Nowy stary biegacz :-)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
verbix73
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 01:10
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chciałbym powitać wszystkich fascynatów "śmigania" :-)
Mam na imię Dariusz ,lat 38 ,mieszkam w UK. Dwa lata wstecz przesiedziane w fotelu przed TV ze szklaneczką w dłoni, 120 kilo na dzień dzisiejszy ,186 cm wzrostu.
Natchnienie przyszło niewiadomo skąd ,poprostu kupiłem buty i pobiegłem.
Dzień 1 - 19 kwietnia 3,55 kilometra w czasie 0:31:10 ,masakra ,staw skokowy palił jak ogniem ,większość trasy przespacerowałem ,ale to nic ,pierwszy raz zawsze boli...
dzień 2 - 20 kwietnia 5,20 kilometra w czasie 0:41:30 ,ciut lepiej ale staw bolał na początku biegu ,potem lekko odpuścił i dałem radę ,cóż nie poddaję się...
dzień 3 - 24 kwietnia 6,18 kilometra w czasie 0:48:15 ,postawiłem na rozgrzewkę ,było dużo lepiej ,zaczyna być przyjemnie...
dzień 4 - 26 kwietnia 7,36 kilometra w czasie 0:52:29 ,czysta przyjemność ,rozgrzany staw skokowy nie piecze ,czuję ,że jest ale nie doskwiera...
dzień 5 - 28 kwietnia 8,61 kilometra w czasie 0:58:54 ,po prostu :):):):)
Dzisiaj 1 maja pokonałem dystans 10,21 kilometra w czasie 1:10:42 !!!! Czułem się jak Forest Gump że nie ma granicy :):):) Szczęście i euforia ,kwintesencja przyjemności...
Tylko co dalej,nie mam pojęcia czego mam się spodziewać? Czytam o programach 6 tygodniowych po 20 minut? Nie wiem czy to normalne ,że przy tej wadze i zerowym doświadczeniu (w pracy ruszam się sporo i raz w tygodniu godzinę gram w piłkę na hali od jakiś 3 miesięcy). Na co zwrócić uwagę? Zwiększać dystans czy zadbać o czas na 10 km teraz? Dodaj ,że nie mam problemu z oddychaniem, kręgosłupem czy kolanami. Pierwsze 3 km muszę "dźwigać" nogi a potem płynę. Mieszkam w niecce więc polowa trasy idzie pod górę , powrót w dół.
Proszę o przyjęcie do grona i poradzenie czym się kierować żeby efekty były.
PS. W tym momencie mojego życia bieganie ma uwolnić mnie od jakiś 30-40 kilogramów, pozdrawiam i cieszę się ,że tutaj jestem :)
Darek.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Pomimo dużej wagi idzie Ci jak widać nieźle. Oczywiście, że w twoim przypadku żadne plany 6 tygodniowe nie mają sensu.
Dobrze, że na tym etapie nie biegasz codziennie.
Ale nie zwiększałbym już narazie czasu trwania treningów.
Co drugi dzień 50 minut powinni być ok.
Walka z wagą - to w tym momencie wg mnie priorytet, spróbuj na koniec treningu dodać jakieś ćwiczenia na duże partie mięśni - mięsień czworogłowy (delikatne półprzysiady), mięsień pośladkowy (w leżeniu tyłem wznoszenia bioder w oparciu na jednej lub dwóch nogach), brzuchy, kołyski itd.
Staraj się dużo ruszać, jeśli możesz dodać jakąś alternatywę do biegania to się przyda (rower, basen). No i dieta.
Na razie bym się na Twoim miejscu nie skupiał na żadnych celach stricte startowych (5, 10 km) chyba, że najdzie Cię na to ochota.
verbix73
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję uprzejmie za odpowiedź. Dokładnie taki mam zamiar ,rower ,piłka raz w tygodniu :) To dopiero początek ale będę informował o postępach .Cieszę się ,że jest takie miejsce i się tutaj znalazłem.
Serdecznie pozdrawiam,
Darek.
verbix73
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam ponownie. Wczoraj po 3 tygodniach od zwichnięcia kolana (kontuzję złapałem na piłce) pierwszy raz wyruszyłem kontrolnie w traskę. Zgodnie z zaleceniami i tak bez forsowania się 7,13 kilometra w 0:54:40 ,jestem optymistą. Kolano nie bolało tylko trochę dolne partie kręgosłupa. Zaczynam wszystko od początku :)
Pozdrawiam,
Darek.
Awatar użytkownika
Pasibrzuch
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Verbix, brawo dla Ciebie i trzymam kciuki :)
Podepnę się troszkę pod Twojego posta, bo ja też wyszłam biegać i tak sobie biegam w miarę możliwości, na razie dla przyjemności i nie chcę biegać wg planu, raczej wg wskazań mojego organizmu.
Natomiast też mam dylemat - czy dążyć do przełamania 10 km, czy poprawiać tempo np. przy 5km.

Pochwal się czasem, jak Ci idzie :)
Nie ma takiej możliwości, żeby było coś niemożliwe.
akond
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pasibrzuch pisze:Natomiast też mam dylemat - czy dążyć do przełamania 10 km, czy poprawiać tempo np. przy 5km.
To kwestia indywidualna, ale dążąc do przełamania 10 km prawdopodobnie "przy okazji" poprawisz również tempo na dystansie o połowę krótszym. Jeśli będziesz biegać w sposób w miarę urozmaicony (nawet bez konkretnego planu), to jest to niemal pewne.

A satysfakcja z pokonywania kolejnych barier dystansu (10, 15, 20 km...) i/lub długości ciągłego biegu (1h, 1,5h, 2h...) - gwarantowana. :-)

Powodzenia!
verbix73
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pomijając kwestię kontuzji ja również zastanawiałem się nad kwestią czy dłużej i dalej czy częściej a krócej? Słucham się fachowca i postaram się biegać około 50 minut co drugi dzień (chociaż dzisiaj nie wytrzymałem i pobiegłem mimo wczorajszego biegu,kolano ok ale zakwasy pieką niestety,jutro tylko godzinka na rowerku).
1 maja pobiegłem po 2 tygodniach od początku mojej przygody ponad 10 km i czułem ,że mogę dużo więcej. Nie wiem czy to endorfiny czy jakieś inne płyny w moim organizmie ale dla mnie to było coś wspaniałego.
Teraz zaczynam od nowa,kolano nie boli ale czuję ,że coś jest nie tak ,do tego pogoda... U mnie w UK dzisiaj było w słońcu 45 stopni na plus, wystartowałem koło 19 i było ok.
Piszcie wszyscy,piszcie wyjadacze ale też początkujący. Wpisujcie czasy itd..
Ja dzisiaj na 7,2 km w 0:52:55.... słabo ale lepiej to niż siedzieć przed TV i popijać coś tam :) Pozdrawiam ,Darek
Awatar użytkownika
Pasibrzuch
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mój rekord póki co to 6,51km w 44.50. Jutro nareszcie pójdę pobiegać :taktak: niestety jestem uzależniona od tego, jak mąż pracuje i jak ma na popołudnie, to muszę siedzieć z córą. Smuci mnie świadomość, że przez to wolniej będę poprawiać wyniki (bo przyjemność przyjemnością, ale ambicje też są ;)), ale nie mam na to wpływu.

Zastanawiam się natomiast czego słuchać biegając. Najlepiej biega mi się w towarzystwie rozmawiając, ale moja koleżanka już mnie przegoniła i skupia się teraz na poprawie tempa, więc zostałam sama. Myślę o jakimś audiobooku, próbował ktoś?
verbix73
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja osobiście nie wyobrażam sobie biegania bez słuchania muzyki. Kwestia biegania z kimś i do tego rozmowy w czasie biegu odpada całkowicie ,kiedyś za młodu :) z kolegami biegaliśmy w grupce ale to nigdy nie wypalało.
Ja muszę mieć ze sobą muzykę i swoje myśli. Są momenty gdy poleci jakiś fajny kawałek ,mocny kawałek to aż ciarki przeszywają całe ciało.
Reasumując.... muzyka i samotność to jest mój sprzymierzeniec w czasie śmiganka :) pozdrawiam :)
P.S. Jutro w planie śmiganko kolo 6 rano ,w Polsce będzie 5 ,mam nadzieję ,że się uda :)
Awatar użytkownika
Pasibrzuch
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Napisz, jak Ci poszło :)
Ja się wybieram pod wieczór, będę musiała iść trochę na żywioł z trasą, bo w weekend u nas dni miasta, więc tam, gdzie zawsze biegam będzie pełno ludzi.

Biegając słucham muzyki, ale wiem też, że jak się rozmawia, to te km inaczej lecą i zmęczenia się nie czuje :) na muzyce nie skupiam się aż tak bardzo, żeby efekt był taki sam. Dlatego myślałam o jakimś audiobooku. Może jutro przetestuję :)
verbix73
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Niestety sobotnie poranne bieganko nie wypaliło ale za to w niedzielę 10 km w 1:10:06 ,dzisiaj ta sama traska w podobnym czasie. Pozdrowionka:)
verbix73
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam po przerwie. Kolano zdrowieje,jest coraz lepiej.
Biegam 3 razy w tygodniu,dwie trasy 7 i 10 kilometrowe.
Wybieram je w zależności od samopoczucia,jeśli nic nie boli śmigam dyszkę ,jeśli wręcz przeciwnie krótszą traskę.
Ostatnio zanotowałem postępy na 10 km tj:
9 czerwca 2012 12:42 1:08:40
11 czerwca 2012 14:17 1:05:11
Postęp widzę rośnie wprost proporcjonalnie do zdrowienia kolana.
Pozdrawiam.
verbix73
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam ponownie na forum.
Dawno tu nie zaglądałem a dużo się wydarzyło od mojej ostatniej wizyty. Pisząc dużo mam na myśli ponad 4 tyś przebiegniętych kilometrów ,dwa półmaratony (1:52:39 i 1:49:14) i jeden maraton (4:29:53). Za dwa tygodnie biegnę kolejną połówkę i mam nadzieję poprawić czas choć odrobinę. Bieganie opanowało całkiem moje życie ,zmieniło się dosłownie wszystko ,począwszy od mojego wyglądu ,poprzez moją psychikę ,moje nawyki ,plany życiowe ,po prostu wszystko i to na lepsze oczywiście. Bieganie przewartościowało i przekształciło mnie całkowicie. Trenuję 3-5 razy w tygodniu miedzy 15 a 20 km. To że nie wyobrażam sobie życia bez biegania jest oczywiste bo stało się ono częścią mojego bytu. Przez ten czas wielu moich dalszych i bliższych przyjaciół czy znajomych pod moim wpływem czy po moich namowach próbowało zacząć zabawę z tym sportem ale niestety nikomu póki co się nie udało. Przemierzam więc moje ścieżki sam i przyznając że czasem przydało by się jakieś miłe towarzystwo na dłuższe wybieganie:)
Dzisiaj jestem dumnym maratończykiem ,człowiekiem szczęśliwym ,spełniającym się w swojej pasji.
Za wszystkich ,którzy zaczynają i za tych co już są na swojej ścieżce trzymam mocno kciuki.
Redakcji biegania.pl bardzo dziękuję za wsparcie i merytoryczną pomoc teraz i w przyszłości bo jesteście współtwórcami mojego małego prywatnego mistrzostwa świata.
Pozdrawiam biegowo :)
Dariusz
Mansfield UK
BiegaczPolski
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

verbix73 pisze:Witam ponownie na forum.
Dawno tu nie zaglądałem a dużo się wydarzyło od mojej ostatniej wizyty. Pisząc dużo mam na myśli ponad 4 tyś przebiegniętych kilometrów ,dwa półmaratony (1:52:39 i 1:49:14) i jeden maraton (4:29:53). Za dwa tygodnie biegnę kolejną połówkę i mam nadzieję poprawić czas choć odrobinę. Bieganie opanowało całkiem moje życie ,zmieniło się dosłownie wszystko ,począwszy od mojego wyglądu ,poprzez moją psychikę ,moje nawyki ,plany życiowe ,po prostu wszystko i to na lepsze oczywiście. Bieganie przewartościowało i przekształciło mnie całkowicie. Trenuję 3-5 razy w tygodniu miedzy 15 a 20 km. To że nie wyobrażam sobie życia bez biegania jest oczywiste bo stało się ono częścią mojego bytu. Przez ten czas wielu moich dalszych i bliższych przyjaciół czy znajomych pod moim wpływem czy po moich namowach próbowało zacząć zabawę z tym sportem ale niestety nikomu póki co się nie udało. Przemierzam więc moje ścieżki sam i przyznając że czasem przydało by się jakieś miłe towarzystwo na dłuższe wybieganie:)
Dzisiaj jestem dumnym maratończykiem ,człowiekiem szczęśliwym ,spełniającym się w swojej pasji.
Za wszystkich ,którzy zaczynają i za tych co już są na swojej ścieżce trzymam mocno kciuki.
Redakcji biegania.pl bardzo dziękuję za wsparcie i merytoryczną pomoc teraz i w przyszłości bo jesteście współtwórcami mojego małego prywatnego mistrzostwa świata.
Pozdrawiam biegowo :)
Dariusz
Mansfield UK
no stary!!! kwintesencja biegania w Twoim poście po latach :)

gratuluję i szacun za wytrwałość!

Daj znać ile teraz ważysz? ile dzięki bieganiu udało się pozbyć balastu?:)
verbix73
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ze 128 na 103 przy wzroście 186 cm. Od 2 miesięcy odstawiłem cukier,białe pieczywo,smażenie zastąpiłem grillowaniem i parowarem. W planie na wiosnę zejście poniżej 90 kilo bo chciałbym w przyszłym roku na maratonie zejść poniżej 4 h,pozdrawiam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ