kondycja dla piłkarz

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Lacruz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Kilka słów o sobie. Gram w piłkę nożną, ostatnio miałem dłuższą przerwę i u mnie bardzo kiepściunio, na meczach ciężko mi wytrzymać 90 minut, a jak gram z kolegami to sobie ich kiwam jak mi się podoba, bo to mniejsza przestrzeń ale i tak musze się zatrzymywać i robić przerwy.

Mam pytanko co do mojego oddychania, czy ono jest prawidłowe? raczej, nie, podczas pobierania powietrza tak jakby język zapycha mi drogę do płuc i chyba mi nie wlatuje wogóle to powietrze, pobieram je, ale ono jest wydalane z ust, czyli pobieranie i wydalane z ust.

Mężczyzna
17 lat
183/63
cel : poprawa kondycji, wytrzymałości i nabranie na masie
uprawiane sporty: piłka nozna teraz miałem przerwę ale treningi będą : sobota mecz, wieczorem hala, środa i piątek + treningi z seniorami we wtorek , wychodzi 5x w tygodniu.

Chciałbym jakiś plan treningowy, który poza tymi zajęciami pozwoli mi na zdobycie bardzo dobrej kondycji, lubię biegać wieczorami.
PKO
Lacruz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

refresh, proszę
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A znajdziesz jeszcze czas na treningi biegowe? Ile może przebiec piłkarz w 90 minut? 11-12 km w zależności od pozycji na jakiej gra.Na twoim miejscu (to tylko to co ja bym robił) w celu nabrania kondycji zacząłbym biegać,wolno tylko nie wiem jak to chcesz wpleść i powiązać z treningiem i meczami piłkarskimi. Przez kilka lat grałem w piłke w klubie i treningi kondycyjne zawsze odbywały się przed sezonem bo w sezonie raczej więcej było treningów interwałowych,przyspieszenia,krótkie odcinki,starty do piłki.

Moje rady.poczekaj aż sezon dobiegnie końca i wtedy zacznij bieganie,typowe bieganie i np plan pod 10 km,czasu będzie poro żeby w rundzie wiosennej problem zniknął.
Obrazek
Lacruz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

można powiedzieć że ten klub jest amatorski, treningi nie są takie jakie powinny być, nieraz ich wogóle nie ma, nie mieliśmy treningów przez ponad miesiąc, tylko na mecze przychodziliśmy, kiedy nam się zaczną będę trenował w juniorach i seniorach, dlatego muszę biegać sam dla siebie.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem na co w tej chwili Ciebie stać,ile jesteś w stanie przebiec,na początek spróbuj odpowiedzieć na to pytanie.Ja na twoim miejscu rozpoczął bym od tego planu http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=169 tylko że musiałbyś niedzielne wybieganie przenieść na jakiś dzień w środku tygodnia ze względu że w weekend masz mecz i musisz być wypoczęty a z pozostałych treningów wybrałbym jeden i zastosował go w jakiś wolny dzień tylko żeby między obydwoma treningami było min. 1 dzień wolnego a kiedy skończy się sezon zacznij treningi wg planu.
Obrazek
trenerpasjonat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wysiłek jaki wykonywany jest w piłce nożnej z góry został przyjęty jako wysiłek stricte tlenowy (co może sugerować przebiegnięty w czasie meczu kilometraż oraz średnia wartość tętna, który oscyluje w granicach między 80 a 90% Hrmax czyli blisko progu mleczanowego). Piłkarz to człowiek charakteryzujący się wysokim poziomem maksymalnego pułapu tlenowego (VO2max) a także wysoką prędkością biegu na progu. Do tego dochodzi świetne przygotowanie szybkościowo-wytrzymałościowe co już zakłóca tradycyjne postrzeganie piłki nożnej jako głównie wysiłku tlenowego.

To takie krótkie wprowadzenia abyś nieco wiedział na temat wysiłku jakim jest piłka nożna.

Czytając Twojego posta zwróciłem uwagę na kila istotnych kwestii:

1. Po pierwsze jesteś prawdopodobnie typem ektomorfika co wynika bezpośrednio ze wzrostu oraz wagi 183/63. Sugeruje to szybką przemianę materii a tym samym musisz jeść więcej niż spalasz dużo więcej aby przybrać na masie mięśniowej. W przypadku znacznej ilości treningów w tygodniu bilans energetyczny a więc ilość kalorii, którą musisz dostarczyć zaczyna robić się dość spora. Nie wspomnę o tym, że samym treningiem piłki nożnej masy nie nabierzesz. Do tgo potrzebny jest trening siłowy oparty na ćwiczeniach z wolnymi ciężarami - wielostawowych. Wykonywanych w odpowiedniej ilości serii oraz powtórzeń (dość obszerne zagadnienie). Niestety ale takiego treningu nie jesteś wstanie przeprowadzić w sezonie. Ćwiczenia takie są dość obciążające i nie ukrywajmy ciężkie. Wykonuje się to w 3 kolejnych jednostkach (czyli przez 3 dni w tygodniu poprzedzielane dniem wolnym). Już to jest ciężkie do realizacji w sezonie. Do tego albo należy ograniczyć ilość ruchu tlenowego albo spożywać znaczne ilości pożywienia aby mieć dodatni bilans energetyczny.

Tym samym temat masy mamy wyjaśniony.

2. Wytrzymałość to część składowa kondycji. Kondycja to dość szerokie pojęcie bo w przypadku piłkarzy dotyczy i wytrzymałości długiego czasu ( a więc np ilości kilometrów pokonanych w czasie meczu) a także ilości wykonanych sprintów i ich jakości (wytrzymałość szybkościowa). W tym przypadku nie ma tutaj wielkiej filozofii. Tak jak kolega napisał trzeba biegać. Chociaż nie zgadzam się z tym, że należy trenować według wskazań dla biegaczy (chodzi mi tutaj o wykonywanie konkretnych planów pod dany dystans). Na początek polecam Ci zakup pulsometru i wykonywanie np takiego treningu http://www.treningpilkarza.pl/2012/06/t ... ening.html Jego głównym celem jest poprawa możliwości tlenowych piłkarza a także bezpośrednie podniesienie prędkości na progu (między 80 a 90% HRmax) a więc także średniego wysiłku jaki wykonywany jest w czasie meczu.

Tutaj znajdziesz więcej na ten temat (http://www.treningpilkarza.pl/search/la ... %20tlenowa).

Uważam, że taki trening spokojnie będziesz mógł wkomponować w ten plan zajęć które masz. Nie oczekuj cudów od niego. To nie jest recepta na wszystkie bolączki lecz podstawa. Trening tlenowy powinieneś wykonywać po sezonie według tej formy. Wtedy przyniesie on najlepsze efekty.

Kolejnym ważnym punktem budowania odpowiedniej formy będzie trening siłowy. To też temat rzeka i trzeba będzie zacząć nad nim pracować już poza sezonem. (http://www.treningpilkarza.pl/2012/09/t ... -fazy.html)

No i oczywiście budowanie szybkości i wytrzymałości szybkościowej ale to już pozostaje temat na okres przygotowawczy jak zrealizujesz założenia powyżej.
Mecz można wygrać, przegrać lub zremisować. - K. Górski
http://www.treningpilkarza.pl/
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ