Powrót do biegania
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam
Mam 18 lat mam 177 cm i ważę 83 kg chciałbym powrócić do biegania w celu poprawieniu kondycji ale obawiam się że stracę masę mięśniową a chciałbym się pozbyć brzucha proszę o porady jak biegać co jeść nie jestem początkującym biegaczem kilka lat temu biegałem prawie codziennie i chciałbym wrócić do formy.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź
Mam 18 lat mam 177 cm i ważę 83 kg chciałbym powrócić do biegania w celu poprawieniu kondycji ale obawiam się że stracę masę mięśniową a chciałbym się pozbyć brzucha proszę o porady jak biegać co jeść nie jestem początkującym biegaczem kilka lat temu biegałem prawie codziennie i chciałbym wrócić do formy.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
masz 18 lat ,mowisz [kiedys biegales ,nie jestes poczatkujacy]
to o co pytasz?
Na mase miesniowa to jeszcze czas bedziesz ją napewno mial tylko ,ze duzo lepszej jakosci.
Jesli posiadamy brzuch to moze zacznij najpierw od rowerka a pozniej dolacz plywanie ,kiedys po jakims czasie bieganie 3 treningi w tygodniu wystarczy jesli tylko o utrzymanie wagi,lecz kazdy wie ,ze to pozniej przechodzi w nalogowe bieganie i juz trzyma ,,pozdrawiam
a te pierwsze dwa zdania ktore napisale to pomyslalem ,ze wielu znas biega prawie tyle co ty zyjesz i nie uwazaja sie za biegaczy z doswiadczeniam,,oczywiscie nie gniewaj sie

to o co pytasz?
Na mase miesniowa to jeszcze czas bedziesz ją napewno mial tylko ,ze duzo lepszej jakosci.
Jesli posiadamy brzuch to moze zacznij najpierw od rowerka a pozniej dolacz plywanie ,kiedys po jakims czasie bieganie 3 treningi w tygodniu wystarczy jesli tylko o utrzymanie wagi,lecz kazdy wie ,ze to pozniej przechodzi w nalogowe bieganie i juz trzyma ,,pozdrawiam
a te pierwsze dwa zdania ktore napisale to pomyslalem ,ze wielu znas biega prawie tyle co ty zyjesz i nie uwazaja sie za biegaczy z doswiadczeniam,,oczywiscie nie gniewaj sie

-
- Rozgrzewający Się
czołem. Powrót do biegania planuje już od dłuższego czasu. Przerwa trwa już ponad 3 miesiące. W grudniu urodził się mój synek i obowiązki ojca nie pozwalają na wyjścia na bieganie. Może kiedy dzień się wydłuży. Bardzo mi tego brakuje bo przez 2 lata biegałem regularnie. 2 treningi w tygodniu po 10 km. Sobota długie biegi około 20 km. Widzę w tym jeden pozytyw. Podleczę sobie trochę kontuzję stopy, z którą już się borykam od pół roku. Trochę obawiałem się, że przytyję ale o dziwo waga mi jeszcze spadła. Tłumacze to spadkiem masy mięśniowej i tym, że trochę mniej jem z uwagi na mniejszy wydatek energetyczny. Nadmieniam , że prace mam siedzącą co potęguje chęć powrotu do biegania. Na razie robię długie marsze z synkiem w wózku, nawet do 10 km.
Pozdrawiam Paweł.
Pozdrawiam Paweł.
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie myślałeś o czymś takim ???pawel1003 pisze:czołem. Powrót do biegania planuje już od dłuższego czasu. Przerwa trwa już ponad 3 miesiące. W grudniu urodził się mój synek i obowiązki ojca nie pozwalają na wyjścia na bieganie. Może kiedy dzień się wydłuży. Bardzo mi tego brakuje bo przez 2 lata biegałem regularnie. 2 treningi w tygodniu po 10 km. Sobota długie biegi około 20 km. Widzę w tym jeden pozytyw. Podleczę sobie trochę kontuzję stopy, z którą już się borykam od pół roku. Trochę obawiałem się, że przytyję ale o dziwo waga mi jeszcze spadła. Tłumacze to spadkiem masy mięśniowej i tym, że trochę mniej jem z uwagi na mniejszy wydatek energetyczny. Nadmieniam , że prace mam siedzącą co potęguje chęć powrotu do biegania. Na razie robię długie marsze z synkiem w wózku, nawet do 10 km.
Pozdrawiam Paweł.
http://www.4run.pl/naprzod-aktywni-rodz ... hariot-cx/
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie myślałeś o czymś takim ???pawel1003 pisze:czołem. Powrót do biegania planuje już od dłuższego czasu. Przerwa trwa już ponad 3 miesiące. W grudniu urodził się mój synek i obowiązki ojca nie pozwalają na wyjścia na bieganie. Może kiedy dzień się wydłuży. Bardzo mi tego brakuje bo przez 2 lata biegałem regularnie. 2 treningi w tygodniu po 10 km. Sobota długie biegi około 20 km. Widzę w tym jeden pozytyw. Podleczę sobie trochę kontuzję stopy, z którą już się borykam od pół roku. Trochę obawiałem się, że przytyję ale o dziwo waga mi jeszcze spadła. Tłumacze to spadkiem masy mięśniowej i tym, że trochę mniej jem z uwagi na mniejszy wydatek energetyczny. Nadmieniam , że prace mam siedzącą co potęguje chęć powrotu do biegania. Na razie robię długie marsze z synkiem w wózku, nawet do 10 km.
Pozdrawiam Paweł.
http://www.4run.pl/naprzod-aktywni-rodz ... hariot-cx/
-
- Rozgrzewający Się
krasnoludek oczywiscie nie uważam siebie za biegacza doświadczonego teraz jestem świeżakiem więc wolę zapytać się osób które to robią codziennie
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Kocham, wielbię!!! :Dkrasnoludek6 pisze: Jesli posiadamy brzuch to moze zacznij najpierw od rowerka
@Autor - lepiej napisz, ile tych mięśni obiektywnie jest. 83 kg przy 177 cm w wieku 18 lat wskazuje, że część tych kilogramów to tłuszcz: tylko pozostaje kwestia, jak wiele go posiadasz.
Mięśni nie stracisz, jeśli będziesz pamiętał o odpowiednim odżywianiu się (lekki posiłek na godzinę-półtorej przed treningiem, posiłek głównie białkowy po treningu). Z drugiej strony, jeśli będziesz się odżywiał pod nie-stratę mięśni, to tłuszczu też tak wiele nie ubędzie. Proponowałbym normalne bieganie dwa-trzy razy w tygodniu, na dystanse nieprzekraczające 10 km i nie dłuższe niż 50-60 minut, bez przejmowania się mięchem. O ile w tym czasie ćwiczysz też na siłowni, to spadek masy mięśniowej nie powinien być drastyczny. Jakieś 0,5 kg na 5 kg spalonego tłuszczu.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Rozgrzewający Się
Właśnie ważę tyle przez mięśnie głównie chodzi mi o poprawienie kondycji
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
to moze zacznij od innej aktywnosci fizycznej a pozniej przejdz do biegania, aparat ruchowy bierny i czynny trzeba przyzwyczaic do takiego treningu jakim jest bieganie,wiem co mowie poniewaz w zyciu trenowalem wiele sportow[a bieganie to zupelnie inna sprawa],,pozdrawiam --mam na mysli tylko dobro twojego organizmukarolek19900 pisze:Właśnie ważę tyle przez mięśnie głównie chodzi mi o poprawienie kondycji