Starty w niskich temperarurach
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam
W trakcie zawodów widać jak osoby bardziej doświadczone(liderzy, zawodowcy), często startują w krótkich spodenkach i koszulkach startowych mimo niskiej temperatury.
Tutaj nasuwa się moje pytanie czy używają oni jakiś maści rozgrzewających a jeśli co innego to co?
Pozdrawiam
W trakcie zawodów widać jak osoby bardziej doświadczone(liderzy, zawodowcy), często startują w krótkich spodenkach i koszulkach startowych mimo niskiej temperatury.
Tutaj nasuwa się moje pytanie czy używają oni jakiś maści rozgrzewających a jeśli co innego to co?
Pozdrawiam
- Laufer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55.13,---
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Być może niektórzy stosują maści rozgrzewające ale ja bym jednak stawiał na coś innego:maciej123 pisze:Witam
Pozdrawiam
- Robią porządną rozgrzewkę przed startem, więc już na początku nie jest im zimno (na pewno też wolą czekać na start jak najkrócej)
- W zawodach biegną na tyle szybko/intensywnie, że nawet w krótkich strojach jest im ciepło
- Podczas treningów doświadczają różnych warunków pogodowych, więc ich organizmy lepiej znoszą chłód (są zahartowani)
- Nawet jeśli jest zimno, wolą ubrać się w to w czym biega im się najlepiej, żeby uzyskać jak najlepszy wynik

- LDeska
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:20
- Życiówka w maratonie: 3:03:03
- Kontakt:
Ja pytałem w sklepie biegowym o to kiedy zakładać długie spodnie do biegania i dostałem odpowiedź że już od +6 stopni. A tymczasem mi się dobrze biega nawet przy +3 stopniach w krótkich. Myślę że to wynika z osobistej wrażliwości na zimno i od tempa biegu. Im szybszy bieg tym więcej ciepła wytwarzają nogi i wtedy krótkie spodenki są lepsze. Dodatkowo mniej krępują ruchy niż takie długie obcisłe.
Gdzieś czytałem w relacji z maratonu (ja jeszcze nie biegłem nigdy) że czuć było przed biegiem zapach maści rozgrzewających czyli niektórzy tego używają ale ja generalnie wolę nie stosować żadnych specyfików.
Gdzieś czytałem w relacji z maratonu (ja jeszcze nie biegłem nigdy) że czuć było przed biegiem zapach maści rozgrzewających czyli niektórzy tego używają ale ja generalnie wolę nie stosować żadnych specyfików.
Leszek Deska
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
5km: 18:55 10km: 39:20 -=- Półmaraton: 1:26:35 -=- Maraton: 3:03:03
- Laufer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55.13,---
- LDeska
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:20
- Życiówka w maratonie: 3:03:03
- Kontakt:
Tak tylko delikatnie przypomnę żeby po zastosowaniu takich maści dokładnie umyć ręce. Mój kolega kiedyś o tym zapomniał i poszedł zrobić siusiu... resztę przemilczę 

Leszek Deska
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
czołówka biegnie zawsze dużo intensywniej niż "średniaki: i biegną dużo krócej
najważniejsze żeby mieć czapkę i rękawiczki. przed rokiem startowałem w półmaratonie przy -15 C i byłem takim trochę szybszym średniakiem to biegłem w nieocieplanych długich leginsach, koszulce i bluzie, w której przez większość trasy miałem podwinięte rękawy. oczywiście nie zabrakło czapki i rękawiczek.
najważniejsze żeby mieć czapkę i rękawiczki. przed rokiem startowałem w półmaratonie przy -15 C i byłem takim trochę szybszym średniakiem to biegłem w nieocieplanych długich leginsach, koszulce i bluzie, w której przez większość trasy miałem podwinięte rękawy. oczywiście nie zabrakło czapki i rękawiczek.
Krzysiek