Bieganie a sztuki walki. Jak to sensownie połączyć?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
epyon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam
Sytuacja wygląda następująco: w środy i piątku trenuje sztuki walki. Kung Fu konkretnie. Treningi są generalnie ogólnorozwojowe, ale dość wymagające. Chce też dodatkowo zacząć biegać dla poprawienie kondycji (sparingi przede wszystkim) i zrzucenia brzucha, bo się go już za dużo nazbierało. Najpierw brzuch, sparingi później ;). Czytałem o planie odchudzącym i zastanawiam się czy da rade sensownie połączyć treningi + 3-4 dni na bieganie w tygodniu. Nie chce przegiąć, zniechęcić się, nabawić kontuzji. Dodam, że nigdy wcześniej nie biegałem jakoś tak bardziej sensownie.
Jakieś rady?
Dziękować z góry.
PKO
Master Piernik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32'41''
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jeżeli będziesz biegał powiedzmy rekreacyjnie dla zgubienia kg bez żadnych wymyślnych biegowych zabawek typu podbiegi to spokojnie możesz łączyć SW z bieganiem :hej:

Sam jestem tego przykładem choć biegnie przejęło pałeczkę :)
Do poprawienia:

5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015

I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
gofator
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zgadzam się również. Trenuję Sztuki Walki i dodatkowo biegam, jeżdżę na rolkach, spaceruję po górach, pracuję, wychowuję synka. Jeśli się chce można wszystko połączyć :)
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Autor, zadając pytanie, nie miał na mysli, tego że można, bo skoro zadaje pytanie, raczej jest tego świadom, tylko pyta JAK?? i pewnie nie chodzi mu o kwestie organizacji dnia czy treningów.

epyon biegaj 3 razy w pozostałe dni tygodnia, nie traktuj tego jako stricte trening, tylko czystą rekreację i uzupełnienie. Nie piszesz jak długo trenujesz kung fu, czy dopiero zacząłeś, jaki jest Twój stan ogólnego usportownienia itp itd. trudno cokolwiek doradzic, wybierz sobie plan dla początkujących i konsekwentnie go realizuj.
To jak trenowac, zależy od tego, którą dyscyplinę potraktujesz bardziej priorytetowo.
Master Piernik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32'41''

Nieprzeczytany post

herson pisze:Autor, zadając pytanie, nie miał na mysli, tego że można, bo skoro zadaje pytanie, raczej jest tego świadom, tylko pyta JAK?? i pewnie nie chodzi mu o kwestie organizacji dnia czy treningów.

epyon biegaj 3 razy w pozostałe dni tygodnia, nie traktuj tego jako stricte trening, tylko czystą rekreację i uzupełnienie. Nie piszesz jak długo trenujesz kung fu, czy dopiero zacząłeś, jaki jest Twój stan ogólnego usportownienia itp itd. trudno cokolwiek doradzic, wybierz sobie plan dla początkujących i konsekwentnie go realizuj.
To jak trenowac, zależy od tego, którą dyscyplinę potraktujesz bardziej priorytetowo.
Ja trening SW miałem 2-3 razy w tyg od 18:30 do 20 lub od 8-10, biegałem 5-6 razy w tyg przed lub po treningu ale jeżeli miałem dużo sparingów to next dzień odpuszczałem...

Pamiętam ze kiedyś gdy już się wdrożyłem w bieganie chciałem zrobić podbiegi z obitymi udami-to była rzeź :hahaha:
Do poprawienia:

5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015

I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ