Pomocy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
lukasz1000
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam mam do was wszystkich wielka prosbe, chodzi mi przedewszystkim o przeliczenie mojego MAX TETNA (Znaczy mi konkretnie jakie musze miec tetno a jakiego nie powinienem,,podczas biegu)czekam wlasnie na swoj pierwszy pulsometr,i chcialbym zaczac biegac ,znalazlem program treningowy od ktorego chcialbym zaczac http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=13&id=256 ....mam 30 lat 170 cm wzrostu i waze 91,7kg,,,,,jesli chodzi o bieganie jestem calkowitym laikiem...za kazda pomoc bede niezmiernie wdzieczny.......ALE JESTEM PELEN WIARY ZE OSIAGNE CEL I W CIAGU ROKU poprawie wage,zaczne biegac polmaraton,,i kiedys ja bede mogl udzielac porad na forum...Pozdrawiam i z gory dziekuje
PKO
kawo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

lukasz1000 pisze:Witam mam do was wszystkich wielka prosbe, chodzi mi przedewszystkim o przeliczenie mojego MAX TETNA (Znaczy mi konkretnie jakie musze miec tetno a jakiego nie powinienem,,podczas biegu)czekam wlasnie na swoj pierwszy pulsometr,i chcialbym zaczac biegac ,znalazlem program treningowy od ktorego chcialbym zaczac http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=13&id=256 ....mam 30 lat 170 cm wzrostu i waze 91,7kg,,,,,jesli chodzi o bieganie jestem calkowitym laikiem...za kazda pomoc bede niezmiernie wdzieczny.......ALE JESTEM PELEN WIARY ZE OSIAGNE CEL I W CIAGU ROKU poprawie wage,zaczne biegac polmaraton,,i kiedys ja bede mogl udzielac porad na forum...Pozdrawiam i z gory dziekuje
najlepiej zrób po porstu test sprawnościowy z pulsometrem. jednak jak wcześniej nie miałeś żadnej aktywności fizycznej to przez tydzień dwa "rozchodź kości" i od razu się nie forsuj, bo jednak masz nadwagę i żeby ci się coś nie stało. organizm musi tochę się przyzwyczaić do zwiększonego wysiłku.
lukasz1000
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

czy moglbys cos wiecej napisac o tym tescie sprawnosciowym (co jak gdzie;) i jak myslisz ten trening bedzie dobry na poczatek?
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zacznij po prostu biegać, a pulsometr na razie zostaw w domu. Poszukaj w tej sekcji planów treningowych dla początkujących.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

tutaj masz artykuł o tym jak wyznaczać tętno maksymalne
Krzysiek
lukasz1000
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:tutaj masz artykuł o tym jak wyznaczać tętno maksymalne
Dzieki postaram sie to wszystko zalapac
lukasz1000
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:tutaj masz artykuł o tym jak wyznaczać tętno maksymalne
Czy dobrze rozumiem ze wedlug tego wzoru to moje HRmax to 190???Wzór 2 - najbardziej znany, powszechnie stosowany
HRmax = 220 - wiek
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

taki jest średni wynik (może dominanta) dla osób 30-letnich, na pczątek możesz przyjąć tą wartość i wg. niej ustalać zakresy treningowe, wynik uzyskany z testu bezpśredniego (biegniesz z 6 minut bardzo szybko, z czego ostatnie z dwie na maksa) i odczytany z pulsometru będzie na pewno dokładniejszy
Krzysiek
robin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:41
Życiówka w maratonie: 2:58:53

Nieprzeczytany post

Nie, niedobrze rozumiesz. To nie jest Twoje tętno, tylko tętno średnie osób w Twoim wieku. I to jest statystyka, która się charakteryzuje bardzo dużą zmiennością. Z Twoim tętnem prawdopodobnie nie ma nic wspólnego.
Tętna maksymalnego nie da się wyznaczyć z żadnego wzoru. Wyznaczanie sobie tętna ze wzoru ma równie wiele sensu, co wyznaczanie swojego wzrostu ze wzoru albo masy ze wzoru, bo przecież też się da policzyć jaki jest wzrost przeciętnego trzydziestolatka. HRmax musisz po prostu zmierzyć podczas odpowiedniego wysiłku. Nie da się inaczej.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli chcesz dobrą radę na początek to jest ona następująca - olej pulsometr i jego wskazania.

Żeby z czegoś korzystać musimy zdawać sobie sprawę jakie korzyści nam to przyniesie. A jakie korzyści może przynieść Ci bieganie z pulsometrem? Umiesz odpowiedzieć sobie na to pytanie?

Jeżeli chcesz zacząć biegać, żeby zbić wagę, poprawić kondycję i po prostu dla siebie to wyjdź z domu i biegnij! Nie zawracaj sobie głowy pulsem, nie forsuj tempa, po prostu wyjdź i biegnij. A jeżeli wolisz bieganie wg konkretnych planów to odsyłam do odpowiedniego działu na bieganie.pl
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak jak wyżej. Olej pulsometr do niczego Ci nie jest potrzebny.
Po prostu biegaj i słuchaj siebie, swojego organizmu.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
lukasz1000
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wielkie dzieki za wszystkie podpowiedzi,,,,,,,napewno z nich skorzystam........CZAS NA DZIALANIE.Pozdrawiam
aliceliddell
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja też jestem początkująca i biegam z pulsometrem (używałam go wcześniej podczas fitnessu), ale przyjęłam sobie zasadę, że służy mi on do obserwacji. Podczas biegu mój organizm zachowuje się różnie i w niektórych "charakterystycznych" momentach (np. pierwsze sekundy zadyszki) patrzę kotrolnie na pulsometr i pewne zachowania organizmu po prostu kojarzę sobie i porównuję z wartościami tętna, z ciekawości. Tak samo przebieżki, jeśli pobiegnę sobie pół minuty szybciej, to ciekawi mnie, jaki ma to wpływ na puls.
Pulsometr pomógł mi też nauczyć się zwalniać :) Biegam relatywnie bardzo wolno, natomiast okazało się, że to "bardzo wolno" to i tak było dla mnie jak na początek za szybko.
Mój pulsometr ma natomiast jedną wadę - nie rejestruje HR max podczas treningu, więc tym częściej muszę na niego zerkać ;)

Powodzenia na treningach!
lukasz1000
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

aliceliddell pisze:Ja też jestem początkująca i biegam z pulsometrem (używałam go wcześniej podczas fitnessu), ale przyjęłam sobie zasadę, że służy mi on do obserwacji. Podczas biegu mój organizm zachowuje się różnie i w niektórych "charakterystycznych" momentach (np. pierwsze sekundy zadyszki) patrzę kotrolnie na pulsometr i pewne zachowania organizmu po prostu kojarzę sobie i porównuję z wartościami tętna, z ciekawości. Tak samo przebieżki, jeśli pobiegnę sobie pół minuty szybciej, to ciekawi mnie, jaki ma to wpływ na puls.
Pulsometr pomógł mi też nauczyć się zwalniać :) Biegam relatywnie bardzo wolno, natomiast okazało się, że to "bardzo wolno" to i tak było dla mnie jak na początek za szybko.
Mój pulsometr ma natomiast jedną wadę - nie rejestruje HR max podczas treningu, więc tym częściej muszę na niego zerkać ;)

Powodzenia na treningach!
Dzieki i wzajemnie
lukasz1000
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jestem dzis bo pierwszym treningu...w pierwszej kolejnosci rozgrzewka przed bieganiem,,,pozniej 3 min truchtu i nastepnie 10 min biegu(minimalnie szybciej niz trucht)na koniez rozciaganie i troszke cwiczen sprawnosciowych,,,,,,,,,,,,troche odczuwam bol ale juz w piatek nastepny krok .Pozdrawiam wszystkich lubiacych aktywnie spedzac czas
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ