Interwały - jak się do nich przekonać i jak je dobrze robić?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Angua
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Interwały do mnie nie przemawiają. Spróbowałam dzisiaj i choć zmęczyłam się 2 razy bardziej, niż przy spokojnym bieganiu, to czas wcale lepszy nie był. Być może robię je na oślep, niewłaściwie, albo po prostu nie będziemy żyć w przyjaźni, tylko w koniecznej kooperacji.
Dlaczego zależy mi na interwałach? Chciałabym poprawić tempo na 5k. Jestem w stanie przebiec 5k bez marszów, więc czas na kolejny krok, czyli poprawę tempa. W międzyczasie, powiedzmy raz w tygodniu wybieganie na 10k. Tak bym to widziała.
A teraz poproszę opinię kogoś kto wie więcej ode mnie i zna się lepiej :hahaha: Dobrze to sobie obmyśliłam?
Blogowanie
Komentowanie
Obrazek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że na dobry początek to powinnaś raczej robić biegi ciągłe a pod koniec spokojnych wybiegań biegać przebieżki. Na interwały przyjdzie jeszcze czas.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Wlasnie mialem ostatnio zakladac watek "Za co kocham i nienawidze interwaly..." (tak mnie naszlo po 6 kilometrowkach) ;-) To moze tutaj ?
Awatar użytkownika
Angua
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jass1978 pisze:Wydaje mi się, że na dobry początek to powinnaś raczej robić biegi ciągłe a pod koniec spokojnych wybiegań biegać przebieżki. Na interwały przyjdzie jeszcze czas.
Czyli biegać dalej, jak biegam, tylko starać się ciut szybciej + przebieżki?
fantom pisze:Wlasnie mialem ostatnio zakladac watek "Za co kocham i nienawidze interwaly..." (tak mnie naszlo po 6 kilometrowkach) ;-) To moze tutaj ?
fantom pisze:
Może być :taktak: wcześniej czy później i tak będę się musiała z nimi zaprzyjaźnić, więc chętnie poczytam i porozmawiam o nich :usmiech:
Blogowanie
Komentowanie
Obrazek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobierać prędkość interwałów do możliwości (wszystkie powtórzenia powinno się zrobić tym samym tempem).
Dobierać przerwę tak, by nie była za krótka bo kwas mlekowy spali mięśnie i nie zrobisz nastepnych powtórzeń i za długa, bo mięśnie i serducho musi to zmęczenie odczuć i przyswoić..Ten trening ma być na 90% możliwości, a ostatnie powtórzenie można zrobić na 100%, uzyskując wtedy informacje na temat rezerw w organizmie :lalala:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

Dokładnie interwały można robić juz po 2 tyg rozpoczecia przygody z bieganiem.Tylko po prostu trzeba podstosowac go pod sb moga byc wolniejsze jesli nie jest osoba tak bardzo wytrenowana.Ale interwaly musza byc!!!!! same biegi ciagle troche ci na pewno dadzą ale bez interwałów nie ulepszysz szybkosci wytrz.szybkosciowej itp bez interwalow nie ma trg Moim zdaniem :) Pozdrawiam
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lukaskl123 pisze:bez interwałów nie ulepszysz szybkosci wytrz.szybkosciowej itp bez interwalow nie ma trg Moim zdaniem :) Pozdrawiam
Bzdura na resorach a robienie interwalow po 2 tygodniach to proszenie sie o kontuzje. W dalszych etapach biegania interwaly oczywiscie sa konieczne jesli ktos chce sie rozwijac szybkosciowo.
Awatar użytkownika
lukaskl123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

ale fantom czytaj dokładnie moze byc interwał nawet po 2 tyg tylko podstosowany pod twoja szybkosc ,wytrzymalosc itp... no szybkosci biegami długimi moze zrobisz ale nie bedzie to super progres musi byc jakis trening szybkosciowy interwał itp.Ale to tylko moje zdanie .Pozdrawiam:)
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lukaskl123 pisze:ale fantom czytaj dokładnie moze byc interwał nawet po 2 tyg tylko podstosowany pod twoja szybkosc ,wytrzymalosc itp... ech
No jesli nazwiemy interwalami marszobieg to oczywisicie a wrecz nalezy zaczynac w ten sposob ale proba poprawiania szybkosci o co jak mniemam ci chodzi na poczatku biegania jest kompletnie bezcelowa i potencjalnie grozna.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

moze byc interwał nawet po 2 tyg
no może być, tylko po co?
chcesz się na samym początku biegowej przygody wystrzelać z amunicji?
wolna droga, ja jednak skupiłbym się na rozsądnym budowaniu bazy
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
Angua
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Powiem, że po kilku miesiącach biegania chyba nie jestem gotowa na interwały, brakuje mi jeszcze wytrzymałości oddechowej, spróbowałam i pod koniec nie umiałam już złapać oddechu.Nie wyobrażam sobie interwałów na początku, kiedy 1,5km biegało się w tempie 7:25 i ten dystans był całym biegiem :oczko:
Blogowanie
Komentowanie
Obrazek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

Angua pisze:Interwały do mnie nie przemawiają. Spróbowałam dzisiaj i choć zmęczyłam się 2 razy bardziej, niż przy spokojnym bieganiu, to czas wcale lepszy nie był. Być może robię je na oślep, niewłaściwie, albo po prostu nie będziemy żyć w przyjaźni, tylko w koniecznej kooperacji.
Dlaczego zależy mi na interwałach? Chciałabym poprawić tempo na 5k. Jestem w stanie przebiec 5k bez marszów, więc czas na kolejny krok, czyli poprawę tempa. W międzyczasie, powiedzmy raz w tygodniu wybieganie na 10k. Tak bym to widziała.
A teraz poproszę opinię kogoś kto wie więcej ode mnie i zna się lepiej :hahaha: Dobrze to sobie obmyśliłam?
a jakie te interwały robiłaś?? zgadzam się z opinią że na początek zaczął bym od przebieżek po każdym treningu..potem interwały dopiero i to tez zwiększając dystans systematycznie...400m potem 600m potem dopiero więcej, oczywiście wszystko w tempach dostosowanych do Twoich mozliwości ...

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nikt normalny, kto ledwo przebiegnie całą godzinę, bez truchtania, nie pomyśli nawet o interwale. Zaczyna się od przebieżek i fałdowanego terenu, potem rytmy, a interwały na samym końcu, gdy już się ma w nogach wszystko oprócz szybkości :)
Wiem z własnego doświadczenia.
Gdy zaczynałem i biegałem w zwykłych butach (bez amortyzacji, nike skórzane) i ciuchach, najpierw były płaskie odcinki od mostu do mostu, potem przyspieszenia w trakcie i na końcu biegu..Potem zacząłem robić kółko z górkami, a gdy już się ogarnęło górki, przyszedł czas na rywalizację, wtedy się dopiero o interwałach dowiedziałem..
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
Angua
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mar_jas pisze: a jakie te interwały robiłaś?? zgadzam się z opinią że na początek zaczął bym od przebieżek po każdym treningu..potem interwały dopiero i to tez zwiększając dystans systematycznie...400m potem 600m potem dopiero więcej, oczywiście wszystko w tempach dostosowanych do Twoich mozliwości ...
Sprint to nie był, ale dla mnie wystarczająco szybko, żeby po pewnym czasie zacząć tracić oddech.
Jak powinny wyglądać te przebieżki? Ile % mojego standardowego tempa. Licząc, że biegnę np. tempem 6:15, to jakie tempo powinna mieć przebieżka i jak długa powinna być, i jakie tempo powinny mieć interwały?
Gife pisze:Nikt normalny, kto ledwo przebiegnie całą godzinę, bez truchtania, nie pomyśli nawet o interwale.
Nigdy nie mówiłam, że jestem normalna :hejhej:
Blogowanie
Komentowanie
Obrazek
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Angua pisze: Jak powinny wyglądać te przebieżki? Ile % mojego standardowego tempa. Licząc, że biegnę np. tempem 6:15, to jakie tempo powinna mieć przebieżka i jak długa powinna być, i jakie tempo powinny mieć interwały?

Przeczytaj to, to pokazuje różnice w treningu interwałowym i powtórzeniowym:
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=4268
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ