To mój pierwszy post na tym forum, więc witam szacowne grono biegaczy.
Moje zapytanie dotyczyć będzie biegania z pulsometrem. Otóż nabyłem niedawno model Sigmy 15.11, wprowadziłem swój wiek =38 lat oraz wagę. Wg. obliczeń urządzenia, strefę Fat burning wyliczył mi na (min 103 a max na 132), dla Fit zone (min 132 a max na 150). Jako, że nigdy dotąd nie prowadziłem regularnych treningów, niestety wyliczenia pulsometru nijak się mają do rzeczywistości. Raz że pulsometr wyliczył max HR na 188, a ze wzoru powinno być 220-38=182. Odchyłkę 6 wartości mogę zrozumieć, jeśli było to liczone wg. innego wzoru, ale już zaniżone wartości dla stref są dla mnie nie zrozumiałe. Czy ktoś może powiedzieć, skąd pulsometr obliczył tak niskie wartości ? Wychodzi na to że aby ćwiczyć i spalać tłuszcz to powinienem wykorzystywać strefę FitZone a nie Fatburning, bo ta ma w ogóle zaniżone wartości. Druga kwestia dla mnie zupełnie dziwna, biegnąc truchtem średnie tętno mam na poziomie 145-155 a idąc szybciej w granicach 115-120, więc dlaczego wyliczona strefa FatBurning ma tak małe wartości ?
Zależy mi na odchudzeniu, jestem osobą szczupłą ale zawsze byłem pozbawiony tkanki tłuszczowej a zimą to wiadomo ....

Osobna kwestia, że całe życie trenowałem jazdę na rowerze i również spokojna jazda wskazuje mi tętno w granicach 134-146/min. Zatem aby trenować aeorobowo i spalać tłuszcz, do jakich ustawień powinienem się zastosować Waszym zdaniem ?
Pozdrawiam
Moshica