Spalanie kalorii za perkusja:)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Dr.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Chcialbym sie zapytac czy zamiast biegac (na co kompletnie nie mam czasu i jestem na razie za ciezki - 100 kg) nie da sie zrzucic brzucha grajac na perkusji?
Mam 39 lat, 180 cm, od 20 lat gram zawodowo na tym instrumencie, ostatnio kupilem sobie sunto m1 (najtanszy) i zaczalem cwiczyc w inny sposob - z naciskiem na szybkie tempo i wytrzymalosc. Po dwoch minutach intensywnego rytmu tetno wchodzi na 140, pozniej trzymam tetno przez 20 minut na tym poziomie (ponoc dopiero po 20 min zaczyna spalac sie tluszcz) a pozniej przez godzine nie schodze ponizej 140 i oscyluje pomiedzy 140 a 155. Po 80 minutach takiej sesji jestem caly mokry a sunto pokazuje ze spalilem ok.1000 kalorii..

Czy sunto przeklamuje ilosc kalorii poniewaz zamiast biegu siedze na stolku i intensywnie uderzam nogami i rekami?
Czy niezaleznie od tego w jaki sposob wprowadzamy serce w wyzsze tetno potencjalne spalanie tluszczow jest takie samo? tzn. czy dla metabolizmu ma znaczenie ktorymi miesniami spalamy kalorie?
i
Czy fakt ze te kalorie sa spalane przez miesnie ktore sa w tej czynnosci wytrenowane wplywa na szybkosc spalania tluszczow?

prosze o odpowiedz...
dr.
PKO
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

To chyba pytanie raczej na forum dla perkusistów.
Żadna waga ciała nie przeszkadza w bieganiu.
No chyba, że ważysz 100kg przy wzroście 120cm.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

owszem, nadwaga jak w tym przypadku przeszkadza w bieganiu i czyni je ryzykownym ze względu na znacznie zwiększone ryzyko kontuzji. samo tętno nie jest jeszcze wyznacznikiem - jeżeli jestem zdenerwowany albo podekscytowany to już jestem w odpowiednim zakresie, natomiast nie jest to jeszcze wysiłek fizyczny.
zdroworozsądkowo gra na perkusji może pomóc, ale w niewielkim stopniu ze względu na relatywnie niski (w stosunku do biegania) poziom zaangażowania grup mięśniowych.

polecam basen lub rower.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Basen bardzo dobra rzecz :)
Jeżeli chodzi o wagę to chodziło mi głownie o to, że nie trzeba od razu biegać szybko :) Lekki trucht też pomoże w zrzuceniu paru zbędnych kilogramów w dłuższym czasie + odpowiednia dieta :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie ważne czy szybko czy wolno , bieganie przy takiej wadze to duże ryzyko kontuzji. najpierw zrzucić przy pomocy innych ćwiczeń, potem biegać.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Przez ładnych parę lat grałem w różnych rokendrollowych bandach. Moi kumple perkusiści raczej byli grubi chociaż za garami się nie oszczędzali. Jeżeli nie zależy Ci na robieniu sztuki tylko schodnięciu to raczej wybierz sport.
Dr.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy moglibyscie obejrzec ten filmik i napisac czy przy takim graniu jak tutaj tez pracuje relatywnie mniej miesni niz w przypadku biegania?

http://www.youtube.com/watch?v=dvr2nuvtCpQ

Oczywiscie nie jestem tak dobry jak ten wariat, ale tego typu walka na instrumencie przez godzine dwadziescia potrafi niezle zmeczyc.
Dzis zalozylem sunto m1 na swoj koncert i pokazal mi rekord tetna jak dotychczas - 193 ( a mam 39 lat - czy to mozliwe? czytalem ze maksymalne tetno to 220 minus wiek - czyli wychodzi 181 ) i spalonych 1700 kalorii.

Wiem ze sport jest nalepszy ale podczas takiego grania zalatwiam jeszcze cwiczenie a czasu mi brakuje na wszystko:)

pozdr.dr.
kacperek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 1:02:03

Nieprzeczytany post

Żadne ćwiczenia nie pomogą, kiedy będziesz się źle odżywiał.
bartek.p
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45m
Życiówka w maratonie: 3h50m

Nieprzeczytany post

Dr. pisze:Czy moglibyscie obejrzec ten filmik i napisac czy przy takim graniu jak tutaj tez pracuje relatywnie mniej miesni niz w przypadku biegania?

http://www.youtube.com/watch?v=dvr2nuvtCpQ

Oczywiscie nie jestem tak dobry jak ten wariat, ale tego typu walka na instrumencie przez godzine dwadziescia potrafi niezle zmeczyc.
Dzis zalozylem sunto m1 na swoj koncert i pokazal mi rekord tetna jak dotychczas - 193 ( a mam 39 lat - czy to mozliwe? czytalem ze maksymalne tetno to 220 minus wiek - czyli wychodzi 181 ) i spalonych 1700 kalorii.

Wiem ze sport jest nalepszy ale podczas takiego grania zalatwiam jeszcze cwiczenie a czasu mi brakuje na wszystko:)

pozdr.dr.

Troche nie na temat odchudzania ani biegania ale widziales kiedys a raczej slyszales Lombardo w konfiguracji z Mikiem Pattonem w formacji FANTOMAS?jak nie to polecam a zwlaszcza cover slayera 'angel of death"
jacekj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:36
Życiówka w maratonie: 3:48:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trochę konkretów, czyli jak się sponiewierać za perkusją, tutaj.

pozdrawiam
Dr.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy wazac 90 kilo moga zaczac juz biegac? 180 cm. Nadwage jeszcze caly czas mam konkretna ale zaczalbym truchtac...
Jaki jest najlepszy plan dla totalnego nowicjusza?
(na dodatek w nodze mam srube srodszpikowa przez cala dlugosc uda do panewki biodrowej po zlamaniu - niby nie przeszkadza ale wazy z kilogram:)

pozdrawiam dr.
kungas
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:36
Życiówka w maratonie: 4:09
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja przy wzroście 180 kiedy miałem 90 kilo to rozpocząłem 6 tygodniowy plan pumy http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=547

co do śruby nie wypowiadam się bo się nie znam, ale też miałem nogę w gipsie przez 13 tygodni (w 2001) i jakoś da się biegać bezboleśnie
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ