Nie jestem w stanie biec tak wolno!

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
tanasz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54:05
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dobry obyczaj najpierw każe się przywitać zatem:

Dzień dobry.

Zacząłem przygodę z bieganiem w ostatnim tygodniu sierpnia (plan 10 tygodniowy od 2-go tygodnia), biegam zazwyczaj sam ale 10 Października pobiegłem z bratem. Jako, że zostaliśmy pochłonięci rozmową nie zauważyliśmy, że zamiast 12 minut biegniemy już 18-tą i idzie to bardzo sprawnie więc skończyło się na nieprzerwanym biegu trwającym 45 minut :]

Porzuciłem plan i zacząłem biegać po 30 minut.

Pierwszym sprawdzianem był test Coopera, na którym wycisnąłem 2790, następnie tydzień później bieg UEK na 8km z czasem 38:47 co biorąc pod uwagę zakładany czas koło 50 min sprawiło mi wielką radochę.

Obecnie jestem w stanie przebiec godzinę może jeszcze z 20 minut bym dał radę robiąc w tym czasie koło 11 km.

Moje pytanie jest takie: zgodnie z tabelami Danielsa o ile dobrze je rozumiem powinienem z życiówką na 5 km 24:06 biegać większość w tempie easy czyli 6:22 min/km. Problem stanowi to, że nie jestem w stanie biec wolniej niż 5:50 min/km. Co z tym zrobić? dodam, że większość czasu biegam koło 5:10 min/km co wg tabeli Danielsa jest tempem nazwanym Tempo.

Nie ukrywam, że bardzo liczę na odpowiedź.
PKO
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

A biegaj sobie jak chcesz. Ja mozesz ciagle biegac tempo run to sobie biegaj. Nie ma w tym nic zlego.
tanasz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A nie jest tak, że te tempa zostały po coś wyznaczone? W sumie do wczoraj nawet o tych tempach nic nie wiedziałem at u jak poczytałem artykuły i wychodzi, że powinienem biegać większość tempem wolnym budując wytrzymałość a zdecydowanie mniej budując prędkość?
Awatar użytkownika
szymon_szym
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:52:14

Nieprzeczytany post

Biegając tempo run nie budujesz prędkości.
Chyba każdy na początku biega zbyt szybko. Jak będziesz miał farta, to zdążysz to zrozumieć zanim złapiesz kontuzję lub się wypalisz.
Jeśli korzystasz z Danielsa, to przeczytaj książkę, bo same tabele to nie wszystko.
Tak czy siak powodzenia!
PS. Ja też robię wybiegania w okolicach 5min/km :oczko:
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie patrz w tabele - tempo wolne to takie które pozwoli Ci spokojnie rozmawiać. Pobiegnij kilka razy i sam sobie wyznacz takie tempo. Pamiętaj też że nie każdego dnia ono będzie takie samo :)

Powodzenia :)
Awatar użytkownika
hatek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:48
Życiówka w maratonie: 3:28:01

Nieprzeczytany post

Pamiętaj, że Daniels to jeden z tysięcy trenerów. Albo się będziesz trzymał jego tabel albo znajdź inny program treningowy i trenuj według niego. Ja biegam "za szybko" od 4 lat na razie bez poważnych kontuzji.
Prawdopodobnie jestem Laską Kabacką.
Na pewno należę do Afterrunners.
Biegam dla własnej przyjemności.

W treningu skupiam się na bogatej, różnorodnej diecie, odpoczynku i poszukiwaniu czasu na chwilę biegu. Do 3:30 w maratonie to wystarczy.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

tanasz pisze:powinienem z życiówką na 5 km 24:06

Kiedy i gdzie ta życiówka była zrobiona?
tanasz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Życiówka w trakcie 8km biegu UEK (wg endemondo) 21.11.20112 kiedy pobiegłem aby się sprawdzić na pętli w mieście wynik był gorszy o ok minutę, widać zawody dają dużego kopa.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Życiówek na 5k nie robi się podczas zawodów na dłuższych dystansach. To tak jakby określać, życiówki od 100m do 21k po przez wynik w maratonie :)
tanasz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jak biegłem na 5 km aby zmierzyć czas miałem o ok minutę gorszy mimo 3 km mniej :P Zawody dają wielkiego kopa. Sprawiłem sobie wydanie drugie Biegania metodą Danielsa i jak na razie moje wątpliwości na pierwszych 100 stronach zostały rozwiane. :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ