Chodem do półmaratonu?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
RuCl3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Tytułem wstępu:
kolejny raz zacząłem biegać, tym razem najdłużej jak do tej pory - od 3 tygodni regularnie, 3-4 razy w tygodniu, po ok 3-4km, wolnym tempem. Zamarzył mi się też półmaraton, to jest coś co mi dodaje energii żeby pobiec trochę lepiej niż ostatnim razem.
Czy jest możliwe, żeby typowy kanapowiec osiągnął ten cel w 9 miesięcy (widziałem odpowiedni półmaraton w połowie października)? Czy może lepiej nastawić się na kwiecień roku przyszłego?
Dla formalności: mam pewną nadwagę, ważę 82kg przy 181cm (i te dodatkowe kg to nie są mięśnie :P).

Wracając do tematu wątku: czy włączenie długich spacerów (20-40km) miałoby sens w takim treningu? Jestem w stanie bez problemu przejść wolnym tempem 20km.
Widziałbym całość jako takie widełki: z jednej strony biegam coraz dłużej i szybciej, z drugiej strony pokonuję spacery coraz szybszym marszem, w apogeum 20km z prędkością 6,5km/h (szybciej już tylko biegnę).

Czy taki trening byłby komplementarny, czy marsze miałyby jednak ograniczony wpływ na kondycję biegową?
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Marsze były szeroko stosowane przez maratończyków z początku XX wieku, teraz już raczej się ich nie używa, bo powolne bieganie jest skuteczniejsze dla budowania formy. Jednak uważam, że na początek marsze są dobrym sposobem budowania kondycji bez znacznego obciążania stawów, ścięgien itp. Pozwolą takaże w pewnym stopniu wzmocnić Twoje nogi co zmiejszy prawdopodobieństwo kontuzji gdy będziesz biegał już sporo.

9 mieśięcy jest wystarczającym czasem żeby przygotować się do półaratonu, spokojnie dasz radę, oprócz biegania warto wpleść, w pierwszej kolejnośći ćwiczenia siłowe na nogi i jeżeli starczy Ci chęci ćwiczenia stabilnści ogólnej.

Powodzenia
Krzysiek
RuCl3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki wielkie!
przyszły maratończyk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 51:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przy takich warunkach (wagowych) jesteś spokojnie w stanie przygotować się do Półmaratonu. Co więcej bieg ten przebiegniesz, a nie przejdziesz. To powinno być dla Ciebie celem! Powodzenia!
zapraszam na bloga (zwykłego): www.szuranie.pl

BLOG na forum bieganie.pl:: TUTAJ
zapraszam do komentowania: TUTAJ

szuranie.pl na Facebooku: TUTAJ
Obrazek
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Do półmaratonu masz 9 miesięcy. Więc ja proponuję tak: biegaj systematycznie, ciesz się tym, nie odpuszczaj treningów. Po prostu załap bakcyla. I jeśli wytrzymasz w tym swoim bieganiu przez 3-4 miesiące to sięgnij spokojnie po jakiś plan i pobiegnij tą połówkę :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ