poczatek i duzy problem

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
pitunia2005
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

zaczela biegac wczoraj 1 min biegu 5 min marszu . dzisiaj bola mnie jakby biodra albo to sa miesnie przy samej pupie -w kazdym badz razie nie moge chodzic -poradzcie cos? mam34 l i 2 dzieci .
PKO
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

kobiet się o to nie pyta ale lepiej było by ocenić co się dzieje gdybyśmy poznali Twoją wagę i po za tym to hmmm...

1min biegu /5 marszu to jest chyba nie za duży wysiłek, aczkolwiek trochę zależy gdzie biegłaś (twardo czy miękko) buty jakieś do biegania czy normalne adidasy i jak mówisz że masz dzieci to raczej siedzący tryb życia odpada :)
jakaś rozgrzewka przed tym była ?? wcześniejsze urazy związane z biodrami ??
Awatar użytkownika
pitunia2005
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

dziekuje za zainteresowanie . jako mloda dziewczyna byl aerobic potem nic . obecnie pracuje w sklepie i nalatam sie nie raz jak glupia ,ale to nie to samo co bieg - wczoraj nie powiem zmeczylan sie ale myslalam ze bedzie gorzej . mam 160 i 66 kg czyli nadwyzka jest . buty mam avia - niby do biegania -narazie nie chcialam wydawac kasy bo chcialam zobaczyc jak mi pojdzie . chcialabym biegac a ten bol to jakby nie biodra tylko miesnie przy samych posladkach( sorki ale nie znam sie na tym w ogole napewno boli nizej niz biodra . chce wrocic do BIEGANIA!
CO TO JEST ? chyba nie rwa kulszowa? nie mialam zadnych kontuzji ani problemow z biodrami
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

ja osobiście nie wiem co to jest... Ale daj ten temat do działu kontuzje i tam wg mnie ktoś na pewno Ci pomoże, ale to mogą po prostu być przeciążone mięśnie, odpuść kilka dni, potem zrób dobrą rozgrzewkę, rozciągnięcie, zacznij od marszu, potem wolny trucht, znowu marsz. Poświęć na całość z 10min pierwszego dnia i jeżeli ból nie bd dokuczał staraj się skracać czas marszu na rzecz biegu aż cały trening bd składał się z biegu,
Awatar użytkownika
jack73
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

pitunia2005 pisze:zaczela biegac wczoraj 1 min biegu 5 min marszu . dzisiaj bola mnie jakby biodra albo to sa miesnie przy samej pupie -w kazdym badz razie nie moge chodzic -poradzcie cos? mam34 l i 2 dzieci .
a może zacznij od jazdy na rowerze na początek "na rozruch" :)
czy dłuższe marsze nie sprawiają Ci problemów?
rozgrzewka przed bieganiem to podstawa ...
Tomek_W
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja zacząłem bieganie 5 tygodni temu. Na początek zliczyłem glebę, ledwie ciągnąłem nogi za sobą. Kolana bolały jak cholera, (musiałem zrobić nawet USG). Piszę to dlatego, żeby ci dodać otuchy. Ja mniej więcej w 3 tygodniu doszedłem do 30 min. truchtu.Teraz truchtam regularnie 40-45 min i osiągam w tym czasie ok. 5km. Mam 48 lat, 185cm, 90kg. Krótko mówiąc dekady zaniedbań, nadwaga, przykurcze, brak sił i kondycji. Ale udało się! Od jakiegoś czasu inni biegacze zaczęli mnie pozdrawiać, więc chyba uznali, ze też biegam :-). Uważam, że podstawa to nie poddawać się, jak nie możesz to truchtaj, tak prawie w miejscu, ale jednak zwiększaj czas i dystans. Może będziesz potrzebowała więcej niż 3 tyg na dojście do 30 min biegu, ale to nieważne, z każdym dniem frajda jest większa.
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

Hej..jestem ortopeda..ale nie lecze przez net:):):):) . Wg mnie po porstu masz mikrourazy ( zakwasy) miesni dwuglowych uda.....boli z tylu na granicy posladka i uda....

Jesli boli po obu stornach to na 95% to jes to....rwa dwustronna praktycznie nie wystepuje:):)

Odpocznij 2 dni i znow zacznij....i wzmacniaj posladki i dwuglowe. : lezysz na plecach, nogu na krzesle...i podnosisz biodra do gory....3x po 20 razy ( 3 razy w tygodniu).....:):) pomoze...może:):):)

pozdrawiam

Edek
Awatar użytkownika
pitunia2005
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

dzieki bardzo -przeszlo mi po 3 dniach -bolalo mnie w dwoch posladkach . teraz zaczelam od szybkich marszow . chyba zapomnialam ze 18 lat bylo dawno temu :hahaha:
Awatar użytkownika
pitunia2005
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

helo -pisze zeby dodac sobie motywacji -biegam dalej co drugi dzien a co drugi dzien jestem w pracy wiec tez nie leze :hej: niebiegam na czas ani wedlug planu - wiem na co mnie stac i swoje cialo tez powiedzmy znam . wiec pilnuje tylko zeby bylo 30 min . marsz ,bieg ,marsz,bieg
zauwazylamm ze bieg wydluza mi sie a marsz kurczy :hej: mozecie mi nie wierzyc ale mam mniejszy celuit na nogach .. to mi sie podoba najbardziej
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ