Początki amatora

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Strzalka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 53,33
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,
od 10 marca zacząłem biegać. Pierwsze 5 km pokonane z ledwościa w 39 minut ;) Akutalnie 24,51 a na 10 km 53,33. 10km przebiegam tak w sam raz, tzn odczuwam zmeczenie ale czuje ze jeszcze 1-2km bym przebiegł. Chciałbym się zabrać za 15km ale nie wiem czy to nie za szybko. Ogólnie postanowienie do biegania to:
"przebieć 20km" nie patrząc na tempo. Chce taki dystans bez problemowo pokonywać.

Doradźcie co i jak? Kiedy wskoczyć na 15km ? Może potrenować nad lepszym czasem a dopiero później wskoczyć na 15? Nie wiem. Czekam na wasze opinie.
PKO
ochus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47,58

Nieprzeczytany post

Mam podobny staż.
Raz w tygodniu biegam 15 km oprócz oczywiście paru treningów o mniejszym kilometrażu.
Pierwszy raz zrobiłem to dość wolno byle by dobiec ale z każdym tygodniem jest coraz lepiej.
Urywam po kilka minut za każdym razem.

Pozdrawiam.
misthunt3r
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:42
Życiówka w maratonie: 4:14:37

Nieprzeczytany post

Hej,

Masz całkiem ładne czasy jak na początek. 15km możesz śmiało biegać jako weekendowy dłuższy bieg - dziwie się w sumie, że jeszcze tego nie robiłeś. Jeśli tak jak mówisz zależy Ci na ciągłym biegu na 20 bez względu na tempo to ja bym sobie na Twoim miejscu wydłużał jeden bieg co tydzień o 1-2km i już - nie ma się tu co sugerować wynikami na 5 czy 10km wtedy.

Nawet jeśli masz jednak założony jakiś podświadomy wynik na te 20km ;) to spróbuj najpierw przebiec ten dystans, a potem opracujesz metodę na doprowadzenie wyniku do zadowalającego poziomu.
Obrazek
Because Running Sucks
Strzalka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 53,33

Nieprzeczytany post

Wszystko fajnie czyli ten tydzień zamkne w 4x10km i od nowego tygodnia będę smigał 10 11 12 13 km. Zobaczymy co z tym fantem wyjdzie :) Bo pomysł na walnięcie 20km w sposób kiedy w drastycznych momentach brak sił bym maszerował, dobrze by mi służył ?

Jeszcze mam pytanko czy pokonując większy dystans zakładając te 20km będe w stanie pobiec szybciej na 5km? Zawsze mnie to ciekawiło lecz nie raczyłem się by sprawdzić.

A i jeszcze w ramach reklamy :) jeżeli ktoś biega na poznanskiej malcie to chetnię się dołączę ;)
Awatar użytkownika
rushatek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:41
Życiówka w maratonie: 4:18

Nieprzeczytany post

Strzalka pisze:Wszystko fajnie czyli ten tydzień zamkne w 4x10km i od nowego tygodnia będę smigał 10 11 12 13 km.
jest tu wielu bardziej doświadczonych ode mnie, ale mimo to odważę się zasugerować małe urozmaicenie. Nie tylko biegać jednostajnie, ale wpleść w to "blok" podbiegów i biegi interwałowe, nawet na małej intensywności. może efekt nie będzie łatwo, szybko zauważalny, ale na dłuższą metę powinno okazać się pomocne i nie będzie tak monotonnie.
Nawet jeśli nie skorzystasz z powyższych pomysłów to w Twoje bieganie wprowadź kilka (w zależności od możliwości) "przyspieszeń" pod koniec każdego biegu - ale tu poszukaj jeszcze innych opinii bo nie wiem czy to dobry pomysł z punktu widzenia treningowego.
Pozdrawaim,
DariaB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

stare wygi mowia, zeby zwiekszac dystans 10% tygodniowo (w sumie), wtedy szansa bezkontuzjowego treningu wzrasta do 97%.
jest program przygotowan do maratonu, ktory trwa 9 miesiecy polegajacy wlasnie na wolnym dokladaniu dystansu, 10% tygodniowo. Kontuzje poczatkujacych biegaczy najczesciej pojawiaja sie z powodu 3x "za", "za szybko, za dlugo, za intensywnie"

powodzenia
"You don't stop running because you get old. You get old because you stop running..."
Jack Kirk aka. Dipsea Demon
ochus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47,58

Nieprzeczytany post

Strzalka pisze:
A i jeszcze w ramach reklamy :) jeżeli ktoś biega na poznanskiej malcie to chetnię się dołączę ;)
Jestem we wtorki i czwartki ok. 20.00 na Malcie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ