Miejsca do biegania, Poznań - Naramowice.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
natalia90
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie :)

Biegam już od pewnego czasu, być może w tym roku wystartuję w Półmaratonie Poznańskim, jednak mam pewien "problem". Otóż niedawno przeprowadziłam się do Poznania, kompletnie nie znam miasta, a na pewno nie na tyle, żeby zapuścić się gdzieś daleko i biegać, czego strasznie mi brakuje...
Mieszkam na Naramowicach, w okolicach Hotelu Naramowice i chciałabym prosić Was o porady, wskazanie konkretnych miejsc, tras, w których mogę sobie biegać. Nie mam samochodu, także dojazdy autem w jakieś miejsca typu Strzeszynek, Malta, Rusałka, odpadają, chyba, że od czasu do czasu z kimś ze znajomych. Jednak nie ukrywam, że zdecydowanie bardziej odpowiadają mi biegi w pojedynkę. Kiedy zrobi się ciepło można stracić troszkę czasu i pojechać komunikacją miejską, ale teraz, kiedy zimno i chlupa nie uśmiecha mi się stanie na przystankach...;-)
Byłabym wdzięczna za Waszą pomoc drodzy Poznaniacy :-)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tam gdzieś nad Wartą chyba da się biegać, tamtędy chyba w ogóle da się już wybiec poza Poznań.
natalia90
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No właśnie czaję się na to miejsce, ale ostatnio jak tam poszłam na rozeznanie terenu to spotkałam jakąś bandę przyćpanych gości... Więc najpierw chyba zaopatrzę się w jakiś gaz...;-)
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

a) łąki w stronę góry Morasko i Rezerwat Morasko i poligon na dłuższe dystanse. Dużo pagórków.
b) czerwony szlak rowerowy wzdłuż Warty w stronę Biedruska + ścieżki wzdłuż Warty. Raczej płasko, trochę błota, piękne tereny.
c) Cytadela, jeśli jesteś bliżej Winograd.

Ogólnie jesteś w jednej z lepszych części Poznania, jeśli chodzi o bieganie :). Poligon ogranicza rozbudowę miasta na północ, więc jest tam wiele wspaniałych terenów do biegania.
The faster you are, the slower life goes by.
natalia90
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:a) łąki w stronę góry Morasko i Rezerwat Morasko i poligon na dłuższe dystanse. Dużo pagórków.
b) czerwony szlak rowerowy wzdłuż Warty w stronę Biedruska + ścieżki wzdłuż Warty. Raczej płasko, trochę błota, piękne tereny.
c) Cytadela, jeśli jesteś bliżej Winograd.

Ogólnie jesteś w jednej z lepszych części Poznania, jeśli chodzi o bieganie :). Poligon ogranicza rozbudowę miasta na północ, więc jest tam wiele wspaniałych terenów do biegania.

Od którego miejsca dokładnie zaczyna się ten szlak? Pokierujcie mnie konkretnie...:-)
Awatar użytkownika
Klaus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

choć nie jestem z poznania to na krótsze trasy polecam tak:
stoisz pod hotelem plecami do niego.
Na drugą stronę ulicy i w prawo w kierunku biedruska, biegniesz jakieś 800m i w lewo w jasną rolę kolejne 800-1000m i masz po lewej ręce żurawiniec kilka ścieżek leśnych. Jeśli chcesz biec dalej przebiegasz żurawiniec na ulicę umultowską i znów bieg w prawo, przez przejazd kolejowy dalej cały czas prosto aż do rumiankowej w lewo później z rumiankowj na huby morawskie i powrót do umultowskij.
zerknij na google maps.

pozdrawiam
klaus
संस्कृतम्
"Prawdziwy mężczyzna od wódki może umrzeć - zgłupieć nie śmie"
Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać.
Obrazek
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Od Hotelu Naramowickiego.
http://maps.google.pl/maps?saddr=Naramo ... 5&t=m&z=15

Ulica Bożywoja to już gruntówka, można do tego punktu gdzie pokazałem dojechać autem i zaparkować jakby co. A w tym lasku można już sporo km wybiegać. Szlak rowerowy zaczyna się na ulicy Bożywoja i później idzie na północ kilkanaście kilometrów aż do Biedruska, jakbyś chciała robić długie wybiegania to polecam, jest świetny. Ogólnie jak się zrobi pogoda, to objedź okolicę na rowerze, tak się najlepsze trasy wynajduje :). Cytadela też blisko, tam się bardzo dobrze biega.
The faster you are, the slower life goes by.
BakNina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja nie jestem z Poznania i szukając ciekawych miejsc trafiłam na artykuł, który polecam na początek: http://trenerpersonalny-poznan.pl/2017/ ... -poznaniu/
ODPOWIEDZ