Jak zacząć biegać 1km

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
mati1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Chciałbym poprawić swój czas na 1km, czas na tą chwile nie jest zadowalający bo 3.50. Jako że na tą chwilę nie mam zbyd dużo styczności z bieganiem, a chciałbym zaczać w końcu więcej się ruszać to pytanie do was jak zabrać się za to. Może ma ktoś jakiś swój plan i chciałby podzielić się informacjami. Z góry dziękuje za propozycje.
PKO
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

przeszukaj dzial trening, juz mi sie zdarzylo opowiadac na to pytanie nie raz ..

Jezeli z reka na sercu przyznasz, ze nie mozesz znalezc odpowiem Ci

pozdrawiam ;)
mati1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przeglądałem pare stron w dziale trening i nie mogę nic konkretniejszego znaleść :) Jeśli byś mógł poświęcił byś chwilke dla świeżaka na tym forum który chce zrobić coś z soba i napisał jeszcze raz, bo planuje od poniedziałku ruszyć cztery litery i pracować na kondycją, a ma to być też moją motywacją do rzucenia palenia :jatylko:
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

mati1 pisze:Przeglądałem pare stron w dziale trening i nie mogę nic konkretniejszego znaleść :)
krecisz krecisz ;)
mati1 pisze: a ma to być też moją motywacją do rzucenia palenia :jatylko:
tylko dlatego dalem sie zlamac :P ale nie licz na jakies madre wywody bo dopiero zaczynasz i tu nie ma nic skomplikowanego :)

Teraz biegaj tzw wybiegania tzn na lajcie tak abys byl w stanie w miare swobodnie mowic, a dystans to nie wiem na ile Cie stac, ale docelowo jakies 10km (czas sie nie liczy)

po dwoch - trzech tyg takiego truchtania mozesz probowac robic drugi zakres czyli tempo, masz sie zmeczyc, nawet mocno ale kontrolując to dystans do 6km (lub potem 2x2km z tempem 4min/km i z czasem zmieszaj itp itd ;)

ustal sobie termin kiedy bedziesz probowal walczyc o zyciowke (chyba, ze masz jakis termin typu zawody etc?) jakos na czerwiec, a na poczatku maja (jezeli zalezy Ci na mocnej poprawie) rob akcenty czyli np 30s szybki bieg/1min trucht i 6 takich cykli, jakies 6-8x400m na jakies 2-3min przerwy ale to jezeli chcesz walczyc o czas , z samego biegania zakresu i wybiegan forma tez Ci skoczy, a gdy przestaniesz odnotowywac progres wypadalo by wprowadzic zmiany w trening.

Pozdrawiam :)
mati1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki napewno skorzystam z tego co mi tu napisałeś. I mam nadzieje że uda mi się spełnić to co przekonało cię do napisania mi porady

pozdrawiam :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ