Początki jakie buty?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
dEn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Biegam już od ok 2 tygodni. (ok 30 min 6km. Planuję 30km w tym roku :P) Ważę 76kg 172 cm. Biegam na stadionie gdzie jest typowo "stadionowa" nawierzchnia do biegania :jatylko: oraz po mieście (asfalt, chodnik) oraz las (twarda żwirowa nawierzchnia bez kamieni). Biegam sam oraz ze swoim dalmatyńczykiem. Mam pytanie odnośnie butów. Obecnie biegam w wysokich reebokach hexride ale na lato planuję kupić jakieś inne zarówno do chodzenia jak i biegania a na jesień używać ich wyłącznie do biegania (wyłącznie w ładną pogodę lub na bieżni na siłowni) dlatego mam do was ogromną prośbę o pomoc w doborze odpowiedniego obuwia dla początkującego, który uczy się lądować na śródstopiu oraz ma typ stopy normalnej (stawiam ją równo) rozmiar buta 42 pierwszy palec największy. Planuję biegać długie dystanse bez sprintów, interwałów. Podobają mi się:

nikeLunarglide
nike free run
cc ride
reebok zigfly
reebok realflex

Jestem za zigfly dlatego że nie chcę zbytnio przemęczać stopy butami minimalistycznymi gdyż dopiero się "uczę" nie przemawia mi idea jak najcieńszej podeszwy, choć z wentylacją i lekka cholewka jak najbardziej. Co polecacie z W/W lub jakieś inne sugestie do max 300-330 zł. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, 18:07 przez dEn, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
dEn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zna się i pomorze ktoś?
kacper_r
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja również jestem początkujący i za bardzo się na tym nie znam. Poszedłem do sklepu i poprosiłem sprzedawcę o rade. Ostatecznie kupiłem Nike AIR SPAN+ 7 i jestem bardzo zadowolony.
Obrazek
dEn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dorzucam nike lunarglide które też są chyba dobre. Proszę o pomoc kogoś doświadczonego i obeznanego z tymi modelami. :hej:
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Idź do specjalistycznego sklepu. Zbadaj stopy i się dowiesz co jest dobre dla Ciebie.

PS. Reeboki nie ma butów biegowych.
dEn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W pobliżu brak takich sklepów aby ocenić jakie będą konkretnie pasowały. O reebokach słyszałem sporo złego. Więc kolejne w kolejce były nike free run 3 +. Używa ktoś jakichś butów z mojej listy?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dEn pisze:W pobliżu brak takich sklepów aby ocenić jakie będą konkretnie pasowały. O reebokach słyszałem sporo złego. Więc kolejne w kolejce były nike free run 3 +. Używa ktoś jakichś butów z mojej listy?
Tych dziwacznych Reeboków nie poleciłbym nawet nikomu biegającemu z pięty. Biegać na śródstopiu na pewno się w nich nie nauczysz.
Druga sprawa, lepiej kup inne buty do chodzenia i inne do biegania. Jeśli będziesz je nosił cały czas, to szybciej się zużyją. Z tego powodu nawet buty tylko do biegania zaleca się używać na zmianę. I właśnie te buty do chodzenia kup na jak najcieńszej, elastycznej podeszwie. Chodzenie w takich butach Twoje stopy już wytrzymają i na pewno się wzmocnią.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buty biegowe dobiera się ze względu na sposób biegania a konkretnie stawiania stopy: supinacja,pronacja,neutralna,poszukaj informacji na ten temat to pomoże w dobraniu odpowiednich butów.
Obrazek
dEn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Neutralna lekka pronacja.
Awatar użytkownika
Buku85
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dEn pisze:Neutralna lekka pronacja.
Więc powodzenia w szukaniu. W podanych przez ciebie modelach biega wiele osób z forum; poszukaj, a znajdziesz tu multum opinii, na podstawie których z pewnością podejmiesz decyzję. Tak jak zostało napisane - odpusć sobie pseudobiegowe Reeboki.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegasz po wszystkich nawierzchniach więc wybór jest duży,mam taką samą stopę jak Ty i obecnie biegam w butach asics gel virage 6
Obrazek
dEn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wybrałem cc ride i szczerze polecam i cenowo i wagowo i wizualnie i technicznie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ