Cześć wszystkim
Mam pytanie, biegam już sobie kilka miesięcy, korzystałem z planów umieszczonych na stronie (w chwili obecnej trenuje na podstawie planu dla początkujących przygotowującego do startu w maratonie). Na razie skupiam się jedynie na dystansach a nie na czasie w jakim ten dystans przebiegnę, i tutaj moje pytanie, jakim treningiem mogę polepszyć czasówkę tzn co trzeba zrobić by czasy stawały się lepsze. Dziękuje z góry za pomoc. Pozdrawiam.
Trening na poprawe wyników czasowych
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Sama objętość treningu powinna przynieść stopniowe poprawianie prędkości, dodawaj na końcu treningu przebiezki.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Właśnie nie czuje bym biegał szybciej po treningach, czasami biegam te same dystanse i progresu czasowego nie widać. Co do przebieżek to mam np robić coś na wzór 6x20 sek szybkim tempem?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Tak, np 6x20s na pełnym wypoczynku, przejrzyj dział trening na stronie. Efekty "predkosciowe" nie przychodzą każdemu równie łatwo.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja rozumiem, że nie jest to takie proste ale staram się zejść poniżej 6.00min/km podczas maratonu i nie wiem jak się za to zabrać a nie chce by mnie na trasie ściągali jako ostatniego marudera