Wkładki formthotics, czy to konieczność?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
TrudnyPoczątek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Sprawa wygląda następująco - biegałem trochę jakiś czas temu ale nie wnikając w szczegóły przestałem dawno temu, dość powiedzieć, że ostatni bieg zaliczyłem gdzieś w sierpniu 2010.
Mój staż biegowy jest ogólnie nędzny i nie mam się czym pochwalić.
Problem polega na tym, że kiedyś tam biegając miewałem bóle w nogach i za czyimś poleceniem udałem się do specjalisty, który wyrobił mi wkładki. Buty miałem dla stopy neutralnej a badanie wykazało że mam pronacje. W każdym razie ów specjalista zalecił mi stosowanie butów dla stopy neutralnej a ułożenie stopy miało być korygowane przy pomocy wspomnianych wkładek.
Założenie, że chciałbym wrócić do biegania stawia mnie przed dylematem - czy udać się do ortopedy celem wyrobienia nowych wkładek (stare już raczej się nie nadają) co kosztuje niemało a trzeba je dopasować do konkretnych butów - też musiałbym kupić nowe czy też olać wkładki i kupić buty dla stopy z pronacją - wariant tańszy ale nie wiem czy ból nie powróci.

Może są osoby, które używały wkładek i po czasie je odstawiły?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wkładki do biegania to trudny temat. W zależności od tego jak obciążasz stopę wkładka może mieć różne cechy.
A obciążanie stopy się zmienia wraz ze stażem treningowym i własnymi eksperymentami. Zacznij od tego, że przez kilka dni na dywanie będziesz truchtał w miejscu przez powiedzmy 10 minut zastanów się, czy Cię nadal coś boli.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ