Nie jestem w stanie biec tak wolno!
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 54:05
- Życiówka w maratonie: brak
Dobry obyczaj najpierw każe się przywitać zatem:
Dzień dobry.
Zacząłem przygodę z bieganiem w ostatnim tygodniu sierpnia (plan 10 tygodniowy od 2-go tygodnia), biegam zazwyczaj sam ale 10 Października pobiegłem z bratem. Jako, że zostaliśmy pochłonięci rozmową nie zauważyliśmy, że zamiast 12 minut biegniemy już 18-tą i idzie to bardzo sprawnie więc skończyło się na nieprzerwanym biegu trwającym 45 minut :]
Porzuciłem plan i zacząłem biegać po 30 minut.
Pierwszym sprawdzianem był test Coopera, na którym wycisnąłem 2790, następnie tydzień później bieg UEK na 8km z czasem 38:47 co biorąc pod uwagę zakładany czas koło 50 min sprawiło mi wielką radochę.
Obecnie jestem w stanie przebiec godzinę może jeszcze z 20 minut bym dał radę robiąc w tym czasie koło 11 km.
Moje pytanie jest takie: zgodnie z tabelami Danielsa o ile dobrze je rozumiem powinienem z życiówką na 5 km 24:06 biegać większość w tempie easy czyli 6:22 min/km. Problem stanowi to, że nie jestem w stanie biec wolniej niż 5:50 min/km. Co z tym zrobić? dodam, że większość czasu biegam koło 5:10 min/km co wg tabeli Danielsa jest tempem nazwanym Tempo.
Nie ukrywam, że bardzo liczę na odpowiedź.
Dzień dobry.
Zacząłem przygodę z bieganiem w ostatnim tygodniu sierpnia (plan 10 tygodniowy od 2-go tygodnia), biegam zazwyczaj sam ale 10 Października pobiegłem z bratem. Jako, że zostaliśmy pochłonięci rozmową nie zauważyliśmy, że zamiast 12 minut biegniemy już 18-tą i idzie to bardzo sprawnie więc skończyło się na nieprzerwanym biegu trwającym 45 minut :]
Porzuciłem plan i zacząłem biegać po 30 minut.
Pierwszym sprawdzianem był test Coopera, na którym wycisnąłem 2790, następnie tydzień później bieg UEK na 8km z czasem 38:47 co biorąc pod uwagę zakładany czas koło 50 min sprawiło mi wielką radochę.
Obecnie jestem w stanie przebiec godzinę może jeszcze z 20 minut bym dał radę robiąc w tym czasie koło 11 km.
Moje pytanie jest takie: zgodnie z tabelami Danielsa o ile dobrze je rozumiem powinienem z życiówką na 5 km 24:06 biegać większość w tempie easy czyli 6:22 min/km. Problem stanowi to, że nie jestem w stanie biec wolniej niż 5:50 min/km. Co z tym zrobić? dodam, że większość czasu biegam koło 5:10 min/km co wg tabeli Danielsa jest tempem nazwanym Tempo.
Nie ukrywam, że bardzo liczę na odpowiedź.
-
- Rozgrzewający Się
A nie jest tak, że te tempa zostały po coś wyznaczone? W sumie do wczoraj nawet o tych tempach nic nie wiedziałem at u jak poczytałem artykuły i wychodzi, że powinienem biegać większość tempem wolnym budując wytrzymałość a zdecydowanie mniej budując prędkość?
- szymon_szym
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 3:52:14
Biegając tempo run nie budujesz prędkości.
Chyba każdy na początku biega zbyt szybko. Jak będziesz miał farta, to zdążysz to zrozumieć zanim złapiesz kontuzję lub się wypalisz.
Jeśli korzystasz z Danielsa, to przeczytaj książkę, bo same tabele to nie wszystko.
Tak czy siak powodzenia!
PS. Ja też robię wybiegania w okolicach 5min/km
Chyba każdy na początku biega zbyt szybko. Jak będziesz miał farta, to zdążysz to zrozumieć zanim złapiesz kontuzję lub się wypalisz.
Jeśli korzystasz z Danielsa, to przeczytaj książkę, bo same tabele to nie wszystko.
Tak czy siak powodzenia!
PS. Ja też robię wybiegania w okolicach 5min/km

- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Nie patrz w tabele - tempo wolne to takie które pozwoli Ci spokojnie rozmawiać. Pobiegnij kilka razy i sam sobie wyznacz takie tempo. Pamiętaj też że nie każdego dnia ono będzie takie samo 
Powodzenia

Powodzenia

- hatek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:48
- Życiówka w maratonie: 3:28:01
Pamiętaj, że Daniels to jeden z tysięcy trenerów. Albo się będziesz trzymał jego tabel albo znajdź inny program treningowy i trenuj według niego. Ja biegam "za szybko" od 4 lat na razie bez poważnych kontuzji.
Prawdopodobnie jestem Laską Kabacką.
Na pewno należę do Afterrunners.
Biegam dla własnej przyjemności.
W treningu skupiam się na bogatej, różnorodnej diecie, odpoczynku i poszukiwaniu czasu na chwilę biegu. Do 3:30 w maratonie to wystarczy.
Na pewno należę do Afterrunners.
Biegam dla własnej przyjemności.
W treningu skupiam się na bogatej, różnorodnej diecie, odpoczynku i poszukiwaniu czasu na chwilę biegu. Do 3:30 w maratonie to wystarczy.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
tanasz pisze:powinienem z życiówką na 5 km 24:06
Kiedy i gdzie ta życiówka była zrobiona?
-
- Rozgrzewający Się
Życiówka w trakcie 8km biegu UEK (wg endemondo) 21.11.20112 kiedy pobiegłem aby się sprawdzić na pętli w mieście wynik był gorszy o ok minutę, widać zawody dają dużego kopa.
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Życiówek na 5k nie robi się podczas zawodów na dłuższych dystansach. To tak jakby określać, życiówki od 100m do 21k po przez wynik w maratonie 

-
- Rozgrzewający Się
jak biegłem na 5 km aby zmierzyć czas miałem o ok minutę gorszy mimo 3 km mniej :P Zawody dają wielkiego kopa. Sprawiłem sobie wydanie drugie Biegania metodą Danielsa i jak na razie moje wątpliwości na pierwszych 100 stronach zostały rozwiane.