Rozgrzewka dobrze czy źle?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
pawelQRC
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Jestem w trakcie planu pumy 30min. Biegam po parku o nawierzchni sztucznie utwardzanej (jakiś tłuczeń czy co, nie wiem) 2 do 3 razy w tygodniu zawsze rano min 1h po wstaniu. Jako rozgrzewkę traktuję marsz do owego parku czyli ok 10min i zaczynam swoje szuranie :) Mniej więcej do 3 rundy bieg/marsz odczuwam zesztywnienie/lekki ból w kostkach i kolanach. W późniejszych rundach już tego nie ma. Waszym zdaniem to zła rozgrzewka czy zapowiedź kontuzji?
PKO
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55.13,---

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie zła rozgrzewka, przed biegiem staraj się zawsze porozciągać, to naprawdę pomaga ;D
Mięśnie w ten sposób są szybciej pobudzone i nastawione do dłuższego wysiłku fizycznego ;D
Obrazek
Awatar użytkownika
wisnia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sam marsz na rozgrzewkę to zdecydowanie za mało... przed biegiem powinno się rozgrzewać całe ciało, a rozciągać podobno najlepiej jest się zaraz po biegu, kiedy mięśnie są rozgrzane i najlepiej "rozruszane". nie jestem mistrzem rozgrzewki, ale zawsze staram się rozruszać przed biegiem nie tylko nogi ale także ręce, tułów czy szyję (wiele ćwiczeń, wymachów itp. możesz wykonywać podczas tego marszu). wykonuję nieskomplikowane, powszechnie znane ćwiczenia - niektóre pamiętam z lekcji wfu, niektóre znam z filmików na youtube, np. tego http://www.youtube.com/watch?v=d-0ErCyAiK0 poza tym na pewno przy przeglądaniu bieganie.pl znajdziesz ciekawe artyukły o tym jak, kiedy i dlaczego powinniśmy się rozgrzewać i rozciągać.
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

rozgrzewajcie się najlepiej jak potraficie, 99% z Was nie ma pojęcia do czego może doprowadzić zła lub brak rozgrzewki i dlaczego jest taka ważna
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
pawelQRC
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wisnia pisze:sam marsz na rozgrzewkę to zdecydowanie za mało... przed biegiem powinno się rozgrzewać całe ciało, a rozciągać podobno najlepiej jest się zaraz po biegu, kiedy mięśnie są rozgrzane i najlepiej "rozruszane". nie jestem mistrzem rozgrzewki, ale zawsze staram się rozruszać przed biegiem nie tylko nogi ale także ręce, tułów czy szyję (wiele ćwiczeń, wymachów itp. możesz wykonywać podczas tego marszu). wykonuję nieskomplikowane, powszechnie znane ćwiczenia - niektóre pamiętam z lekcji wfu, niektóre znam z filmików na youtube, np. tego http://www.youtube.com/watch?v=d-0ErCyAiK0 poza tym na pewno przy przeglądaniu bieganie.pl znajdziesz ciekawe artyukły o tym jak, kiedy i dlaczego powinniśmy się rozgrzewać i rozciągać.
Co do filmiku to w porządku, do momentu kiedy chłopak zaczyna kręcić stawami kolanowymi i skokowymi. Wyczytałem już nie jeden raz w internecie, że są to nieprawidłowe ruchy z tego względu, iż nie jest to naturalny ruch owych stawów i może finalnie doprowadzić do ich urazów. Poza tym o rozciąganiu po treningu to wiem ale nie przed i tak też stosuję. Jak się ustosunkujecie do tego? Byłbym zapomniał o coraz szybszym marszu jako rozgrzewce to wyczytałem właśnie na bieganie.pl no chyba, że przeoczyłem kwestię pozostałej rozgrzewki w co wątpię ale też łowy obciąć nie dam. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.
pawelQRC
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:Daniels zaleca rozciąganie przed treningiem/zawodami,
chyba on jest o niebo mądrzejszy od Ciebie i wie co mówi/pisze :spoczko:
Darujmy sobie tego typu komentarze bo gdybym miał wiedzę i doświadczenie to:
po 1 nie pisał bym w tym wątku
po 2 uzasadnił bym z fizjologicznego punktu widzenia swoje twierdzenie
Twój komentarz jest po prostu złośliwy a takich nie lubie.
Pozdrawiam
lykief
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:15

Nieprzeczytany post

Od kilku miesiecy moje "podchody" biegowe wygladaja nastepujaco:
150 m. marsz
10 minut trucht
10-12minut rozgrzewka (skłony, wymachy ramion,rozciaganie miesni od gory do dołu)
Plan treningowy (bieg albo bieg i przebieżki)
Po bieganiu rozciaganie ok. 10 minut
pawelQRC
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja "maszeruje" 10 min do lasku/parku potem rozgrzewka jak z filmików wyżej no i zaczynam swój "galop" hahaha
Zastosowałem to pierwszy raz i jak na razie było lepiej niż wcześniej ale jednocześnie zmieniłem buty więc pożyjemy i zobaczymy. Nie podoba mi się jedynie nawierzchnia tego parku - lasku. utwardzona przez człowieka jakimś tłuczniem, gruzem nie wiem ale generalnie równa. Pytanie jak z amortyzacją bliżej asfaltu czy chodnika?
Jak czytam, że truchtacie 10 min to mam tylko nadzieje, że i ja kiedyś dojdę do tego etapu bo jak na razie to lipa :)zobaczymy
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ