Wydłużyć trase, czas, zwiększyć tempo? Początkujący pyta :)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
mwojciec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czesc, może najpierw kilka(-set) słów o mnie. 33 lata, praca siedząca, dieta raczej średnia ( jak zacząłem biegać to mocniej stawiam na zdrowe jedzenie plus staram się nie łączyć tłustego z węglowodanami i nie jem słodyczy itd). BMI jakieś 26 ( 170cm i 78kg)ale do sprawdzenia bo wagi w domu brak :) Co do samej wagi to oczywiście brzucho gra dużą rolę, ale też "rodzinnie" mamy łydki i uda jak słonie ( spróbuję zmierzyć obwód uda coby jakoś wymiernie to określić ).
Biegałem 2 lata temu plan nie pamiętam nazwy - chodziło o to żeby w 10 tygodni dojść do 30 minut biegu bez zatrzymania. Później mi się przytrafił skręcony staw skokowy ( lewa noga) który dłuugo dawał znać o sobie. Ostatnio, tak na początku kwietnia spróbowałem biegu - i okazało się że nic nie boli. Stopniowo zwiększałem czas biegu i ilość km ( do prześledzenia na http://www.endomondo.com/workouts/ql4jJ52Auk4 ).
No i teraz doszedłem do sedna :) Mam już pierwszą godzinę "biegu" ( średnie tempo 7min/km) ciągłego za sobą.
I co dalej, biegam bo chce schudnąć ( jakoś w weekend muszę dorwać wagę bo metoda "paska od spodni" wykazuje że jakieś straty są), ale bieganie wciągnęło mnie mocno juz przy 1 podejściu. Więc nie chce się zniechęcić, ale chce jakiś progres notować. Mam wybrać jakiś cel? ( np. jakiś bieg na 10km na jesieni?? a może 5km nieco wcześniej?)
Dodam że zastanawiam się w co ewentualnie zainwestować - buty moje mocno znoszone, wiec pewnie to na pierwszy plan:)
Uff sorry za chaos ale zabierałem się ta ten post jakiś czas więc już mniejsza o formę - cierpliwi i tak doczytają :)
PKO
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

U mnie też się zaczęło od chęci zrzucenia brzucha i kilku kg przy okazji, mam podobne BMI w tej chwili a mialem znacznie wyższe... godzina biegu to już coś..zgodnie w prawami wymyśonymi przez jakiś madrych naukowców tłuszcz spalamy po 30 minutach biegu więc jakby nie było podczas godziny spalasz już tłuszcz przez 30 minut ;)

Uważam że teraz sam powinieneś się zastanowić czy starczy Ci motywacji do samego "biegania dla biegania" czy może chcesz sobie postawić jakieś wyższe cele i oprócz biegania zaczniesz trenować...u mnie jak najbardziej działa jednak metoda z treningiem i dążeniem do jakiegoś celu..wiadomo po kolei 5km, aktualnie trenuja przed pierwszym biegiem na 10km, myślę że w lipcu też zadebiutuje w półmaratonie...cel pomaga mi w realizacji kolejnych treningów a tez samo trenowanie jednak bardziej pokazuje postępy, co tez jest motywacją...więc albo sobie dalej spokojnie biegasz , tempo samo będzie Ci wzrastać powoli, albo wybierasz sobie jakiś cel, do tego plan realizacji...no i do dzieła :)

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
krzychu83
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:42
Życiówka w maratonie: 3:28:34

Nieprzeczytany post

Hej. Musisz wyznaczyć sobie konkretny cel np. zawody na 5 lub 10km lub przygotowania na jesienny półmaraton. Wtedy dobierasz odpowiedni trening.
Awatar użytkownika
mwojciec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za dobre rady,
Obecnie staje przed kolejnym problemem. Dziś biegłem ok. 1h11min - wyszło 10,6km.
No i teraz pytanie właściwe: co jeść i kiedy jeść/pić przez takim jak dla mnie już dłuższym biegiem.
Dodam że pytanie się wzięło stąd, że czułem że powoli zaczyna brakować paliwa a i pić ( suche usta) się chciało. Musiałem się zatrzymać do marszu i ruszyć znowu.
Oczywiście - dziś rano było ciepło ale nie wiem czy to tylko to. Samo tempo na razie mam "słabe" 6:44min/km.
No i nie wiem, rano coś przegryźć, ALE ja rozpoczynam bieg około 5.20 i tak muszę ( logistyka rodzinna, mała Córa w domu nie może zostać sama) więc jakbym nawet coś lekkiego zjadł to od razy chyba nie mógł bym ruszać.
Poproszę o cenne porady :hej:
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

rano kawa i w las...biegi kończ wcześniej, tak żebyś czuł ze dobrze pobiegałes ale nie jesteś wyjechany na maxa... po każdym biegu dołóż kilka przebieżek, po powrocie proponuję trochę rozciągania....na początek chyba wystarczy ;)

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mwojciec pisze:No i nie wiem, rano coś przegryźć, ALE ja rozpoczynam bieg około 5.20 i tak muszę ( logistyka rodzinna, mała Córa w domu nie może zostać sama) więc jakbym nawet coś lekkiego zjadł to od razy chyba nie mógł bym ruszać.
Musisz trochę potestować - może jogurcik, może shake bananowy, pół bułki z dżemem, a może ciasteczko owsiane? Potem się ubierasz, akurat mija parę minut, żeby "się uleżało" i jedziesz. Prędzej czy później coś dla siebie znajdziesz. Podczas biegu niezłe są żelki-gumisie. Jeśli chodzi o picie podczas biegu, to możesz wziąć małą butelkę wody w rękę. Albo - jeśli masz kieszenie - kup sobie red bulle shoty, wylej lub wypij, zedrzyj etykietkę z zewnątrz, umyj buteleczki, nalej wody i weź ze sobą. Zawsze to coś mokrego ;)
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Brakuje paliwa bo organizm jeszcze nie jest przygotowany do tak długiego wysiłku a tym bardziej rano kiedy biegasz na czczo,tak jak pisze kolega wyżej zjedz coś małego przed biegiem a na trase zabierz coś do picia. Skoro już złapałeś bakcyla do biegania zacznij realizować jakiś plan np.pod 10km,powodzenia.
Obrazek
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak walczyłem z wagą to przed porannym bieganiem nie jadłem nic. Ale teraz zauważyłem, że o wiele wiele przyjemniej biega mi się jak zjem rano owsiankę. Oczywiście jeśli biegasz o 5:20 to nie będziesz przecież wstawał o 3:30 i robił sobie jedzenia :) Ale myślę, że jak zaraz po przebudzeniu wrzucisz w siebie banana, a następnie zaczniesz się zbierać do treningu to będzie ok. A co do samych treningów to w czasie kiedy zrzucałem wagę nie stawiałem sobie specjalnych celów. Dodawałem sobie 10% dystansu do długiego biegu każdego tygodnia i tak aż doszedłem do 20 km, a potem to utrzymywałem. Dopiero potem zacząłem się koncentrować na treningu pod zawody.

BTW - Trening to nie tylko bieganie - każdy trening powinien być zakończony rozciąganiem i pracą nad siłą :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ