Co na kilka dni przed debiutanckim startem na 10 km?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
ochus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47,58
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Zapsiałem sie na 10 km i chciałbym jak najlepiej wypaść.
Jak podejść do treningów w tym tygodniu?
Na treningach dychę robię w granicach 55 min ale nie wiem czy trema mnie nie zje i nie wyjdzie jakiś klops.
Ile w tym tygodniu treningów i o jakim kilometrażu?
PKO
Awatar użytkownika
Flapjack
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:00

Nieprzeczytany post

Wydaje mi sie za najlepszym pomyslem na KILKA DNI przed biegiem bylby odpoczynek (ja robie zawsze z 2 dni wolne) to na prawde daje dobre efekty. Wiec jezeli bieg jest np w niedziele, wychodze biegac w poniedzialek, srode (i czwartek pilka), piatek sobota regeneracja i relaks.

Co do tremy to jezeli to zadne mistrzostwa swiata ani olimpiada nie masz sie co martwic (sam zobaczysz ,ze na starcie bedzie mnoooooooostwo takich amatorow jak ty, ja , i wiekszosc z nas).

Jedyne o co bym sie martwil na twoim miejscu to nie dac poniesc sie emocjom, czesto mi sie zdarzalo ze wsrod tlumow biegaczy startowalem za szybko a potem cierpialem. Teraz w biegach gdy nie chce zlamac czasu startuje wg taktyki kumpla np na dyszke 3km luz, potem przyspieszyc,ostatnie 2km jeszcze bardziej przyspieszyc (ale tak zeby miec jeszcze zapas energii), i 100 metrow przed meta obowiazkowy sprint :D.
ochus
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Start w sobotę.

Parę osób z forum też tam będzie.

Mam jeszcze mały dylemacik.
Otóż najlepiej mi sie biegnie po kilku kilometrach (jak się porządnie spocę) . Czy jakaś rozgrzewka przed startem to rozwiąże czy dać sobie spokój?
atalanta
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

debiutowałam na tym samym dystansie przedwczoraj
:)
czad

co do rozgrzewki - "na oko", wszyscy jak jeden mąż (i 11 kobiet) rozgrzewali się przed startem; jedni truchtem inni galopem ;)

powodzenia
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

rozgrzewka koniecznie przed dycha z 2-3 km wolno, moze kilka przebiezek tak bys skonczyl rozgrzewke jakies 10-15 minut przed startem. A po biegu jeszcze raz wolne 3 km a moze dasz rade wiecej.

No i jak na treningu biegasz 55' to dasz rade szybciej :)
zabiez stoper i staraj sie utrzymac w tempie 5' na km. Trasa na pewno jest oznaczona.
ochus
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zrobię tak jak piszecie.

Biegam ze Sports Trackerem.Wiem że pewnie mało precyzyjny ale na moje biegania wystarczy.

Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
mszary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tez to mam co kolega-założyciel tematu :hej:
Też planuję dwa dni przed startem pełen relaks.
Mnie osobiście z doświadczenia rozgrzewka nie wychodzi. Pierwsze 2 km świński trucht a potem zasuwam jak szalony :)
Ale 10 km też robię w 55 - 58 minut.

Ale podpowiedzcie jeszcze co zjeść?
Start jest późnym wieczorem.
Kolacja tak ze dwie godziny przed startem - co wtedy zjeść?
Co na obiad tego dnia?

Tez mam tremę i stresa - a boje sie że mi się ze stresu zachce... jedynkę albo dwójkę :echech: a przecież sikac w nogawke nie będę a z dwójka to już w ogóle...
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sniadanie jak lubisz na obiad makaron, ryz albo cos w tym stylu a na kolacje pszenny chleb z miodem cos latwostrawnego i nie duzo i dwie godziny przed startem.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

10 km to za krótki dystans żeby martwić się o jedzenie,najlepiej jak jest lekko strawne i nie obciąża żołądka.Przed takim biegiem potrzebna jest mocna rozgrzewka tak aby was lekko przytkało ale nie zmęczyło.Powodzenia w biegu.
Obrazek
Awatar użytkownika
mszary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja mam jeszcze pytanie - rozumiem, że 10 km to dystans w miare krótki i na takim dystansie jest punkt z wodą czy nie ma?
Jeśli nie ma to czy ktoś z mojej rodziny może stać przy lini biegu i podawac mi mój napój? Nie będzie to jakąs tam dyskwalifikacją? Nie ma nic o tym w regulaminie...
ochus
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wczoraj na Maltą trochę dałem po zaworach (15km w 1:15 a 10km w 50:43 -moja nowa życiówka :) ).
Wyciągnąłem rodzinkę na rowery a sam z buta.

Szybko doszedłem do siebie więc chyba forma rośnie :).

Nie wiem czemu ale bolą mnie mięśnie brzucha (pewnie "piwny się kurczy") tak że jak kaszlnę to dosyć zaboli.

W czwartek już lajtowo - ok.9km będzie.
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mszary to zalezy od organizatora i chyba zawsze pisze w rozpisce czy sa punkty i ile i czesto nawet pisze na ktorym kilometrze. Ja nie pamietam biegu w okolicach 10 km na ktorym by nie bylo punktow z woda. A rodzina pewnie, ze moze podac, tylko by Cie nie przegapila.
No i dla mnie 10 km to duzo jak na zawody
Awatar użytkownika
Flapjack
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:00

Nieprzeczytany post

mszary pisze:A ja mam jeszcze pytanie - rozumiem, że 10 km to dystans w miare krótki i na takim dystansie jest punkt z wodą czy nie ma?
Jeśli nie ma to czy ktoś z mojej rodziny może stać przy lini biegu i podawac mi mój napój? Nie będzie to jakąs tam dyskwalifikacją? Nie ma nic o tym w regulaminie...
Musisz zobaczyc na stronie organizacji biegu, normalnie jeden na 5-6km jest. Co do wody podanej przez rodzine, w wiekszosci biegow niby jest zabronione i grozi dyskwalifikacja ale to tyczy tylko tych co sie bija o podium. Wiec wg mnie smialo mozesz skorzystac z tego.

Poczytaj regulamin biegu , tam pisza o takich rzeczach i zobacz mape trasy tam powinno byc zaznaczone gdzie i czy sa napoje.
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jeszcze nigdy nie slyszalam, by bylo zabronione podawanie wody. No w kazdym razie u nas nie, ale ja biegam amatorsko.
ochus
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

W regulaminie biegu znalazłem info iż organizator zapewnia wodę - cokolwiek to znaczy.

Na tą chwilę jest zarejestrowanych 85 biegaczy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ