Bieganie dla sędziego

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
oliczecho
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Jestem tutaj nowy, jak i na forum, tak i w bieganiu i chciałbym się troszkę dowiedzieć o pewnych sprawach z tym związanych.
Ogólnie ujmując zamierzam być sędzią piłkarskim, a jak to wiadomo, potrzeba tam mieć dobrą kondycję :) Choć nie zamierzam biegać tylko dlatego, ważne tutaj jest też dla mnie ogólnie zdrowie a także i siła. Jako tako ogólnie grywam w piłkę, ale wiem że to nie to samo, choć jakiś kontakt z bieganiem mam. Od jakiegoś roku biegałem ciągiem po około pół godziny, ale to się często nie zdarzało... Teraz potrzebuję przygotować się do interwału (niestety, na początku "z marszu" przebiegłem tylko 5 okrążeń, na więcej zbrakło mi sił- na samym dole jest link do opisu testu)ale także chciałbym biegać ciągiem (na razie wystarczy mi do około godziny, później może się dalej rozwinę) i próbować wykonywać sprint (opis także w linku).
Nie mam pojęcia jak się zabrać do takowego treningu. Myślę że na początku powinienem biegać co 2 dni, jednak interwał jest dość męczący. Do tego nie mam pojęcia czy stosować jakieś napoje izotoniczne, hipotoniczne czy hipertoniczne oraz inne suplementy- i do tego kiedy. Myślę że dieta tutaj na dłuższą metę jest bardzo ważna, ale też nie wiem czego tutaj się przestrzegać, co najlepiej jeść i kiedy, kiedy przed i po treningu dostarczać sobie energii i jaki stosować trening z początku i w dalszych etapach rozwoju. Biegać chce także przez zimę:)
"oponkę" też lekką posiadam, nie ma co ukrywać- mam 19 lat, 181cm wzrostu i 71kg żywej masy :) Jesteście tutaj bardziej doświadczeni, więc mam nadzieję że coś wymyślicie - będę wdzięczny za jakiekolwiek porady i wskazówki:)
Pozdrawiam.

http://www.kszzpn.com.pl/szkolenie/test_interwalowy.pdf
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ