klub biegowy - nadanie imienia
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich. Mam problem. Chhodzi o nadanie nazwy klubowi biegowego. Czy aby do nazwy klubu dopisac : imienia albo pamieci jakiegos znanego biegacza np. Kusego. Nurmiego. Zatopka wymagane jest jakies pozwolenie/zgoda? Pytalem w PZLA i w starostwie i jak zwykle nikt nic nie wie. Z gory dziekuje za wszelkie info
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Żadna zgoda nie jest wymagana. No chyba że chcecie nazwać klub imieniem kogoś, kto jeszcze żyje, to wówczas należałoby zapytać jego samego. Ale jest to raczej coś z dziedziny dobrych obyczajów niż wymogów prawa. Funkcjonują w naszym kraju setki, a może nawet tysiące stowarzyszeń noszących imię np. Matki Teresy z Kalkuty, Jana Pawła II, Romana Dmowskiego etc. Nie sądzę, by którekolwiek z nich ubiegało się o czyjąkolwiek zgodę, no bo właściwie kogo o to pytać? Natomiast zmiana nazwy stowarzyszenia odbywa się w drodze uchwały walnego zgromadzenia - to bardzo ważne.
Pamiętaj jeszcze o jednym: jeśli stowarzyszenie uchwali zmianę nazwy, to musi ją zgłosić do KRS. Jeśli więc do takiej zmiany wymagana jest czyjaś zgoda, to Sąd w najgorszym wypadku odrzuci taką zmianę, która została przyjęta bez wymaganej zgody. I wtedy będziecie wiedzieli.
Ale nie martw się! Zmieniajcie tę nazwę bez żadnych zgód! Wiem, co mówię - zajmuję się tym zawodowo.
Pamiętaj jeszcze o jednym: jeśli stowarzyszenie uchwali zmianę nazwy, to musi ją zgłosić do KRS. Jeśli więc do takiej zmiany wymagana jest czyjaś zgoda, to Sąd w najgorszym wypadku odrzuci taką zmianę, która została przyjęta bez wymaganej zgody. I wtedy będziecie wiedzieli.
Ale nie martw się! Zmieniajcie tę nazwę bez żadnych zgód! Wiem, co mówię - zajmuję się tym zawodowo.