzywykłych mięśni i innych tkanek wystarczy. Musisz dać sobie czas żeby przyzwyczaić ciało do wysiłku. Biegaj odrobinę wolniej, to też pomoże. Na początku nie ma co szarżować z tempem, b to czas spędzony na ćwiczeniach daje, przynajmniej początkowo, największe efekty.

Możesz też spróbować biegać według planu (polecam ten, zacznij od tego tygodnia, który jesteś w stanie teraz wykonać), to pomoże Ci zmotywować się do lekkiego dokręcania śruby i progresu
Krzysiek
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Przyczyna to prawdopodobnie niedostateczna regeneracja po poprzednim treningu. Nie biegaj dzień po dniu - po treningu rób co najmniej jeden dzień wolny od biegania.

Rozumiem, że Twoim głównym celem jest redukcja masy ciała? Zaproponuję Ci coś takiego: w tygodniu biegaj dwa razy (np. wtorek i piątek). Przez kolejne 2-3 dni rób długie (docelowo nawet 2h), dość szybkie, marsze lub wsiądź na rower. Poza tym musisz też mieć czas na odpoczynek i regenerację. W tygodniu 2 dni powinny wystarczyć. Efekt będzie lepszy a przy okazji mniejsza szansa na kontuzję. Jak forma wzrośnie a Ty schudniesz to będziesz mógł zwiększyć ilość dni biegowych.

Powodzenia!
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Guht pisze:zasem(coraz częściej) po chwili biegu zaczynam łapać zmęczenie, mięśnie zaczynają się odzywać i generalnie organizm mówi dość, wtedy większość trasy jestem zmuszony przemaszerować. Pytanie, dlaczego? Dlaczego jednego dnia biegam normalnie, a drugiego dnia czuje się jakbym biegał po raz pierwszy?

Nie wiem co robić, czy to tylko chwilowe i muszę to przetrzymać, czy robię coś źle :ojoj:
1. Za mało odpoczywasz.
Bieganie tylko wydaje się sportem najprostszym z możliwych. Jest tak samo trudne i techniczne jak wszystkie inne. I dość urazowe.

Na samym początku bardzo ważne jest robienie odpowiednich przerw na regenerację.
Pełna regeneracja drobnych urazów jakie zawsze powstają u początkujących biegaczy podczas biegu następuje dopiero po 48 godzinach i taką przerwę powinieneś uwzględnić w początkowym okresie.

Opracuj sobie "segment ćwiczeniowy", np. tygodniowy, gdzie znajdzie się przynajmniej jedna 2 dobowa regeneracja.
Proponuję Ci biegać na początku np. wg takiego schematu:
- poniedziałek - dzień absolutnie wolny, nie biegasz i nie wykonujesz innych ćwiczeń
- wtorek- jazda na rowerze lub basen lub ćwiczenia siłowe - nie biegasz
- środa - biegasz
- czwartek - nie biegasz ale robisz basen lub rower + siłę
- piątek - biegasz
- sobota - basen i rower, lub rower i siła lub inne - nie biegasz
- niedziela- trochę dłuższy bieg (marszobieg) - zrób powolutku bieg dłuższy niż standardowo przebiegana odległość. Zamiast 3, zrób z 5 km.
Oczywiście te dni możesz poprzesuwać, ale kolejność raczej zostaw

2 DIETA!
Im ciężej jesz (smażone, mięso, tłuste sosy, "frykasy" typu pizza, kebab itp) tym gorzej Ci się będzie biegać po takim jedzeniu, nawet dzień - dwa później.
Ja widzę że po smażonym mięsie, 2 doby "zamulam" i o wiele większe mam szanse na zakwasy.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może tak jak koledzy napisali - za bardzo się katujesz. Trening ma być przyjemnością. Jeżeli biegasz, aby schudnąć możesz przeczytać to - Bieganie, a odtłuszczanie

Pamiętaj, że samo bieganie to nie wszystko. Jak już się za siebie wziąłeś to popracuj nad dietą :)
Guht
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za rady.

Będę więcej odpoczywał. Najchętniej zastosowałbym plan cava, ale niestety poza bieganiem nie specjalnie mam możliwość uprawiania innych sportów. Roweru nawet nie posiadam(komunijny się rozpadł :bum: ), a moja cała ''siłownia'' to dwie hantle. Czy robienie takiego ''planu''

1. dzień- Długi marsz
2. dzień- Bieganie
3- dzień- Odpoczynek
4. dzień- Bieganie
5. dzień- Długi marsz
6. dzień- Bieganie
7. dzień- Odpoczynek

jest ok?

Co do diety, staram się :hejhej:
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wg mnie wygląda całkiem sensownie.

A co do siłowni to uważam, że najlepszy przyrząd do ćwiczeń to własne ciało. Jest cały ogrom ćwiczeń, do których nie potrzebujesz żadnego sprzętu - chociażby popularne pompki :) A co tu dużo mówić - ćwiczenia siłowe są bardzo ważne dla biegaczy.
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:Wg mnie wygląda całkiem sensownie.

A co do siłowni to uważam, że najlepszy przyrząd do ćwiczeń to własne ciało. Jest cały ogrom ćwiczeń, do których nie potrzebujesz żadnego sprzętu - chociażby popularne pompki :) A co tu dużo mówić - ćwiczenia siłowe są bardzo ważne dla biegaczy.

GUHT - W ostatnich 3 numerach Magazynu Rowerowego, Darek Poroś, prezentuje cykle ćwiczeń, pierwszego niestety nie mam, ale przedostatnio było Core Stability, ostatnio świetne rozciąganie.
I mimo że to MR, to ćwiczenia dla biegacza jak najbardziej SUPER!- bardzo dobre, świetnie zilustrowane zdjęciami, pokrótce opisane co i dlaczego tak a nie inaczej.
Pożyczyć od jakiegoś kolegi, skserować i machać w domu.

Chciałoby się mieć taki poziom gazety dla biegaczy, no niestety. Pozostaje sięgać do gazet dla 2kołowców albo czytać duby smalone :wrrwrr:
Np. w ostatnim Runnersie, były wyliczenia wg. których musiałabym utyć 6,5 kilo żeby osiągnąć swoją optymalną wagę biegową przy której biegało by mi się lżej :hahaha:
Nie wiem skąd oni biorą te bzdety.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ