Ból w śródstopiu

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Stevenson
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam :)

Zacząłem niedawno na nowo biegać. Wg testu, mam stopę normalną (na podstawie testu z moczeniem stopy i odciskiem), a co za tym idzie stopę pronującą. Zakupiłem buty, które niektórzy z Was polecają na początek - te z Lidla, za 60 zeta. No i zacząłem biegać.

Na razie zrobiłem 4x ok.4 km, głównie po betonowym Polu Mokotowskim. No i pojawił się problem. Poza lekkimi bólami w łydkach (co chyba jest normalne) i lekkim kolan, pojawił się ból (wyłącznie) w prawym śródstopiu (lewo nie odzywa się). Nie wiem czy to wina butów, twardej nawierzchni, a może innej budowy anatomicznej mojej prawej stopy - kość od której promieniuje ból (do zniesienia, ale jednak dyskomfort jest) jest jakby nieco większa od tej w lewej stopie. Nie wiem czy taka jest moja uroda, czy może zrobiłem sobie kiedyś coś i tak mi zostało (grywałem kiedyś sporo w piłkę).

Dla porównania na fotach wygląda to tak:

http://imageshack.us/photo/my-images/32/prawa.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/684/lewal.jpg/

Proszę o rady bardziej doświadczonych :niewiem:
Zmiana butów/nawierzchni/ortopeda ?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Może anatomia ale może w innych butach byłoby ok, ale gwarancji nie ma.
Ja butów z Lidla nie polecam, tak jak nie polecam jogurtów z Liedla.
Prawdopodobne jest, że twoja stopa potrzebuje twardej ale i dobrze amortyzującej, uniesionej pod piętą podeszwy.
Ale póki nie spróbujesz - nie dowiesz się.
Niestety - nauka kosztuje.
Awatar użytkownika
Stevenson
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam dość wysokie podbicie w stopie, jeżeli to coś zmienia.

Czy mógłbyś podać jakiś konkretny model, który podchodzi pod ten typ ? I tak który nie kosztuje fortuny ;)
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też tak miewałem, biegając w dobrych, markowych, dobranych butach, raz w jednej, raz w drugiej stopie, przeczekałem i przechodziło, wg mnie to nie kość a coś z mięsniem, może jakieś zapalenie??
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Awatar użytkownika
Dorotka Gonitwa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rozmasuj sobie stopę na butelce, nie zaszkodzi, a może pomoże.
Awatar użytkownika
Stevenson
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Byłem u ortopedy, który powiedział że mam lekko obniżony łuk-jakiś tam, ale nie jest to jakaś poważna sprawa i doradził mi żebym dobrał sobie inne buty i biegał raczej po miękkiej nawierzchni.

Gdzie w Warszawie fachowo doradzą mi i mogę sprawdzić jaki typ butów najlepiej mi leży ?
Awatar użytkownika
samur
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Stevenson pisze:Byłem u ortopedy, który powiedział że mam lekko obniżony łuk-jakiś tam, ale nie jest to jakaś poważna sprawa i doradził mi żebym dobrał sobie inne buty i biegał raczej po miękkiej nawierzchni.

Gdzie w Warszawie fachowo doradzą mi i mogę sprawdzić jaki typ butów najlepiej mi leży ?
Ja polecam sklep Ergo: http://ergo-sklep.pl/ Może też się załapiesz na jakieś badanie Acicsa FootID: http://www.asics.pl/running/tech_tours/, też fajna sprawa. Sam dobierałem buty w Ergo i wszystko było super :)
Awatar użytkownika
Stevenson
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Lekarz polecał mi raczej unikać biegania po asfaltowych/betonowych ścieżkach. Czy przy odpowiednim obuwiu, rozgrzewce i suplementacji, nie zrobię sobie krzywdy biegająć po asfalcie ?

Gdzie na Mokotowie/w pobliżu mogę biegać po czymś miękkim ?
Awatar użytkownika
Stevenson
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Aha, jeszcze jedno, dzisiaj po krótkiej przerwie znowu przebiegłem się w swoich lidlowych butach i na śródstopie już tak nie narzekałem. Za to zauważyłem że po raz kolejny dość szybko łapie mnie ból/przeciążenie w stawie skokowym, nieco powyżej wiązania. Na początku myślałem, że to kwestia nawierzchni albo tego, że zaczynam, jednak kiedy biegałem 2 lata temu, w zwykłych adidaskach nie miałem raczej tego typu problemu. Jeżeli coś mnie bolało to raczej nogi jako całość, a nie stawy skokowe, czy przeciążone kolana. Jakieś sugestie ?
Awatar użytkownika
KasiaBiega
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z śródstopiem miałam podobnie. Pomogła zmiana butów na biegowe (wcześniej miałam bazarowe adidasy) i smarowanie amolem obitej kości (amol na wszystko). Biegam zazwyczaj po miękkich nawierzchniach i jest ok.
Nie wiem, nie znam się, zabiegana jestem. :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ