prośba o pomoc

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
biegaj888
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 57:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich!
Jestem tu nowy i mam pytanie, moja sytułacja jest taka:
Nie trenowalem jakos intensywnie w ostatnim czasie ale jestem w stanie przebiec ok. 15 km w czasie 1:45
po takim wysiłku jednak boli mnie głowa niewiem czy to normalne zmęczenie wynikające z wysiłku czy jest to anomalnia? Dodam ze moja waga to jakies 100-102 kg
Byc moze tez kwestia nieprzyzwyczajenia organizmu do takiego wysilku i trzeba zwiekszyc intensywnosc..
Prosze powiedzcie mi swoje zdanie
pozdrawiam i dziękuje
PKO
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zwolniij...

Jeżeli już po takim wysiłku czujesz się źle to jak chcesz niby i po co zwiększać intensywność? Napisz coś więcej o tym swoim bieganiu. Od kiedy biegasz? Jak często? Coś mi się wydaje, że te 15km w 1:45 trochę zbyt dużo Cię kosztuje. Może warto skrócić dystans, zwolnić i nie przejmować się czasem?
biegaj888
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

przejęzyczenie... co do intensywności miałem na myśli ilość treningów w tygodniu, nie zwiększanie intensywności biegu co zresztą wydaje mi się jest poza moimi możliwościami narazie :)
Bieg który przytoczyłem wcześniej był w tempie około 150 uderzeń na minutę
w pierwszych kilometrach w porywach do 160 lekko powyżej 150 potem w okolicach tychże 150 a po godzinie koło 140

cóż w ostatnim roku bardziej zdażyło mi się biegać niż odbywałem regularny trening a w ostatnich kilku miesiącach powiedzmy tak raz na tydzien nie częściej, tak że nie utraciłem możliwości odbycia takiego biegu jak ta 1:45 ale męcze się jak 150

nie wiem co jeszcze moge napisać....
Awatar użytkownika
yazid
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 58:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak na swoją wagę to 1:45 to jest bardzo dobry wynik. Mały89 dobrze Ci radzi. Zwolnij bo się nabawisz kontuzji i będziesz robić przymusową przerwę.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

biegaj888 pisze:przejęzyczenie... co do intensywności miałem na myśli ilość treningów w tygodniu, nie zwiększanie intensywności biegu co zresztą wydaje mi się jest poza moimi możliwościami narazie :)
Bieg który przytoczyłem wcześniej był w tempie około 150 uderzeń na minutę
w pierwszych kilometrach w porywach do 160 lekko powyżej 150 potem w okolicach tychże 150 a po godzinie koło 140

cóż w ostatnim roku bardziej zdażyło mi się biegać niż odbywałem regularny trening a w ostatnich kilku miesiącach powiedzmy tak raz na tydzien nie częściej, tak że nie utraciłem możliwości odbycia takiego biegu jak ta 1:45 ale męcze się jak 150

nie wiem co jeszcze moge napisać....
Tak jak myślałem :) A więc recepta na sukces u Ciebie jest banalna - częściej, wolniej i systematycznie :)

Powodzenia i pozdrawiam :)
biegaj888
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ok! Dzięki bardzo za rade :)
biegaj888
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

to się tylko pochwalę że biegałem piętnastkę dzisiaj 1:35 z groszami i czuje się bardzo dobrze oprócz tego co mówiliście chyba też chodzi o jedzenie ze było go za dużo w każdym razie już ok dzięki i pzdr dla wszyskich :D
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

biegaj888 pisze:to się tylko pochwalę że biegałem piętnastkę dzisiaj 1:35 z groszami i czuje się bardzo dobrze oprócz tego co mówiliście chyba też chodzi o jedzenie ze było go za dużo w każdym razie już ok dzięki i pzdr dla wszyskich :D
Brawo :) Oby tak dalej :)
Adam32
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

biegaj888 pisze:to się tylko pochwalę że biegałem piętnastkę dzisiaj 1:35 z groszami i czuje się bardzo dobrze oprócz tego co mówiliście chyba też chodzi o jedzenie ze było go za dużo w każdym razie już ok dzięki i pzdr dla wszyskich :D
gratulacje :) mi piętnastka się źle kojarzy,bo tydzień temu na 15km dopadła mnie kontuzja i jestem uziemiony,a nosi mnie strasznie :hej: ale tak to już u nas początkujących jest że dajemy się ponieść entuzjazmowi :bum:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ