trzeci tydzień i kontuzja???

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
ziut-bziut
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.

Zaczęłam biagać w marcu to br. Z początku były to treningi 20-30 minutowe, które później przerwałam. Później wróciłam do biagania w wakacje, z planem tygodniowym 3x30min. Jednak różnie z tym bywało. Tak naprawdę, pełną parą biegam od października. Idzie lepiej i po drugim, październikowym treningu 30-minutowym poczułam siłę w nogach i pobiegłam dalej. Okazało się , że jednak jestem w stanie biec przez godzinę(w co nigdy nie wierzyłam raczej). Biagam póki co 3 razy w tygodniu (docelowo 4 razy)i staram się utrzymywać czas 60 minut, w gorszy dzień 45. Czuję ze jednak mogę dalej biec wiec chyba źle nie jest. Nie mam pulsometru i nie mam pojęcia ile to kilometrów, ale po 20 minutach biegu tętno zaczyna się normować (tak mi się zdaje).
od kilku dni podczas biagania czuję ból w pięcie i "ciągnie mnie" ścięgno achillesa. W chodzeniu raczej mi to nie doskwiera ale czasami podczas biegu jest przez chwilę nie do wytrzymania. Czy coś już z tym tzreba robić żeby nie poszło dalej czy póki co, po prostu biec dalej?Wydaje mi się, ze jednak buty w których biegam są zbyt sztywne. Czy wystarczy ich zmiana żeby było lepiej?

Pokochałam bieganie, więc nie chcę go przerywać.

pozdrawiam wszystkich :)
PKO
ziut-bziut
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

przepraszam, dopiero teraz zobaczyłam, że mogłam napisać w dziale ,,kontuzje":)
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Widzę że nikt Ci nie odpisał ale mam nadzieję, że Cię to nie zraziło do biegania :) Czy rozciągasz się odpowiednio? Ból może wynikać z przykurczy w łydkach. Poczytaj sobie te dwa artykuły o rozciąganiu: klik i klik.

W jakich butach biegasz i po jakiej nawierzchni?

Jeśli ból jest duży to najrozsądniej będzie zrobić sobie kilka dni przerwy w bieganiu i wykorzystać je na rozciąganie i inne ćwiczenia: klik, klik, klik (na dole strony) . Normalnie także warto je wykonywać.

Z drugiej strony - na początku zawsze coś boli, tak to po prostu jest gdy człowiek zaczyna się ruszać :) Trzeba tylko uważać żeby nie przesadzić i nie doprowadzić do poważniejszej kontuzji.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ